Laikinai pavaduojančios departamento vedėjos gydytojos Laimos Jablonskienės teigimu, liepos 30 d., šeštadienį, buvo sumuštas šio sezono rekordas – ligoninėje per parą apsilankė 65 pacientai. „Palyginti su praėjusiais metais, pacientų srautai yra mažesni, anksčiau Priėmimo skyriuje sulaukdavome iki 80 žmonių“, – sako L. Jablonskienė.

Pacientų srautai neprognozuojami

Gydytoja pastebi, kad nelaimių padaugėja atšilus orams, kai žmonės deginasi pliaže, aktyviai poilsiauja, važinėja dviračiais, o kai orai prasti, poilsiautojai išvažinėja ir pacientų sulaukiama mažiau.

Ji pasakoja, kad į gydymo įstaigą besikreipiančių poilsiautojų srautai kinta. „Būna, kad valandą kitą nesulaukiame nieko, o kartais, dažniausiai vakarais, priėmimo skyrius pasidaro pilnut pilnutėlis ir visiems reikia skubios pagalbos. Tarp pacientų prasideda ir ginčai, visi pavargę, perkaitę saulėje, vienas su temperatūra, kitam trauma. Žmonės labai skubiai nori pagalbos, jie nekantrūs, bet mes specialiai jų už durų nelaikome, kavutės negeriame“, – sako L. Jablonskienė.

Anot gydytojos, greičiau suktis vasaros sezono metu tenka tam pačiam personalui, kuris dirba ištisus metus. Priėmimo ir Reanimacijos skyrių medikai turi net susitarimą vasarą neatostogauti. Kaip sako L. Jablonskienė, darbuotojų ligoninėje labai trūksta, tačiau susidoroti su didžiuliais vasaros krūviais į pagalbą pasitelkiama tik viena papildomai nusamdoma slaugytoja Priėmimo skyriuje.

Pamiršta pasirūpinti vaikais

Gydytoja sako, kad dažnai sulaukia pacientų vaikų. Pagal nustatytą tvarką susirgus ar nelaimės atveju reikia kreiptis į šeimos gydytojų centrus, o po jų darbo valandų pacientai atvyksta į Palangos departamento Priėmimo skyrių, čia per naktį, nuo 18 val. iki 6 val. ryto, dirba pediatras.

„Vaikai susižaloja važinėdami dviračiais, suserga perkaitę saulėje, atvežami su temperatūra, vienam vaikui buvo įtariamas encefalitas“, – pasakoja L. Jablonskienė.

Ji sako, kad poilsiaudami tėvai neretai nesugeba pasirūpinti savo vaikais. „Atsiveža metukų vaiką ir visą dieną jį laiko pliaže. Vaikas neprižiūrimas, jis perkaista saulėje, nuo skysčių stokos pakyla temperatūra. Žmonės atvažiuoja pailsėti ir pamiršta vaikams būtiną režimą, tinkamai pamaitinti, apsaugoti nuo saulės, – apgailestauja gydytoja. – Manau, tėvai turėtų žinoti, kad negalima vaikų šitiek laiko laikyti saulėje, ir patiems tiek negalima būti. Juk yra skėčiai, apsauginiai kremai. Geriausia pliaže būti po pietų, nuo 15–16 val., kai saulės aktyvumas sumažėja, o kai saulė kepina, su mažais vaikais galima pasivaikščioti pušyne.“

Įsismarkavusių pacientų neišvengia

Anot gydytojos, nereti medikų pacientai – ir linksmybių įkarštyje susižeidžiantys poilsiautojai. „Greitoji turi daug darbo. Būna ir su policijos palyda atvyksta. Išgėrę poilsiautojai susimuša prie barų, kiti apsaugininkų nepaklauso, o šie pasistengia. Būna, vienas kitam bežaisdami į akis iš dujų balionėlių papurškia“, – vardija L. Jablonskienė.

Gydytoja prisimena ir kuriozinių atvejų. „Kartą į Klaipėdos ligoninę moterį išvežė vien su maudymosi kostiumėliu ir paliko. Niekas nežiūri – kai trauma, greit sodina į mašiną ir važiuoja, o paskui paaiškėja, kad žmogus neturi kuo apsirengti“, – kalba ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)