Skaičiuojama, kad ilgojo savaitgalio metu Palangą aplankė daugiau kaip pusė milijono poilsiautojų. Daugybę darbo turėjo ir aplinkos tvarkytojai, mat miestas po kiekvieno vakaro būdavo nuklotas šiukšlėmis. Ne ką mažiau poilsiautojai šiukšlino ir pajūryje.

Įvairias atliekas palikti jie įsigudrino net persirengimo kabinose. Visą savaitgalį tvarkytojai iš užkaborių turėjo traukioti ir moterų paliktus higienos reikmenis.

Kaltas lietuvių mentalitetas

Apie tokį reiškinį išgirdęs etiketo specialistas Giedrius Drukteinis neslėpė pasišlykštėjimo.

„Laukiniai yra laukiniai“, – patikino jis.

Anot G. Drukteinio, tai – mentaliteto dalykas. Ironizuodamas jis tarstelėjo, kad tuo, matyt, ir tegalime pasididžiuoti prieš europiečius ir rusus.

„Visose žmonių manierose visada egzistuoja tokios sritys, kurios yra savaime suprantamos kiekvienam. Pavyzdžiui, kad reikia kvėpuoti oru, kad kartais reikia sumirksėti akimis, tuštinantis – atsitūpti ar atsisėsti. Dabar nebereikia rašyti apie tai vadovėlių, žmonės tai tikrai žino. Keista, kad nežino, jog asmeninės higienos reikmenų nereikia palikti bet kur. Tuo labiau, kad šalia persirengimo kabinų yra šiukšlių dėžės“, – piktinosi G. Drukteinis.

Situaciją kontroliuoja, tik šįkart sutvarkyti nespėjo

Savo ruožtu paplūdimio ruožą prižiūrinčios, kartu už tvarką persirengimo kabinose atsakančios, įmonės „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierius patikino, kad tokia netvarka persirengimo kabinose – retas atvejis.

„Labai retas atvejis, kad būna kas prikaišiota. Senai taip buvo buvę, bet dabar labai daug poilsiautojų, matyt, dėl to. Mes du kartus per savaitę pereiname per kabinas, žiūrime, kokia tvarka“, – sakė jis.

Anot K. Skieriaus, daug darbo aplinkos tvarkytojai turėjo visame pajūrio ruože. Ilgojo savaitgalio metu apsilankę poilsiautojai ir paplūdimyje, ir kopose paliko kalnus šiukšlių.

„Bet kol kas situaciją tikrai kontroliuojame. Šiemet ji dar pakankamai normali. Kasmet padėtis vis geresnė, tikrai pastatėme pakankamai daug šiukšliadėžių“, – paminėjo K. Skierius.

Šiukšliadėžės stovi ir prie persirengimo kabinų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (657)