Kai kurie viešbučiai beveik pilni

Kaip pasakoja Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Laura Taučiūtė, iki pirmadienio ir antradienio situacija atrodė niūriai – stebintys orų prognozes lietuviai ir turistai iš užsienio šalių nakvynės vietas rezervavo vangiai. Žmonės išsigando audros ir niūraus dangaus. Tačiau orams pamažu taisantis, trečiadienį įvyko virsmas ir pasipylė skambučiai tų, kurie ruošiasi ilsėtis pajūryje.

„Jeigu pirmadienį Palangoje turėjome apytiksliai nuo 60 iki 80 proc. užimtumą, o vakar pasikalbėjome su kolegomis apie tai, kaip jis kinta per trumpą laiką, tai šiandien jis siekia nuo 70 iki 90 proc., priklausomai nuo viešbučio“, – džiaugiasi pašnekovė.

Per 3 tūkst. skirtingų apgyvendinimo pasiūlymų prie jūros teikiančio portalo „priejuros.lt“ vadovas Laurynas Šertvyčius sako, kad šį savaitgalį pajūryje žmonių bus išties daug. Jo teigimu, lyginant su pastaruoju laikotarpiu, kai Lietuvoje siautė audra, šį savaitgalį nakvynes lietuviai užsakinėja labai aktyviai.

„Tam įtakos turi gerėjančios orų prognozės ir, žinoma, laisvadienis per Žolinę, kuriuo pasinaudodami poilsiautojai „pasidaro“ ilgąjį savaitgalį. Pagal per mūsų portalą siunčiamas užklausas agyvendinimo paslaugų teikėjams galime matyti, kad tik savaitgalio dienoms (penktadieniui–sekmadieniui) užklausų kiekis nėra ženkliai pakitęs, tačiau daugiau užklausų ne tik savaitgaliui, bet ir plius 1–2 dienoms po jo, taip pat nuo sekmadienio trims-keturioms dienoms. Jaučiasi suaktyvėjimas nuo šio savaitgalio ir visai kitai savaitei. Lyginant užklausas kitai savaitei su užklausomis šiai savaitei, jų apie 15 proc. daugiau“, – teigia L. Šertvyčius.

Pašnekovo teigimu, įprastai rugpjūtį portalo lankomumas gan ženkliai mažėja, o šiemet šią savaitę jis ne tik kad nemažėja, o priešingai – netgi šiek tiek kyla.

„Tai, ko gero, vėlgi susiję su pagerėjusiomis orų prognozėmis bei artėjančiu ilguoju savaitgaliu. Žmonės, kurie planavo atostogas prie jūros ir turėjo keisti planus dėl itin prastų orų, nori „atsiimti“ pasibuvimą prie jūros paskutinėmis rugpjūčio savaitėmis“, – svarsto jis.

Šį savaitgalį atostogautojų daugiausiai sulauks būtent Palanga. Kaip tikina L. Šertvyčius, čia nakvynės rezervuojamos gausiausiai. Toliau populiarumo viršūnės kaip ir kasmet neužleidžia Šventoji, Kunigiškiai ir Nida. O mažiau populiarūs šį savaitgalį liks Karklė, Juodkrantė, Pervalka ir Preila.

Kainomis žada negąsdinti

Kainos, lyginant su praėjusiais metais, kaip teigia Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė L. Taučiūtė, kilo – išaugo apie 10–15 procentų.

„Visi puikiai žinome, kad kaštai išaugo ženkliai daugiau, tai verslas prisiėmė sau didesnę atsakomybę, kad kainų nekeltų ženkliai ir svečiai galėtų pasimėgauti Palanga. Aš visą laiką sakau – labai sudėtinga paskaičiuoti, todėl, kad mes turime 3 žvaigždučių viešbučius, 4 žvaigždučių viešbučius, 5 žvaigždučių viešbučius – apie kurį segmentą mes kalbame? Tad galėčiau pasakyti kainas nuo iki – jos prasideda nuo apytiksliai 60 eurų šeimai už naktį, priklausomai nuo viešbučio, ir gali kainuoti kelis šimtus eurų“, – skaičiuoja ji.

Laura Taučiūtė

O štai L. Šertvyčius patikina, kad verslininkai specialiai šiam savaitgaliui kainoraščio nekeitė ir kainų dirbtinai nekėlė nei dėl noro atsigriebti dėl prastų orų, nei dėl kitų priežasčių. Jis pastebi, kad kainos kai kur netgi šuoliavo į mažesnę pusę.

„Vasaromis taikomos kainos apskritai yra aukščiausios. Tai – sezono pikas, retai taikomos nuolaidos. Šiais metais stebime ir bendras kainų mažinimo tendencijas – dalis nuomotojų reaguoja į rinką ir taiko lankstesnę kainodarą. Priklausomai nuo kurorto, vidutinė paros kaina svyruoja nuo 50–60 eurų iki 100–150 eurų už nakvynę 3–4 asmenų šeimai. Tačiau konkretesnio atsakymo pateikti negaliu, nes labai priklauso nuo kurorto, šeimos poreikių, dydžio ir kitų detalių“, – skaičiuoja pašnekovas.

