Vis tik daugumai norisi ne tik gražios šventės, bet ir kur tik galima – sutaupyti. Tad jei tik turi vietos – kviečiasi švęsti į savo namus, nemažai mamų sau ir vaikams rūbų pasipuošti intensyviai ieško pirkti iš antrų rankų, mielai naudojasi kitomis sutaupyti leidžiančiomis rekomendacijomis. Uždaruose forumuose atvirai diskutuojama net apie tai, kokią sumą šiuo metu priimtina aukoti bažnyčiai. Dažniausiai žmonės jų vaiką krikštijančiam kunigui pasiryžę duoti 50 Eur, tačiau yra ir kas nusiteikęs palikti dvigubą sumą.

Dar viena atvira pinigų tema – apie svečių dovanojamus vokelius. Kol vieni tikina, kad iš savo svečių nelaukiantys išvis jokių dovanų, kiti prisipažįsta, apie laukiamus pinigus užsiminę krikštynų pakvietimuose. Dovanojamos sumos apvalios, tačiau irgi smarkiai skiriasi – dažniausiai nuo žmogaus laukiama 50–100 Eur.

Sukūrė jaukią šeimos šventę

Prieš porą savaičių Kauno šv. Antano Paduviečio bažnyčioje 1,6 m. dukrą pakrikštijusi Jolita sutiko pasidalinti savo šeimos šventės detalėmis. Nors šventėje dalyvavo tik artimiausi šeimos nariai, iš viso Jolita priskaičiavo 19 žmonių.

„Iš pradžių vykome valandai pasifotografuoti fotostudijoje su savo fotografe, turėjome ir filmuotoją. Po fotosesijos vykome į bažnyčią, o po ceremonijos – į šventėms pritaikytą žaidimų kambarį „Saulėta. Švenčių namai“. Ten prabuvome 3 valandas, šventiškai visi papietavome ir tiek“, – dalijosi Jolita.

Susumavusi visas krikštynoms skirtas išlaidas moteris suskaičiavo, kad šventė atsiėjo apie 1300 Eur. Brangiausiai teko sumokėti filmuotojui – 350 Eur. Didžiąją dalį maisto šeima buvo užsisakiusi, tačiau kai ką gamino ir pati Jolita. Taip pat ji pati darė ir dekoracijas.

Jolita atvirai papasakojo, kad daugiausia svečiai mergaitę pasveikino įteikdami vokelius. „Žinoma, visa šventė neatsipirko, bet atgavome nemažą dalį. Vokeliuose daugiausia buvo po 100 Eur – nuo kiekvienos susirinkusios šeimos“, – atskleidė ji.

Jauna mama džiaugiasi, kad šventė praėjo puikiai, ir tikina, kad viską vėl darytų taip pat. O apie krikštynas svarstantiems kitiems tėvams turi vertingą patarimą: „Mes ceremonijai pasirinkome vėlesnį laiką – 16.30 val., kad dukra būtų po pietų miego. Ir tai buvo puikus pasirinkimas, nes ji pati labai džiaugėsi švente, nebuvo kada nei paverkti, nei ant rankų prašytis.“

Vokeliai – nelaukiami

Kita savo patirtimi pasidalinti sutikusi mama Vaida savo vaiko krikštynų dar laukia, tačiau viskas jau suorganizuota iki menkiausių smulkmenų.

„Svečių, skaičiuojant kartu su vaikais, bus apie 20 – tai patys artimiausi žmonės: seneliai, sesės, broliai ir krikštatėviai. Šventė vyks sodyboje, bus grilius, ežeras ir pan. Norime, kad visi kartu galėtume pasibūti be jokio streso, be įtampos, tad šventė – tik priežastis susibėgti, nes esame iš skirtingų miestų. Be to, tai bus dviguba šventė – krikštynos ir pirmasis gimtadienis, o svarbiausias šventės akcentas – pati ceremonija“, – pasakoja Vaida.

