Padidėjo pasiūla

Prasidėjus karui Ukrainoje iki tol buvusi įkaitusi nekilnojamojo turto rinka Palangoje ir jos apylinkėse stabilizavosi. Per pandemiją atsiradus galimybei dirbti nuotoliu daugelis vilniečių ėmė dairytis nekilnojamojo turto toliau nuo sostinės. Žvilgsniui sustojus ties pajūriu čia imta masiškai pirkti butus ir nedidelius namus. Kainos šoktelėjo.

Tačiau šiuo metu rinka nebe tokia dramatiška. Nekilnojamojo turto pardavimo svetainėje „Aruodas“ yra 602 skelbimai apie parduodamą įvairų nekilnojamąjį turtą Palangoje. Siūloma įsigyti tiek prabangių apartamentų, tiek poilsiui skirtų namelių uždaruose kvartaluose, tiek renovuotų senos statybos butų ar kambarių. Kainos - pačios įvairiausios.

Pasak nekilnojamojo turto agentūros „Kurorto NT“ vadovės Ievos Lukaitytės, nekilnojamojo turto pajūryje paklausa pastaraisiais metais sumažėjo. Tai esą lėmė ne tik prasidėjęs karas, bet ir padidėjusi pasiūla. Dabar jau galima įsigyti ne tik poilsiui skirtų apartamentų, butų, studijų, bet ir nedidelių namukų su 5 arų sklypeliu. „Kiekvieną savaitę ką nors parduodame. Daugiausia pirkėjų iš Vilniaus, paskui – Kauno ir kitų miestų. Populiariausi naujos statybos apie 40 kv. metrų ploto butai su daline apdaila kainuojantys iki 100 tūkst. eurų. Įrengti – iki 150 tūkst. eurų“, sakė I. Lukaitytė.

Jai pritarė ir įmonės „Capital“ biuro Palangoje savininkė Ieva Kaštaunaitė. Jos teigimu, rinka pasikeitė. Prieš keletą metų buvo didelė objektų pajūryje paklausa ir buvo perkama viskas dar net nepradėjus statybų. Dabar jau pasiūla daug didesnė už paklausą, rinkoje yra įvairių objektų, pirkėjai gali ramiau ir neskubėdami rinktis iš įvairių objektų. Net ir pastatytų. „Rinka pirkėjams šiuo metu patogi ir stabilizavosi. Nebereikia skubėti, galima riktis“, - sakė I. Kaštaunaitė.

Jau keletą metų populiariausi rinkoje iki 100 tūkst. kainuojantys butai. Tokie – retenybė Šventojoje ir Palangos centre. „Matyt, daug kas turi numatęs 100 tūkst. ir stengiasi ieškoti objekto būtent už tokią kainą“, - svarstė I. Kaštaunaitė.

Visi nori prie jūros

Būsto pajūryje pasirinkimo kriterijai nesikeičia. Pirkėjams svarbiausia – vieta, atstumas iki jūros ir kaina. Visi nori, kad jų būstas prie pat jūros, tačiau tokių objektų nedaug. O jų kainos ne visiems įkandamos.

Pasak ekspertų, kiekvienas Palangos rajonas turi savo klientą. Centrinėje miesto dalyje arčiau parko plėtojami prabangesni projektai klientams, kurie gali laukti ir mokėti net ir 10 tūkst. eurų už kvadratinį metrą.

Prestižinėje Palangos miesto dalyje šalia Anapilio vilos Gedimino gatvės ir Birutes alėjos sankirtoje baigiami statyti architekto Stasio Juškos suprojektuoti apartamentai. Juose už 110 kv. metrų ploto apartamentus prašoma net 1,3 mln. eurų. Kvadratinis metras kainuoja net 11,8 tūkst. eurų. Kainą lemia puiki vieta, taip pat ir tai, kad objekte bus nedaug butų.

