Tad, kodėl verta jau dabar susiplanuoti išvyką į Pakruojį? Ką šiame mieste būtina pamatyti, kur skaniai papietauti bei apsistoti, jei norisi pasilikti visam savaitgaliui?

Didžiuotis išties yra kuo: mieste ir jo rajone – net du dvarai

Pakruojo miestas geriausiai žinomas dėl unikalios dvaro sodybos, kurioje vyksta išskirtiniai renginiai, šventės bei edukacijos. Vis dėlto, ar žinojote, kad rajone apsilankyti galima net dviejuose dvaruose? Abu jie – išties verti dėmesio.

Pakruojo dvaro sodyba – didžiausias iki šių dienų išlikęs dvaro pastatų kompleksas Lietuvoje. Jį sudaro net 47 statiniai. Pagrindinis dvaro akcentas – dviaukščiai rūmai su portiku ir dorėnų stiliaus kolonomis. Ši dvaro sodyba yra įrašyta į Lietuvos rekordų knygą. Ji – pati didžiausia saugoma dvaro sodyba šalyje.

Pakruojo dvaras

Turistai šią vietą išties vertina: dvaro sodyboje vyksta įvairūs koncertai, parodos, konferencijos, siūloma išskirtinių pramogų. Taip pat čia organizuojamos ir edukacijos: pas dvaro bitininką liejamos žvakės, atliekami dvaro ūkio darbai, kerpamos avys ir veliama vilna, taip pat galima susipažinti ir su kalvio amatu, pasisvečiuoti pas malūnininką, dvaro gaspadinę ar net baroną. Be to, Pakruojo dvare veikia vienintelė Baltijos šalyse pirmųjų pasaulyje „sauso įstatymo“ laikų ir legendinių Pinball žaidimų aparatų salė. Čia surinkta įvairiausių senovinių žaidimų aparatų kolekcija iš viso pasaulio – kai kurie jų itin reti, o kiti net pažymėti N-18 ženklu.

Pakruojo dvaras

Kitas dėmesio vertas dvaras stūkso Pakruojo rajone, Akmenėlių kaime. Tai – Akmenėlių dvaras. Jis įsikūręs šimtamečių medžių paunksmėje, ant Kruojos upės kranto. Šiame dvare yra rengiamos kultūros popietės, susitikimai su įdomiais žmonėmis, aktoriais, menininkais. Taip pat čia vyksta Pažaislio muzikos festivalio koncertai, parodos.

220 metus stovinti sinagoga – vienintelė tokia Lietuvoje

Dievinantys istorijos mokslą tikrai yra girdėję apie Pakruojo sinagogą. Jai – net 220 metai! Šis pastatas – išties išskirtinis, išgyvenęs ne vieną svarbų istorinį įvykį. Prieš 80 metų, Holokausto tragedijos metu, sinagoga buvo svarbių susibūrimų bei taip reikalingų maldų centras.

Pakruojo sinagoga yra 16 metrų ilgio ir 12 metrų pločio. Pastatas iki šių dienų išsaugojo dviejų pakopų keturšlaitį stogą. Teigiama, kad sinagogos eksterjerui įtakos turėjo lietuvių liaudies architektūros formos.

2017 metais sinagoga restauruota. Šiuo metu ji yra vienintelė tokio puošnumo ir dydžio medinė sinagoga Rytų Europoje. Verta atvykti apžiūrėti dangaus mėlio sienų tapetų, lubose išpaišytų spalvotų žvėrių.

Pakruojo sinagoga

Vis dėlto, jei norite išvysti nerestauruotą sinagogą – viešint Pakruojo apylinkėse galite aplankyti ir tokią. Rozalimo sinagoga stovi Pakruojo rajone, Rozalime. Tai – išlikusi medinė žydų sinagoga, pastatyta dar XIX a. pabaigoje. Antrojo pasaulinio karo metais, vokiečiams užėmus miestelį, sinagogoje gyveno galvijai, o po karo, deja, ji buvo apleista. Sinagogos pastatas yra išlikęs iki šių dienų, vis tik jos interjeras yra sunaikintas. Ši sinagoga – viena iš nedaugelio Lietuvoje išlikusių medinių sinagogų.

Vėjo malūnai – Pakruojo rajono pasididžiavimas

Viešint Pakruojo apylinkėse galima aplankyti ir du vėjo malūnus. Labiausiai žinomas – Stačiūnų vėjo malūnas, esantis Pakruojo rajone. Jis yra paskelbtas technikos paminklu, taip pat įtrauktas ir į Kultūros vertybių registro sąrašą.