Šeima šventei numačiusi maždaug 2000 Eur biudžetą, didžioji dalis skirta viso svaitgalio sodybos nuomai. „Sodyba – 1000 Eur, fotografė – 350 Eur, rūbai vaikui – 70 Eur, maistas, gėrimai 500–600 Eur, – skaičiuoja moteris. – Viską organizavau pati, pradėjau prieš pusę metų – rezervavau bažnyčią, šventės vietą, fotografą. Minimaliai pasirūpinau ir papuošimais, bet be balionų girliandų, nes jos kainuoja nuo 150 Eur ir tik teršia gamtą, tad šio instagraminio dalyko atsisakėme ir dėl bereikalingų išlaidų, ir dėl tvarumo. Daugiau niekas manęs nenustebino, nes apytikres kainas numaniau iš anksto. Gal šiek tiek sunkiau buvo surandant fotografą, nes jei jie kokybiškesni, vasaros savaitgalius mieliau paskiria vestuvėms, kur jiems dirbti finansiškai labiau apsimoka.“

Atgauti dalį pinigų iš svečių Vaida nesitiki – atvirkščiai – apie dovanojamus pinigus iš artimųjų nenori nė girdėti. „Nutariau jums papasakoti apie mūsų šventę, nes mane tiesiog užkniso skaityti straipsnius apie tuos vokelius, – pakomentavo ji. – Dėl dovanų savo svečiams mes nesakėme nė žodžio, ką jie turėtų dovanoti. Mūsų nuomone, laikas, kurį žmonės paskirs tą savaitgalį, ir yra svarbiausia, o mažasis mūsų pilietis dar net nesuvokia, kas yra tos dovanos. Mes nedarome šventės, kad gautume dovanų.“

Sekmadieniais pigiau

Sodybą „Royal Silva“ šalia Pavilnio renginiams ir privačioms šventėms nuomojanti Helena Petrusevič dalijasi, kad šiemet vasaros sezono metu čia jau numatyta apie 20 krikštynų. „Dažniausiai krikštynos vyksta sekmadieniais, nes tuomet pigesnė sodybos nuomos kaina. Sezono metu sodybos nuomos kaina penktadieniais–šeštadieniais – 1200 Eur/para. Sekmadieniais – 700 Eur/para. Ne sezono metu – atitinkamai 880 Eur ir 600 Eur/para“, – atskleidžia H. Petrusevič.

Pasitaiko ir klientų, kurie pasiruošę investuoti daugiau, tad rezervuoja datas ir šeštadieniais, tačiau tokių užsakymų yra nedaug. Verslininkė pastebi, kad dažniausiai krikštynas šeštadieniais daro tie klientai, kurie vienos šventės metu tuokiasi ir krikštija vaiką arba rengia krikštynas ne sezono metu, pavyzdžiui, kovą, balandį, kai sodybos nuomos kainos ne tokios aukštos.

„Planuojant krikštynas šeštadienį, ypač vasaros sezono metu, sodybas reikia rezervuoti iš anksto – pusę metų iki šventės ar net dar anksčiau, ypač norint šventę surengti rugpjūčio, liepos mėnesiais“, – pataria H. Petrusevič.

Ji nupasakoja, kad tipiškose lietuvių krikštynose paprastai svarbiausia yra šventinė vakarienė, taip pat pramogos vaikams, gražūs desertai. O viską apjungia tam tikra visų krikštynų metu vyraujanti spalva – ji atsispindi dekoruojant aplinką, stalą, užsakant desertų dekorą, fotosienelę, balionus.

„Mano nuomone, šventės darosi vis prašmatnesnės, labiau apgalvotos detalės, kruopštesnis pasiruošimas. Pastebiu, kad klientai labiau investuoja į dekorą, saldų stalą, mažiau dėmesio ir lėšų skiriama maistui, jo gausai. Vietoj to dažniau pasirenka įdomesnę programą vaikams, kviečiasi animatorius ar kitų vaikiškų pramogų tiekėjus. Taip pat samdo šventės vedėjus, fotografus“, – apie krikštynų tendencijas pasakoja H. Petrusevič.

