Išlaidos parai: didžiausią skirtumą aptiko kavinėse

Šiaulietis Juozas su žmona sako į Palangą vykstantys kasmet bent keletui vasaros savaitgalių, tad kainas jau žino mintinai: „Pasakysiu paprastai – para vienam žmogui čia yra šimtas eurų. Ir pernai panašiai buvo, ir šiemet. Jei nori miegoti patogiai, valgyt skaniai ir dar ką nors atsigerti. Visada galima pigiau, ant matraso, su sasyskom, bet ar per atostogas reikia taip leisti laiką? Mes ne sasyskas atvažiavom per atostogas valgyt“ Vyro įsitikinimu, kainos šiemet čia drastiškai tikrai nesikeitė, tad ir išlaidos bus panašios. „Yra kas euru, kas puse euro pabrango, bet kad būtų skirtumas gąsdinantis – tikrai taip nėra, tegul žmonės baigia dramatizuot, va kur drama buvo – tai pamačius elektros kainas. O kad Palangoj euru ar dviem pakilo kažkas – normalu, kainos kaip saulė kilo visur“.

Žilvinas su Dovile iš Vilniaus pasakoja apartamentus užsisakę jau prieš kurį laiką, tad šie jiems atsiėjo 80 Eur nakčiai dviems, tačiau pora neslepia, kad bene aiškiausią kainų skirtumą jaučia nuėję pietų ar vakarieniauti:

„Mes mėgstam grilintą maistą. Tai pernai savo best [liet. geriausioj, aut. past.] vietoj už porciją šašlykų mokėdavom 11 Eur, šiemet ten pat jau 14 Eur. Kokteilis kur pernai 12 – šiemet 15. Ir taip po eurą, po du, bet turbūt kiekvienoj vietoj daugiau susimoki“, – pasakoja pora. Žilvino įsitikinimu, iš anksto užsisakius apartamentus, su maistu, gėrimais ir viena kita pramoga para Palangoje žmogui atsieina apie 70 Eur. Pora pajūryje praleis tik šį savaitgalį.

Pirmasis liepos savaitgalis Palangoje, nuotr. Justina Asakavičiūtė

Nerijus iš Kėdainių sako atvykęs keturioms dienoms su žmona ir dviem vaikais, bet rinkosi taupesnį poilsį: „Mes nuomavomės butą, paprastus apartamentus, tai mums su žmona ir vaikais keturiems žmonėms para ten 70 eurų. Aš manau, labai normali kaina. Ir pernai tiek mokėjom. Į kavines mes kasdien neinam, bute yra virtuvė, tai kaip namie – pasidarai pusryčius, pietus. Tai aš to kainų skirtumo nelabai pajutau. Maisto prekės visoje Lietuvoje brango. Mes su visa šeima į 100 Eur parai telpam tikrai“.

Rasa su Algirdu iš Kauno atviri – kainos gali keistis kiek tik nori, yra žmonių, kurie į pajūrį važiavo ir važiuos. „Mes už vieną naktį iš šeštadienio į sekmadienį už du žmones apartamentuose netoli Basanavičiaus g. sumokėjom 110 eurų. Daug? Daug, ir va dar lyja šiandien. Bet čia brangink nebranginęs – normalių vietų pernakvot paskutinę minutę nelabai gausi, kavinės, restoranai savaitgaliais pilni. Tai, žodžiu, važiavom ir važiuosim“, – juokiasi Rasa. Visgi, moteris tikina net nustebusi, kad kainos čia tikrai nekilo tiek, kiek per šiuos rekordinės infliacijos metus buvo galima tikėtis:

„Aš tikrai nematau kažkokio didelio pasikeitimo. Šiemet, dar kalbėjom važiuodami su vyru, kad turėtų būt visur stipriai pakelta, nes gi viskas brango. Bet nežinau, bent kol kas tikrai nematom didelio skirtumo nuo pernai“.

Dramatiško kainų šuolio nematyti

Basanavičiaus gatvėje maistu prekiaujanti Živilė sako, nors kainos išties kilo – poilsiautojams nė motais: „Taip, kainas nors nedaug, bet ir mes kėlėm, ir kiti kėlė. Nežinau, ar kas nors jų nekėlė, nes viskas brango. Bet žmonės vis tiek perka, bent aš tikrai nematau mažėjimo“.

Nutarėme ir mes palyginti kai kurias pajūrio kainas su tomis, kurios buvo lygiai prieš metus – pernai liepą. Viena Basanavičiaus gatvės kavinė, labiausiai garsėjanti cepelinais, tačiau sulaukianti ir gausaus norinčių valgyti dienos pietus srauto, pernai liepą už juos prašė 6 eurų. Šiemet už dienos pietus čia prašoma puse euro daugiau – 6,50 Eur, o jei dienos pietų sudėtyje norisi cepelinų – tai atsieis 7,50 Eur.

Dienos pietų kainos toje pačioje kavinėje šiemet (kairėje) ir pernai liepą, nuotr. Justina Asakavičiūtė

Kita kavinė Basanavičiaus gatvėje prie pat Palangos tilto vilioja gausiu bulvių patiekalų ir ne tik pasirinkimu. Pernai liepą čia bulviniai blynai su grietine atsiėjo 6 Eur, su varške – 7 Eur, šiemet bulvinių blynų kainos čia jau nuo 7 iki 9 eurų. Visgi, cepelinai šioje vietoje net atpigo – pernai kainavę 8 Eur, šiemet tarkuotų bulvių cepelinai čia atsieis 5–7 Eur. Kėdainių blynų kaina nepakito, o vėdarai brango euru. Panašios kainų pokyčio tendencijos atsispindi ir kitose kavinėse.

Patiekalų kainos toje pačioje kavinėje šiemet (kairėje) ir pernai liepą, nuotr. Justina Asakavičiūtė

Vaikų ir suaugusiųjų taip pamėgti burbuliniai vafliai šiemet kaip ir pernai kainuoja panašiai – apie 5–6 eurus, jei norėsis šio deserto su ledais ir grietinėle. Užsimaniusiems rūkytos žuvies kainų skirtumas gali šiek tiek pasijusti: pernai liepą kilogramas rūkyto karšio daugumoje vietų kainavo 6,50–8 eurus, šiemet kainos svyruoja tarp 7 ir 9 eurų. Už kebabą pernai ir šiemet atseikėsite irgi apie euru daugiau nei pernai, maždaug 6,50 Eur.

Palangos apžvalgos rato kainos šiemet (kairėje) ir pernai liepą, nuotr. Justina Asakavičiūtė

Bene daugiausiai atgarsio susilaukusi Palangos pramoga – apžvalgos ratas, taip pat nežymiai pakeitė savo kainas: pernai suktis šiuo ratu suaugusiam žmogui kainavo 14 Eur, o šeimai su dviem vaikais – 45 eurai. Tuo tarpu šiemet tokia pramoga suaugusiam atsieis euru daugiau, tačiau nei poros, nei šeimos kaina nesikeitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)