Kaip skelbia Hidrometeorologijos tarnyba, labai sausa išliks Druskininkų, Jonavos, Utenos ir Švenčionių apylinkėse, sausringa – pavieniuose Vidurio Lietuvos rajonuose, taip pat Vilniaus, Šalčininkų ir Ignalinos apylinkėse.

Savaitgalį nuskendo dar 8 žmonės, o sinoptikai jau skelbia sausras. Kodėl ši vasara paženklinta daugybe nelaimių? Kaip laidoje „DELFI diena“ sakė Hidrometeorologijos tarnybos vyr. specialistė Justina Kazlauskienė, sunkiausia situacija yra Pietų Lietuvoje.

Rolandas Kilius, „Grindos“ gelbėtojas, laidoje tikino, kad praėjęs savaitgalis nustebino gelbėtojus – poilsiautojų jau buvo gerokai mažiau nei karštosiomis dienomis.

– Savaitgalį turėjome ir kaitros, ir lietaus bei liūčių – pavyzdžiui, sekmadienį ryte Vilniuje. Kokie orai buvo visoje Lietuvoje ir galbūt jau galime sakyti, kad kritinės padėties miškuose nebėra?


– J.K.Deja, ne. Savaitgalį kritulių buvo daugelyje rajonų, bet buvo rajonų, kur kritulių galėjo būti gerokai daugiau. Tai yra Pietų Lietuva, ta pati Varėna, Trakai, Elektrėnai. Miškų gaisringumas ten išlieka pačios aukščiausios klasės, tai yra, 5-osios klasės. Pirmadienį Elektrėnuose, Varėnoje sausringas laikotarpis pasiekė stichinės sausros ribą. Tai reiškia, kad ūkininkai jau galės tikėtis tam tikrų kompensacijų.

– Kiek rajonų kenčia sausrą ir kas ten skelbiama? Galbūt kažko negalima daryti? Vykdyti veiklos?

– J.K.Dėl miškų teko girdėti, kad buvo kažkas uždrausta. Sausra yra dvejose savivaldybėse. Antradienį bus skelbiama ir Trakų rajone. Artimiausiu metu labai sausa išliks Druskininkuose, Utenos, Jonavos apylinkėse, bet kitur situacija yra šiek tiek geresnė. Ten ir miškų gaisringumas yra aukštesnės klasės.

Justina Kazlauskienė

– Ar tokia ekstremali situacija gali tęstis, plėtotis kituose miestuose, ar net apimti pusę Lietuvos?

– Tikėtina, kad šiais metais jau nebus taip, kaip buvo praėjusiais metais. Lietaus kitą savaitę jau žadamą ir pietiniuose rajone, kur situacija yra sudėtingiausia.

– Kaip apibūdintumėte praėjusį savaitgalį?

– R.K. Savaitgalis visus gelbėtojus nustebino, nes žmonių sumažėjo, buvo daug mažiau nei karštomis dienomis.

– Ar buvo nelaimių?

– Incidentų buvo, skęstančiuosius teko traukti, berods, 12 skęstančiųjų buvo. Pagrindinės priežastys – alkoholis, vaikų nepriežiūra, savo jėgų pervertinimas.

– Ar dažnai tenka drausminti poilsiautojus?


– Tenka. Būna daug nutikimų, žmonės kartais palieka savo vaikus be priežiūros arba patys nuplaukia per toli. Kartais žmonės eina maudytis išgėrę alkoholio. Jėgos netenka panaudoti, bet tenka iškviesti policiją.

– Kokie laukia orai, Justina?

– Nestiprus vėjas sunkiai nusistovės ties viena kryptimi. Nuo ankstyvo ryto iki vakaro džiuginanti saulė sugebės temperatūrą kilstelėti iki 23–28 laipsnių.

Trečiadienį Lietuva vis dar išliks sauso anticiklono poveikio sferoje, tik šią parą mes jau atsidursime jo šiltojoje dalyje. Lietus mažai tikėtinas. Dangumi plauks tik pavieniai debesys. Iš pietryčių atsisukęs vėjas plukdys šilumą. Naktį temperatūra pasiskirstys nuo 12 iki 17 laipsnių šilumos, dieną daugelyje rajonų termometrai rodys 26–29 laipsnių šilumą, Marijampolės bei Alytaus apskrityse oras vietomis kais iki 30 laipsnių.

Ketvirtadienį per mūsų šalį keliaus atmosferos frontas. Naktį trumpi lietūs daugiausia lankysis pietiniuose ir centriniuose rajonuose, rytą – šalies šiaurėje, o dieną intensyviausiai turėtų palyti rytiniuose regionuose. Lietų vietomis lydės perkūnija ir staigesni vėjo sustiprėjimai iki 15–16 m/s. Naktis prognozuojama tvanki – 14–19 laipsnių šilumos, dieną dėl padidėjusio debesuotumo ir lietaus oras šils tik iki 23–27 laipsnių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)