Visiškos ramybės ir švaros išsiilgusiems vilniečiams siūloma rinktis alternatyvą viešiesiems paplūdimiams – Vilniaus apylinkėse veikia du mokami paplūdimiai. Už apsilankymą juose prašoma nuo 5 iki 10 litų.

Nors jų savininkai pasakoja, kad konfliktų dėl to, kad reikia susimokėti kyla retai, netrūksta ir šia tvarka pasipiktinusių žmonių, kurie nevengia ir pagudrauti. Pavyzdžiui, guli už mokamo paplūdimio ribų, tačiau į ežerą brenda ten, kur maudosi mokestį susimokėję poilsiautojai.

Sutiktų mokėti ne daugiau kaip 3 litus

„10 litų tikrai per daug už tai, kad tiesiog leidžia gulėti paplūdimyje. Sutikčiau mokėti ne daugiau 2-3 litus. Juk mes ne kokioje tikroje Europoje gyvename, žmonės tiek neuždirba. Už didesnę kainą nebent turėtų pasiūlyti visišką smėlio paplūdimį, gultus, kokias nors pramogas. Kai atvažiuoju su drauge, renkuosi šią paplūdimio pusę, kai viena – einu į mokamą. Manau, kad ten yra saugiau, nuolat vaikšto apsaugos darbuotojas, mačiau stovinčias kameras, todėl žmonės priversti elgtis sąžiningiau“, - vardijo šalia mokamo prie Gilužio ežero įsikūrusio viešbučio „Villa Alikante“ priklausančio paplūdimio besiilsinti vilnietė Viktorija.

Moteris su drauge deginosi šalia esančioje Vilniaus miesto savivaldybei priklausančioje teritorijoje, kurią buvo gausiai nusėdusios šiukšlės, tačiau patikino, kad jos tai ypatingai netrikdo.

„Aišku, nemalonu, kai aplinkui daug šiukšlių, tačiau visada galima nuo jų nusisukti. Čia gulėti nekainuoja, o naudotis galiu ir tualetu, ir kavinės paslaugomis – niekas manęs iš niekur neišvaro. Kainos kavinėje kaip ir visur, bet naudojami daugiausiai šaldyti produktai, kuriuos tiesiog pašildo, gal tik šašlykai kepami vietoje. Tačiau vis tiek čia vienas geriausių paplūdimių arčiausiai miesto ribos. Sudervėje esantis man per toli, o, pavyzdžiui, Žaliuosiuose ežeruose, nors ten ir nemokama, nemalonu, visiškas knibždėlynas“, - pripažino poilsiautoja, tačiau patikino svajojanti apie sutvarkytus, tačiau nemokamus paplūdimius.

Sulaukia šimtų norinčių patekti

Visiškai priešingos nuomonės buvo tik šiame paplūdimyje besilankanti ir mielai mokamame ruože poilsiaujanti mergina. Anot jos, 10 litų nėra dideli pinigai, nes už juos pasiūloma tikra ramybė.

Inga Janušonytė

„Man labiausiai patinka čia susirenkančių žmonių kontingentas. Žmonės netriukšmauja, nerėkauja. Be to, gražiau, švariau ir pats vanduo yra švaresnis. Manau, kad už papildomus pinigus tiesiog yra papildomai tvarkomasi“, - pasakojo prie mergina.

„Villa Alikante“ viešbučio direktoriaus pavaduotoja Inga Janušonytė pasakojo, kad 10 litų mokestis už galimybę apsilankyti sutvarkytame paplūdimyje vilniečių negąsdina. Gerais orais jie sulaukia iki 200 norinčių apsilankyti paplūdimyje.

Moka už tai, kad išvengtų keiksmų, muzikos ir poilsio ant žolės

„Už 10 litų poilsiautojai gali naudotis gultais, jeigu jų yra laisvų, persirengimo kabina, lauke esančių biotualetu arba užsukti į viešbučio vidų. Kasmet atvežame smėlio, nuolat tvarkome aplinką, išvežame šiukšles. Papildomai papramogauti paplūdimyje galima tik žaidžiant tinklinį, valandos žaidimo kaina – 45 litai. Nenorinčių mokėti už poilsį būna, tačiau stengiamės su jais susitarti ir tiesiog siūlome paeiti toliau į tą zoną, kuri nebeprisiiriama viešbučiui“, - pasakojo I. Janušonytė.

Anot jos, mokamame paplūdimyje dažniausiai lankosi mažus vaikus auginančios šeimos bei vyresni pensinio amžiaus žmonės. Jaunimo jai praktiškai netenka sutikti.

