Peticijoje, kaip ir rašte Prezidentui, išreiškiamas susirūpinimas dabartinio aplinkos ministro veiksmais – priimtu sprendimu stabdyti projektą, kuriuo planuota išplėsti Punios šilo rezervato teritoriją bei apsaugoti ją nuo ūkinių miško kirtimų bei medžioklės veiklos. Po apie 100 iškiliausių meno, kultūros ir kitų sričių visuomenės veikėjų pasirašyto rašto gavimo Prezidentas Gitanas Nausėda išreiškė palaikymą stipresnei gamtai reikšmingų teritorijų, tokių kaip Punios šilas, apsaugai ir patikino laukiantis aplinkos ministro K. Mažeikos sprendimų, kurie teisiškai sureguliuotų ir įtvirtintų griežtesnę aplinkos apsaugą šioje teritorijoje.

Deja, šiuo metu laikinai aplinkos ministro pareigas einantis K. Mažeika kol kas jokios savo nuomonės viešai nepateikė. Jo sprendimas atšaukti specialistų ilgai ruoštą sprendimą išplėsti rezervato teritoriją kol kas nepasikeitė.

„Paprastai, atšaukiant sprendimus, numatoma kita, geresnė alternatyva. Aplinkos ministras, beveik prieš mėnesį atšaukė Punios šilo gamtinio rezervato plėtrą ir iki šiol nepateikė jokio kito siūlymo, kaip užtikrinti griežtesnę ir adekvačią Punios šilo apsaugą, ko tikisi ir Prezidentas Gitanas Nausėda. Sustabdyti rezervato plėtrą ministras nusprendė beveik prieš mėnesį, tačiau iki šiol nėra jokių konkrečių pasiūlymų ir sprendimų, kaip užtikrinti reikiamą apsauga Punios šile, tik visuomenę klaidinantys žodžiai ir nieko daugiau. Raginame imtis konkrečių sprendimų ir veiksmų“, – susirūpinimą išreiškė vienas iš rašto Prezidentui bei viešos peticijos iniciatorių, režisierius, nacionalinės premijos laureatas Gintaras Varnas.

Susirūpinimą kelia ir tai, jog viešoje erdvėje ministras dalinosi planais Punios šilo komercinius medžioklės plotus perduoti į privačias rankas (aukciono būdu). Įtariama, jog čia gali slypėti tikrieji interesai. Toks sprendimas tik pablogintų būklę Punios šile – apsunkintų reikalingos apsaugos įgyvendinimą. Tikėtina, jog medžioklė privačiu tapusiame Punios medžioklės plote taptų intensyvesnė, sunkiau kontroliuojama. Be to atsirastų medžiotojų „teisėti lūkesčiai“, kurie būtų rimtas kliuvinys norint užtikrinti reikalingą griežtesnę apsaugą.

Peticijos iniciatoriai neketina sustoti. Artimiausiomis dienomis tikimasi surinkti 10 tūkstančių aktyvių Lietuvos piliečių parašų ir peticiją pateikti LR Vyriausybei. Pasirašyti peticiją gali kiekvienas norintis. Ją rasite čia.

PAPILDYTA

Kaip BNS teigė aplinkos ministras, apie sprendimus dėl Punios šilo ketinama informuoti trečiadienį, kol kas planuojama atsisakyti medžioklės ir miško kirtimų.

„Mes laikomės tos pačios pozicijos, kad Punios šilas turi būti maksimaliai saugomas – turi būti leista formuotis sengirei, tačiau ir atviras žmonėms. Kirtimų ruošiamasi visai atsisakyti, taip pat tikslas yra atsisakyti ir medžioklės“, – sakė K. Mažeika.

Ministras teigia, kad planuojama palikti tik ugdomuosius kirtimus, kuriais būtų retinami jaunuolynai, kad medžiai tinkamai subręstų.

