Neatsakingu elgesiu galime labai greitai negrįžtamai pakenkti vienam svarbiausių jutimo organų – regai. Žala akims padaromai ne tik stebint Saulės užtemimą be reikalingų įrankių, bet ir naudojant netinkamus akinius nuo saulės.

Akių gydytoja Lolita Pošiūnienė informavo, kad yra keli pagrindiniai dalykai, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį renkantis akinius nuo saulės.

„Akiniuose turi būti akį nuo ultravioletinių spindulių apsaugantis filtras, būtinai atkreipkite dėmesį į jį, jis žymimas raidėmis CE ant akinių kojelės. Šalia raidžių būna skaičiai, kurie reiškia jo stiprumą“,–  pasakojo L. Pošiūnienė. 

Moteris minėjo, kad filtras apsaugo akių dugną ir tinklainę nuo ultravioletinių spindulių. Kitas, ne mažiau svarbus dalykas – akinių tamsumas. Jis skirstomas į keturias kategorijas. Jį žmogus gali pasirinkti pagal tai, kaip jam norisi: vieni nori tamsesnių, kitų akys linkusios matyti šviesesnį vaizdą. Tiesa, ketvirtos kategorijos tamsumo akinių nuo saulės negalėsite taip lengvai įsigyti ir naudoti. 

„Jie skirti alpinistams kalnuose, kur saulė atsispindi ant sniego, yra labai intensyvi. Su tokios kategorijos tamsumo akiniais draudžiama vairuoti“, – įspėjo gydytoja.

Kalbėdama apie akinius nuo saulės, kurie parduodami turgavietėse ar tiesiog pakeliui į pajūrį – gydytoja minėjo, kad tokių nereikėtų pirkti. Jos teigimu, sudėtinga patikrinti jų filtro insesyvumą, tikėtina, kad jie yra be jokio filrto apskritai, o tai, akims neduoda jokios naudos ir apsaugos.
Moterys su akiniais nuo saulės

„Akims kenkiate, nes užsidėjus tamsius akinius, kaip žinome, akies vyzdys išsiplečia labiau negu šviesoje ir saulė patenka ten, kur neturėtų patekti, taip galite pakenkti akims, jeigu akiniai bus be filtro“, – įspėjo L. Pošiūnienė.

Trumparegiai ir toliaregiai gali pasinaudoti kita galimybe – įsigyti akinius su fotochrominiais stiklais. Tai dioptrijų turintys stiklai, kurie prisitaiko prie šviesumo, pavyzdžiui, įėjus į parduotuvę, kur yra šviesos jie pašviesėja, išėjus į lauką, prieš saulę jie tampa tamsesniais.

„Akinių kainos priklauso nuo rėmelių, firmos, kurie ją gamina, geri akiniai gali kainuoti penkis eurus, tik, svarbu, kad būtų su apsauga. Tokius akinius įsigysite tik optikos salonuose, nes juose privalomos garantijos, sertifikatai, bylojantys apie tas apsaugas", – teigė L. Pošiūnienė.

Rinkitės pagal veido ir antakių formą
Kalbėdama apie akinių nuo saulės pasirinkimą, dizainerė Ieva Daugirdaitė rekomendavo atkreipti dėmesį į veido ir antakių formą.
Ieva Daugirdaitė

„Norėdami padaryti aštresnius veido bruožus patarčiau rinktis tokius akinius, kurie nusmailėja į viršų, vadinamus cateye stiliaus akinius arba unisex aviatoriaus akinius“, – patarė ekspertė.

Dizainerė I. Daugirdaitė pasakojo, kad šį sezoną madingi spalvoti, ryškūs rėmeliai su spalvotu, bet skaidriu stiklu. Taip pat nesuklysite,jeigu pasirinksite veidrodinius, chromuotus akinius ar chromuotas detales, pavyzdžiui, akinius su chromuotais rėmais.

„Madingos geometrinės formos akinių rėmeliuose, aštrūs kampai rėmelių viršuje. Dar nesuklysite pasirinkę retro stiliaus akinius. Šį sezoną madingi išryškinti, iškelti akinių rėmų kampai",  – DELFI sakė I.Daugirdaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)