Šventė baigėsi ligoninėje

Respublikinės Panevėžio ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjos Jolantos Vokietienės teigimu, ilgąjį savaitgalį sulaukta itin daug girtų pacientų.

„Girti pacientai tiesiog nebetilpo specialiai jiems skirtuose kambariuose. Dėl gausaus alkoholio vartojimo sunegalavę, nusilpę, net komos būsenos vyrai ir moterys, jauni, vyresni ir net itin garbingo amžiaus senjorai buvo vežami į skyrių vienas po kito“, – „Sekundei“ teigė vedėja.

Atgaivinus ir išblaivinus dauguma tokių pacientų buvo išleisti namo. Tik kai kuriems prireikė ir stacionaraus gydymo.

J. Vokietienė atkreipė dėmesį, kad pacientų sulaukta daugiau ir dėl šventinėmis dienomis tvyrojusio karščio. Dieną per ilgai pabuvę saulės atokaitoje žmonės dažniausiai blogai pasijusdavo vakare ar naktį. Tad tokiu metu, pasak J. Vokietienės, dažniausiai ir teko priimti vadinamuosius ambulatorinius ligonius, kurie, suteikus pagalbą, išleisti gydytis į namus.

Karštis daugiausia bėdų sukėlė širdies ir kraujagyslių bei kitomis lėtinėmis ligomis sergantiems žmonėms.

Ne vienam pacientui medikai norėjo priminti, kad dėl pablogėjusios sveikatos yra kalti ir patys.
„Jeigu vyresnio amžiaus, sveikatos problemų turintis žmogus pačiu karščiausiu paros matu sumano pasivaikščioti po miestą, turgų ar padirbėti darže, jam medikų pagalbos greičiausiai prireiks. Kiek čia pas mus tų karštų dienų – nejaugi negalima nors didžiuliam karščiui tvyrant ramiai pabūti namuose, pavėsyje“, – stebėjosi medikė.

Rekordo nepasiekė

Šventinėmis dienomis Panevėžyje iš tikrųjų tvyrojo karštis. Panevėžio hidrometeorologijos stoties duomenimis, ketvirtadienį aukščiausia oro temperatūra buvo 27,4, penktadienį 29,6, šeštadienį 32,5 laipsnio šilumos.

Dirvos paviršiuje karštis siekė 50 laipsnių. Sekmadienį, kai vakariniuose šalies rajonuose lijo, siautėjo vėjai, Panevėžyje buvo prognozuojamas rekordinis 33 laipsnių karštis. Tačiau toks nebuvo pasiektas. Kaip teigia Hidrometeorologijos stoties vyresnioji stebėtoja meteorologė Vera Mackevičienė, aukščiausia paskutinės švenčių dienos temperatūra buvo 32,4 laipsnio.

Darbingas savaitgalis

Karštas ilgasis savaitgalis turėjo reikšmės ir Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stoties darbui. Kaip teigė laikinai direktoriaus pareigas einanti Rūta Ramoškienė, į iškvietimus teko vykti beveik tris šimtus kartų.

Iškvietimų padaugėjo jau Joninių išvakarėse – medikai kviesti daugiau kaip 80 kartų. Į Skaistakalnio parke vykusią Vasarvidžio šventę net keturis kartus, – pagalbos reikėjo muštynėse nukentėjusiems šventėjams.

Per visas šventines dienas greitosios pagalbos medikai buvo kviesti į 45 nelaimingus atsitikimus. Būta ir mirčių atvejų. Greitosios pagalbos tarnyba per savaitgalį užfiksavo trylika mirčių.
Joninių dieną buvo padidintas ir budinčiųjų medikų skaičius – dirbo šešios brigados, kitomis dienomis penkios.

Sekmadienį, pasak Rūtos Ramoškienės, labai pasijuto karščio poveikis žmonių sveikatai – net 56 iškvietimai buvo dėl galvos svaigimo, širdies ritmo sutrikimo, aukšto kraujospūdžio ir pan. Jais daugiausia skundėsi vyresnio amžiaus, lėtinėmis ligomis sergantys žmonės. Dažnam pagalba suteikta namuose. Kiekvieną švenčių dieną bei naktį greitosios pagalbos medikams teko gelbėti ir per daug prisivaišinusius, girtus asmenis.