Kviečia renginių gausa

Net jei oras nelepins ir protarpiais iškris keli lietaus lašai, ką veikti čia ras visi. Palangos turizmo ir informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė pastebi, kad įprastai Palangoje žmonės nori mėgautis Baltijos jūros ir pliažo malonumais, o įvairiems renginiams, edukaciniams užsiėmimams ir kultūrinėms programoms laiko nelieka. Todėl pasislėpusi saulė gali būti puiki proga pasikultūrinti.

„Kaip ir visada, Palanga ruošiasi ilgajam savaitgaliui. Galima pradėti nuo to, kad atvykus į Palangą penktadienį, t. y. šiandien, galima pradėti lankytis kultūros įstaigų, muziejų, Kultūros centro organizuojamose įvairiose edukacinėse programose, gidai pasiruošę ir siūlo ekskursijas. Taip pat labai kviečiame apsilankyti Gintaro muziejuje, kuris švenčia 60 metų jubiliejų. Taip pat vyks įvairios parodos, pavyzdžiui, „Gintaras iš gelmių“.

Tai iš tikrųjų laukia daug kultūrinių ir pažintinių renginių, bet taip pat laukia ir labai daug pramoginių renginių. Aktyvaus poilsio mėgėjus labai kviesime rugpjūčio 12 dieną į ekstremalaus sporto festivalį „Karramba Beach Jam’23“, taip pat aktyvaus poilsio parkuose vyks įvairūs renginiai, daug koncertų Palangos koncertų salėje, festivalis „Pasaulio balsai“ ir daugybė įvairių renginių, kurie vyks ir maitinimo įstaigose, kavinėse, restoranuose ir įvairiose viešose erdvėse Palangos mieste“, – vardija pašnekovė.

Rasa Kmitienė

Visus šio savaitgalio renginius ir jų programas lankytojai gali rasti Palangos turizmo ir informacijos centro internetiniame puslapyje ČIA. L. Taučiūtė priduria, kad renginių ir veiklų gausa išties didelė, tačiau taip pat pastebi, kad yra ir tokių veiklų, kuriomis Palangoje galima mėgautis ne tik šį savaitgalį, bet ir bet kurią kitą dieną.

„Šiandien prasideda ir Palangos Parko muzikos festivalis, kuris truks 3 dienas, su tikrai įdomia programa ir aš manau, kad žmonės, kurie nori pasikultūrinti, tikrai eis ten pasiklausyti nuostabios muzikos. Yra begalė skirtingų vietų, kurios taip pat organizuoja koncertus. Vakar net bandžiau paskaičiuoti, tai kasdien yra net 5–6 skirtingos vietos apart parko, kur žmogus gali pasirinkti praleisti laiką kultūriškai.

Mes turime ir be proto gražų dviračių taką iki Šventosios, kuriuo aš mėgaujuosi kiekvieną rytą. Yra visokių pramogų, susijusių su sportu, ką mes plečiame kiekvienais metais ir žmonės gali tuo naudotis ir mokamai, ir nemokamai. Tai yra labai didelė pridėtinė vertė. Džiaugiamės, kad plečiasi ir restoranai – šiandien Palanga iš geriausių Lietuvos restoranų 30-uko turi du geriausius restoranus, kurie patenka į 10-uką. Didžiausias džiaugsmas, kad Palangoje yra tokios vietos. Lygiai taip pat begalė atsidariusių naujų vietų ir kaip aš sakau – galima susiorganizuoti savaitės gurmanišką kelionę ir aplankyti skirtingas vietas. Mūsų žmonės tai tikrai mėgsta“, – vardija L. Taučiūtė.

Vejasi europietiškus standartus

Pašnekovės pastebi, kad į Palangą dažniau užsuka ne tik gyventojai iš visos Lietuvos, bet atvyksta vis daugiau turistų iš kaimyninių šalių.

„Kaip ir visa Lietuva, kaip ir daugelis rinkų netekome Rusijos ir Baltarusijos turistų, tačiau juos užpildė kiti turistai iš kaimyninių šalių. Padidėjo srautai iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vokietijos. Svečiai atvažiuoja ir iš kitų užsienio valstybių. Jų šiemet tikrai didesni srautai, palyginus su pernai metais. Pastebime tokią tendenciją, kad tikrai žmonės nepamiršo keliauti, nebijo keliauti ir tikrai renkasi ne tik Lietuvą, bet ir Lietuvos pajūrį“, – džiaugiasi R. Kmitienė.

Kaip priduria ir L. Taučiūtė, svečiai iš užsienio, kurie čia lankėsi prieš 4–5 metus, išties stebisi, kad Palanga savo paslaugų kokybe vis sparčiau vejasi aukšto lygio Europos kurortus.

„Jie nustemba, kiek mes galime pasiūlyti kokybiškesnių paslaugų – restoranai išaugę kokybės atžvilgiu, viešbučiai yra pasitempę ir, žinoma, Palangos infrastruktūra taip pat. Užsienio svečiai labai džiaugiasi, o mūsų broliai latviai ir estai sako: mes neturime tokio kurorto. Šiandien Palanga yra bundanti kaip tikras europietiškas kurortas, kuris su kiekvienais metais vis stipriau ir stipriau pozicionuoja šią poziciją“, – tikina ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)