Nekilnojamojo turto ekspertų vertinimu, tokius brangius objektus žmonės įsigyja išskirtinai poilsiui. Tai tokia pirkėjų grupė, kurie jau būna su savo verslu susitvarkę ir Palangą atvažiuoja pavasarį-ankstyvą vasarą, o išvažiuoja jau rudens vidury. Jie persikelia į Palangą savo verslus, kurorte dirba ir poilsiauja.

Kitas iš išskirtinesnių projektų Palangoje J. Simpsono gatvėje buvusios Seimo poilsinės vietoje išdygęs apartamentų kompleksas „Viešnagė“ su dviejų aukštų požemine automobilių aikštele. Čia vieno kvadratinio metro būsto kaina siekia 10 tūkst. eurų. Vieta išties gera, statant apartamentus išsaugotos pušys, atrodo, kad medžiai išaugo jau pastačius objektus. Uždara teritorija ir viduje sutvarkyta infrastruktūra.

„Pirkėjams svarbiausia, kad būtų kuo arčiau centro. Bet čia ne visi įperka. Nes prestižinėje vietoje netoli Botanikos parko ir prie jūros kvadrato kaina svyruoja apie 10 tūkst. eurų. Antroje vietoje – Vanagupės gatvė. Čia jūra netoli, patogi infrastruktūra, netoli centras. Čia kvadrato kaina svyruoja apie 4000“, - sakė I. Lukaitytė.

Kituose rajonuose kitokios kainos, bet ir ten pirkėjų eilių nėra.

Kuriasi įžymybės

Teritoriją tarp Palangos ir Šventosios bei tarp jūros ir oro uosto kažkas pavadino Lietuvos Beverli Hilsu. Palyginimas išsprūdo dėl to, kad šiame kaime būstą yra įsigijusios kelios vietinės reikšmės įžymybės. Tačiau ekspertų vertinimu, iki Beverli Hilso Kunigiškėms dar toloka.

Kunigiškės – patrauklus priemiestis vidutines pajamas gaunančioms šeimoms. Tai patogus rajonas netoli jūros, kur kuriasi įvairios kavinės, vaikų žaidimų aikštelės. Netoli jūra ir dviračių takas. Čia būstą įsigyja tie, kuriems neužtenka tik buto, kurie ieško ir kotedžo su sklypu. Bet tai nėra prabangi teritorija“, - vertino I. Kaštaunaitė.

Išties, Kunigiškėse infrastruktūra sutvarkyta tik uždaruose kvartaluose, kuriuose yra ir vaikų žaidimo aikštelės, ir baseinai. Tačiau už kvartalų ribų patenki į kitą pasaulį, kuriame vyksta intensyvios statybos, ne visur yra asfaltuoti keliai, mažai augmenijos. Be to, lyjant lietui sunku surasti pramogų, nes Palangos ir Šventosios centrinės dalys yra tolokai.

„Kurorto NT“ vadovė I. Lukaitytė dar kategoriškesnė. Jos teigimu, Kunigiškėse perka tie, kurie būsto neįperka Palangoje. „Čia kainos daug žemesnės, nes toliau nuo miesto centro. Tačiau jūra netoli, infrastruktūra neblogai išvystyta, šalia dviračių takas. Tad mitas, kad čia prestižinis rajonas. Tiesiog ši vieta populiari todėl, kad kitur daugelis negali įpirkti“, - šypsosi I. Lukaitytė.

Perspektyvi vieta

Tačiau ateityje ir ši vieta bus patraukli. Nes vystytojai stato tiek individualius namus su nedideliais sklypais, tiek sublokuotus kotedžus, tiek daugiabučius. Be to, ne vienas planuose numatęs ir prekybos centrą. Vasarą pirkėjų jame netrūktų. O kaip kitais metų laikais? Nebent visi tiki, kad Kunigiškėse gyvenimas virs ne tik vasarą, bet ir šaltuoju periodu.

Statistikos departamento 2023 m. liepos 1 d. duomenimis, Palangoje nuolatinę gyvenamąją vietą yra deklaravę 17720 gyventojų. Tačiau kitais duomenimis, šis skaičius yra perkopęs 18200.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)