„Žmonės turi teisę rinktis, jei jiems patinka paplūdimys, kuriame nėra nei tualeto, nei kur rankų nusiplauti ir jam tai tinka, puiku. Tačiau neretas turbūt pagalvoja, kad verčiau sumokės už sutvarkytą teritoriją ar smėlį. Nemokamame paplūdimyje žmonės guli ant žolės. Pastebime, kad skiriasi ir patys žmonės. Pavyzdžiui, šiuo metu iš mūsų yra pavogta 10 gultų. Nemanau, kad tai padarė mokamame paplūdimyje apsilankę žmonės. Tie, kurie ateina ir susimoka yra kultūringesni, ramūs, jie tiesiog atvažiuoja ilsėtis. Pas mus nebūna besikeikiančių ir garsiai muziką klausančių poilsiautojų“, - patikino I. Janušonytė.

Vilnietis Ramūnas su šeima

Sutiktų mokėti daugiau, jei gautų pramogų

Netoli Sudervės esančio viešbučio „Vilnoja“ paplūdimyje kartu su šeima besiilsėjęs poilsiautojas pasakojo, kad nors už patekimą į šio viešbučio teritoriją šiokiadieniais prašoma 5, o nuo penktadienio iki sekmadienio – 10 Lt, dažnai į paplūdimį pavyksta prasmukti kur kas pigiau.

„Niekas griežtai nežiūri ir netikrina, kartais einu ir už dyką įeinu. Nemanau, kad labai daug kas čia moka. Kaip už 5 litus, čia viskas labai gerai – sutvarkyta, pušys aplinkui, skulptūros. Jei poilsis kainuotų 10 litų, dar pagalvočiau. Mums šis paplūdimys – arčiausiai namų, tad užsukame dažnai, nemokamuose paplūdimiuose praktiškai nesilankome. Renkamės pasyvų poilsį, tad nebent kokį kamuolį paspardome ar išsimaudome, daugiau pramogų netrūksta“, - pasakojo vilnietis Ramūnas.

Netoliese kamuoliu žaidę vaikinai pasakojo šiame paplūdimyje besilankantys dažnai. Mokėti 5 litus jiems negaila, tačiau savaitgaliais, kai kaina pakyla iki 10 litų, jie neretai renkasi nemokamus paplūdimius.

„Labiausiai čia trūksta vietos. Tuomet būtų galima įrengti ir kokį tinklą ar tiesiog patogiau ilsėtis, savaitgaliais čia susirenka tiek daug žmonių, kad net nėra kur prisiglausti. Čia vaikų ir mamų pliažas, daug pramogų tikrai nėra, dažniausiai tik gulime ant pievutės. Jei būtų normali kavinė, užkąstumėme, bet čia daugiau siūlomi užkandžiai, todėl į ją neiname. Vilniuje tikrai galėtų atsirasti daugiau mokamų paplūdimių. Tikrai atsirastų žmonių, kurie sutiktų sumokėti ir 10, ir 20 litų. Jeigu pasiūlytų gultus, 10 litų tikrai mokėtume ir mes. Šis mokestis ir atsijoja žmones, nors už jį gaunama tik vieta atsigulti, galima naudotis šiukšliadėžėmis ir tualetu viešbutyje“, - vienas per kitą pasakojo vaikinai.

Svarsto ir apie kainų pakėlimą

Vienas iš paplūdimio vadovų Tomas pasakojo, kad į paplūdimį dažniausiai susirenka labai daug žmonių. Penkis metus dirbantis vyras pasakojo, kad jam tėra tekę matyti vos kelis konfliktus dėl to, kad už poilsį šioje vietoje reikia mokėti.

„Vaikus iki 12 metų, senjorus ir žmones su negalia leidžiame nemokamai, tad dažniausiai pas mus susirenka būtent šeimos ir pensininkai. Mokestį imame tam, kad galėtume nuolat palaikyti švarą – tvarkome teritoriją, renkame šiukšles, valome tualetus. Tai privatus kiemas į kurį įsileidžiame žmones. Aišku, laikomės taisyklių, jokių tvorų nėra, jei žmogus nori tik pro šalį eidamas nusimaudyti, leidžiame, susimokėti reikia tik už poilsį privačioje teritorijoje. Jeigu žmogus atvažiuoja ir palieka šiukšles, valgo bei naudojasi tualetu, mokestis - visai normalu“, - patikino Tomas.

Kitąmet jis planuoja padidinti tualetų skaičių ir netgi įrengti dušus. Tiesa, naudojimasis jais papildomai nekainuos.

„Besilankantys žmonės patys prašo didinti mokestį už patekimą į paplūdimį, kad, pavyzdžiui, savaitgaliais į jį susirinktų mažiau žmonių. Savaitgaliais guli žmogus prie žmogaus. Apie kainų pakėlimą svarstome, tačiau kol kas to daryti nežadame“, - patikino paplūdimio savininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)