Šis malūnas pastatytas dar 1890 metais. Sovietmečiu jis buvo paverstas sandėliu, o 2004 metais malūnas restauruotas. Šiuo metu jame atidaryta malimo įrangos ekspozicija, taip pat eksponuojamos ir nuotraukos iš Stačiūnų bendruomenės gyvenimo. Malūne yra surinkta įvairių liaudies buities įrankių ekspozicija, rengiamos ir kilnojamos ekspozicijos, taip pat – įvairios edukacinės programos. Vis tik, būtina žinoti, kad lankytojai po šį išskirtinį malūną pasivaikščioti gali tik iš anksto susitarę.

Vėjo malūnas

Pakruojo rajone, Bačiūnuose, stovi dar vienas dėmesio vertas objektas – Bačiūnų vėjo malūnas. Jame yra išlikusi technologinė įranga, pats pastatas įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Norintiems pabėgti nuo miesto šurmulio – išskirtinis muziejus po atviru dangumi

Striukų kaime, Pakruojo rajone, yra įkurta išties išskirtinė vieta – Gedimino Ališausko akmenų muziejus. Tai – visiškai unikalus gamtos kampelis, kuriame galima apžiūrėti įvairius alpinariumus, skulptūrų kompozicijas, tvenkinius bei tiesiog pasigrožėti gamta. Nuostabaus grožio sodyba pastatyta net 4 ha teritorijoje. Svarbiausi muziejaus akcentai – lietuviški lauko akmenys, kurie yra įvairių dydžių bei atspalvių. Svarbu tai, kad kiekvienas akmuo yra savaip ypatingas, kitoks. Istoriją pasakoja ir senieji sodybos pastatai. Sodybos šeimininko senelio klėtyje įrengtas technikos ir kaimo buities muziejus, o lauko pakraštyje galima apžiūrėti sovietinės technikos ekspoziciją. Šioje vietoje organizuojamos įvairios pažintinės ekskursijos bei rengiami renginiai. Vis tik, sugalvojus apsilankyti akmenų muziejuje, būtina susitarti iš anksto.

Jei norisi skaniai pavalgyti: rajone ne viena dėmesio verta vieta

Lankyti išskirtinius istorinius objektus, sudalyvauti ekskursijose bei edukacijose – išties įdomu. Vis tik, tuščiu pilvu ne taip ir malonu keliauti. Todėl organizuojant kelionę po Pakruojo apylinkes verta įsidėmėti ir keletą vietų, kuriose tiekiamas skanus bei kokybiškas maistas.

Pakruojyje įsikūrusioje kavinėje „Karčema“ galima greitai, skaniai bei kokybiškai pavalgyti. Vasarą šioje vietoje kiekvieną sekmadienį rengiami „Blynadieniai“.

Pakruojo dvaras

Lankantis Pakruojyje darbo dienomis, galima užsukti į kavinę „Gluosnis“. Čia kasdien tiekiami dienos pietūs, galima užsisakyti maistą ir didesniems susibūrimams ar šventėms.

Pakruojo rajone, Pakruojo kaime, užsukti verta į išskirtinę karčiamą „Traktierius“. Čia galima išragauti šiaurės Lietuvos kulinarinio paveldo patiekalų. Visi jie gaminami pasitelkiant ypatingas senovines tradicijas.

Sugalvojus praleisti čia visą savaitgalį: neįprastos vietos, kuriose nakvynė įsimins ilgam

Pakruojyje ir šio miesto rajone galima rasti ne vieną išskirtinę apgyvendinimo įstaigą. Pavyzdžiui, galbūt norėtumėte pagyventi malūnininko name? Pakruojo kaime esantis viešbutis „Stadala“ būtent ir yra įrengtas tokioje, švelniai tariant, neįprastoje vietoje. Šiame viešbutyje įrengti 22 jaukūs bei unikalūs kambariai. Kiekvienas – su sava istorija. Viešbutis pastatytas ant upės kranto. Jis tikrai patiks žmonėms, mėgstantiems ramybę, gamtą ir tylą.

Pakruojo dvaras

Žinoma, jei norite pajusti, ką reiškia bajoriškas gyvenimas, verta susigundyti nors vienai nakvynei apsistoti Pakruojo dvaro centriniuose rūmuose įrengtame viešbutyje. Pakruojo kaime esančiame viešbutyje yra įrengti 11 kambarių, kurie dar vadinami „Barono“. Visi jie skirti žmonėms, norintiems praleisti laiką ypatingai, prisiliesti prie istorija alsuojančios prabangos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)