Pasak jo, su Valstybinių miškų urėdijos specialistais buvo tariamasi dėl urėdijos Punios šile administruojamų medžioklės plotų. Jis teigia, kad nors anksčiau ir buvo planuojama išnuomoti medžioklės plotus, tačiau dabar to daryti neketinama.

„Mes kalbame apie visišką medžioklės atsisakymą, nors ir buvo pirminė mintis, kad būtų galima tuos plotus perduoti aukciono būdu. Buvo skaičiuojama, kad už tai galima gauti apie pusę milijono eurų, juos panaudoti aplinkosaugai, mokslininkams, tačiau jeigu medžioklė trukdo, tai balsą organizacijų girdime ir suprantame, kad galima atsisakyti visai tos medžioklės“, – sakė K. Mažeika.

Urėdija: pagrindiniai kirtimai Punios šile neplanuojami

Valstybinių miškų urėdija BNS teigia, kad 2019-2023 metais plyni sanitariniai miško kirtimai nenumatyti, planuojama kirsti tik medžių liemenų kenkėjų užpultus medžius.

Urėdijos pateiktais duomenimis, 2016-2019 metais Punios šile 63 hektarai medienos buvo iškirsta jaunuolynų ugdymo būdu, 2016 metais 15,8 ha medienos iškirsta einamųjų kirtimų būdu.

„Šių kirtimų tikslas ekosistemų apsaugos miškuose – suformuoti atsparius, ilgaamžius vertingų medžių rūšių medynus, atitinkančius jų paskirtį, kartu išsaugoti natūralią aplinką, sudaryti optimalias sąlygas saugomiems objektams išlikti ir gausinti“, – BNS pateiktame komentare cituojamas Miškotvarkos skyriaus vadovas Martas Lynikas.

Taip pat šių metų pirmą pusmetį 1,5 ha medienos iškirsta specialiųjų kirtimų būdu. Teigiama, kad šis kirtimas buvo atliktas pušies genetiniame draustinyje, siekiant jį atkurti.

Iš pateiktų duomenų matyti, kad atvejiniai, atrankiniai, retinimo kirtimai Punios šile 2016-2019 metais nebuvo vykdomi, taip pat 2017-2019 miške nevyko einamieji kirtimai, o 2016-2018 metais – specialieji.

Remiantis anksčiau BNS pateiktais urėdijos duomenimis, 2014–2019 metais Punios šile iškirsta beveik 40,7 tūkst. kubinių metrų medienos. Daugiausia – beveik 15,4 tūkst. kubinių metrų – medienos iškirsta 2017 metais.

„2017 metais praūžusi audra padarė didelių nuostolių Punios šilo miškams. 2017 metais ženkliai padidėjo sanitarinių kirtimų apimtys, kadangi buvo tvarkomos audros metu atsiradusios vėjovartos bei vėjolaužos“, – sakė M. Lynikas.

2014 metais iškirsta 5,1 kubinių metrų medienos, 2015 metais – 6,3 tūkst. kubinių metrų, 2016 metais – 4,3 tūkst., 2018 – 6,6 tūkst., šiemet iškirsta 2,9 tūkst. kubinių metrų medienos.

Dalis šios medienos kirsta plynais sanitariniais kirtimais: 2014 metais – 0 hektarų, 2015 – 0,3 ha (31 kub. m), 2016 – 2,4 ha (678 kub. m), 2017 – 24,1 ha (6,3 tūkst. kub. m), 2018 – 2,4 ha (609 kub. m), 2019 metų pirmąjį pusmetį – 1,8 ha (680 kub. m).

Punios šilas užima daugiau nei 2,7 tūkst. hektarų teritoriją, o rezervatas šiuo metu yra 457 hektarų plote. Rezervatą buvo planuojama išplėsti iki beveik 2,2 tūkst. hektarų.

Šile gausu šimtamečių gamtos paminklais paskelbtų ąžuolų ir kitų medžių, taip pat čia randama daugiau nei 100 į Raudonąją knygą įrašytų augalų ir gyvūnų rūšių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)