Šventės dekoras, anot jos, kainuoja brangiausiai, jis dažnai gerokai viršija net sodybos nuomos kainą. Maitinimo paslaugos paprastai atsieina apie 40–50 Eur žmogui, visa kita priklauso nuo kliento lūkesčių, galimybių ir vizijos.

Taip pat ji pastebi, kad įvairios dovanos, net žaislai per krikštynas dovanojami retai, dažniau – vokeliai su pinigais. Priklausomai nuo svečio giminystės ar draugystės ryšio, manytina, dovanojamos sumos siekia nuo 50 Eur ir daugiau.

Pasakodama apie naujausias tendencijas ir kainas H. Petrusevič ragina nepamiršti svarbiausio – geros nuotaikos: „Krikštynų šventės metu svarbu krikštijamo vaiko būsena, tėvų nuotaikos. Jei vaikas neramus, verkia ir tėvai nepozityviai nusiteikę, jaudinasi – koks dekoras ar investicijos bebūtų, šventė vargu ar pasiseks. Geriausia, kai kliento lūkesčiai yra patenkinti ir vaikas visos šventės metu leidžia tėveliams pasidžiaugti švente – tuomet galima sakyti, kad šventė pasisekė.“

Dekorui negaili tūkstančių

Tai, kad jokia šventė jau nebeįsivaizduojama be kruopštaus aplinkos puošimo, patvirtina ir „Decoro Events“ dekoratorė Roberta Orlauskaitė. „Net mažos šventės yra puošiamos ir bent minimaliai dekoruojamos, – pastebi ji. – Dabar žmonės rečiau renkasi erdvių nuomą ir švenčia savo namuose ar namų kieme, tačiau dekorui net ir namuose teikia didelį dėmesį.“

Šiais metais dekoratoriai pastebėjo, kad klientai kreipiasi jau su numatytu biudžetu, kokį gali skirti šventės puošimui, ir nenori biudžeto viršyti, tačiau dažnu atveju išsakyti kliento norai smarkiai viršija turimą biudžetą. „Dekoro kainos pakilo apie 20–30%, nes pabrango viskas be išimties – pradedant žvakėmis, baigiant daiktų nuoma. Dėl kai kurių kainų pokyčių ir patys esame nustebę, pavyzdžiui, kai pabrangimas siekia net 40%“, – dalijasi R. Orlauskaitė.

Ji skaičiuoja, kad visas krikštynų dekoras, kai šventėje dalyvauja apie 50 žmonių, gali kainuoti apie 2,5 tūkst. Eur. „Tokia kaina išeina, kai yra puošiami atskiri apvalūs stalai, pastatoma fotosienelė, parengiami susodinimo planai ir t..t., – vardija ji. – Bet yra ir labai minimalių variantų. Pavyzdžiui, dekoruojame tik vieną akcentinę vietą, nepuošiame stalų, o darome tik desertų staliuką, kuris naudojamas ir kaip fotografavimosi vieta su balionais. Tokio staliuko kaina – apie 400 Eur. Pastarieji užsakymai išsiskiria mažesniu svečių kiekiu. Jei prašmatnesnėse krikštynose svečių skaičius siekia 40–50 žmonių, tai šiose susirenka tik artimiausių žmonių ratas – apie 20–30 žmonių.“

R. Orlauskaitė taip pat pataria pradėti krikštynas planuoti kuo anksčiau. Anot jos, tuomet šventės planavimas nekels daug streso ir bus didesnė tikimybė, kad norimi švenčių tiekėjai bus laisvi jūsų šventės datą. Taip pat ji pažymi, kad gražiai ir jaukiai šventei nebūtina skirti didelio biudžeto – kartais užtenka tiesiog pasitelkti kūrybingumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)