Šiuo metu ežerai įšilę iki 17–21 laipsnio šilumos

Pirmoji vasaros savaitė mus džiugino išties šiltais, vasariškais orais, kurie dar neskuba pasitraukti. Tad nieko keisto, kad šiluma plūsta ir į vandens telkinius.

Lietuvos hidrometerologijos tarnyba kasdien atnaujina šalies vandens telkinių temperatūrų matavimų rezultatus. Juos komentuojanti Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus vyriausioji specialistė Janina Brastovickytė-Stankevič sako, kad šiuo metu vandens temperatūra upėse siekia 15–19, ežerai įšilę iki 17–21 laipsnio šilumos.

Pagal paskutinius duomenis, šilčiausia Paršežerio (Šilalės r.) ir Vilko (Druskininkų sav.) ežeruose – juose temperatūra siekia 21oC. Tuo metu Utenos rajone esančiame Tauragno ežere laikosi 18oC temperatūra, o Molėtų rajone telkšantis Alnio ežeras, kaip ir Zarasų rajono Švento ežeras, yra įšilę iki 19oC. J. Brastovickytė-Stankevič paaiškina, kas lemia tokius temperatūrų skirtumus.

„Žemesnės vandens temperatūros stebimos tik gilesniuose ežeruose, dažnai ežero temperatūra priklauso ir nuo vietinių hidromorfologinių sąlygų – ar ežerą maitina požeminiai šaltiniai, ar paviršiniai. Šilčiausia vandens temperatūra išmatuojama ežeruose, kurių vidutinis gylis siekia apie 3 metrus“, – teigia J. Brastovickytė-Stankevič.

Šį savaitgalį iš ežerų išlipti nesinorės: temperatūra kils

Pastarosiomis dienomis prie ežerų netrūksta poilsiautojų, daugybė jau spėjo ir išsimaudyti. Vis dėlto, specialistės teigimu, sunku įvardinti optimaliausią temperatūrą, tinkančią maudynėms, nes kiekvieno žmogaus poreikis gali būti skirtingas. Tačiau panašu, kad tokios temperatūros vandens telkinių, kurioje poilsiautojai galėtų ilgesnį laiką jaustis komfortiškai, šalyje dar nepastebima.

„Žinoma, visada yra malonu maudytis šiltame vandenyje, kurio temperatūra yra 24–26 laipsniai. Tokiame vandenyje žmogus gali jaustis komfortiškai ir lengvai plaukioti. Tad gal būtent tokią temperatūrą galima būtų vadinti optimalia“, – sako J. Brastovickytė-Stankevič.

Nors šiuo metu aukščiausia vandens telkiniuose sutinkama temperatūra siekia 21oC, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos turi džiuginančių žinių, kad jau visai netrukus vandens telkiniuose bus šilčiau.

„Gera žinia, kad sinoptikai ir toliau prognozuoja šiltus vasariškus orus, todėl vandens temperatūra kils, savaitgalį seklesniuose ežeruose vanduo bus sušilęs iki 23–24, gilesniuose iki 20–22 laipsnių šilumos“, – sako J. Brastovickytė-Stankevič.

O kaip reikalai prie jūros?

Pajūryje šiuo metu fiksuojamos temperatūros gan ženkliai išsiskiria, priklausomai nuo vietovės. Šalčiausia jūra yra ties Palanga – čia jos temperatūra siekia 12oC.

Tuo metu ties Klaipėda fiksuojama 17oC šilumos vanduo, o ties Nida – 11oC.

Kuršių marių vanduo ties Nida siekia 17oC, o ties Vente – 19oC.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)