Kur suvalgoma daugiausiai ledų?

Anot pranešimo žiniasklaidai, kadaise buvę tik turtingųjų privilegija, ledai neabejotinai yra vienas populiariausių desertų. Pasaulio Atlaso duomenimis, visame pasaulyje per metus jų suvalgoma apie 15 mlrd. litrų – tiek ledų tilptų net 6 tūkst. olimpinių baseinų. Tuo metu daugiausia ledų suvalgoma Naujojoje Zelandijoje – virš 17 tūkst. kilometrų nuo Lietuvos nutolusioje valstybėje vienas gyventojas per metus vidutiniškai suvalgo daugiau nei 28 litrus šaltų gardėsių.

Penketuke toliau atitinkamai rikiuojasi Jungtinės Amerikos Valstijos (20,8 litro vienam gyventojui), Australija (18 litrų), Suomija (14,2 litro) ir Švedija (12 litrų). Tuo metu Italijoje, kurioje pagaminti ledai laikomi vienais skaniausių pasaulyje, vienas gyventojas kasmet suvalgo tik apie 7 litrus šio deserto. Tuo metu vienas Lietuvos gyventojas vidutiniškai per metus suvalgo apie 6 litrus ledų.

Mėgstamiausi – šokoladiniai ledai

Kalbant apie ledų populiarumą, ko gero, galima atspėti, kad pasaulyje mėgstamiausi – šokoladiniai ledai. Jie mėgstami dėl savo ryškaus ir malonaus skonio bei švelnios tekstūros. Tačiau antrąją vietą užima vaniliniai ledai. Neretas vanilinius ledus mėgsta pagardinti riešutais, įvairiomis uogomis ar jų sirupais, karamele, arba mėgaujasi jais vienais.

Anot „Lidl Lietuva“ pirkimų skyriaus vadovo Domanto Vizbaro, vieni pirkėjai, rinkdamiesi ledus, ieško jau gerai pažįstamų, nostalgiškų skonių, kurie tikrai nenuvils, kiti – linkę išbandyti naujoves. Pašnekovo teigimu, rinkdamiesi ledus, neretas pirmenybę teikia ledams dėžutėse, o ne pavienėms porcijoms. To priežasčių – bent kelios. To priežasčių – bent kelios.

„Ledų dėžutėse dažniau įsigyjama, nes jas patogiau laikyti šaldikliuose – jos yra ergonomiškesnės, užima mažiau vietos nei atskiros porcijos. Be to, net jei ir perkami ledai porcijomis, Lietuvos gyventojai perka juos dėžutėse – taip sutaupoma, nes vieneto kaina yra mažesnė“, – pranešime spaudai sako pirkimų skyriaus vadovas.

Šerbetas ir sorbetas – vienas ir tas pats?

Kaip pasakoja D. Vizbaras, nors ir skamba panašiai, šie du vasaros desertai skiriasi. „Jei sorbetui pakanka tik cukraus sirupo ir vaisių sulčių ar tyrės, šerbetui papildomai prireiks ir pieno produktų.“

Sorbetas gaminamas iš paprasto cukraus sirupo, į kurį įprastai įmaišoma vaisių tyrės, sulčių ar kitos kvapiosios medžiagos, pavyzdžiui, kavos ar šokolado. Produktas po to atšaldomas ir išplakamas – būtent plakimo metu, dėl aeracijos, ir susidaro švelni kreminė tekstūra. Pramoniniu būdu pagaminti sorbetai beveik visada būna kur kas glotnesni, nei pagaminti namie, nes mišinys ne tik greičiau užšaldomas, bet ir kur kas stipriau išplakamas.

Šerbetas, savo ruožtu, nors ir panašus į sorbetą, tačiau į jį papildomai įmaišoma pasirinkto pieno produkto, pavyzdžiui, grietinėlės, pasukų ar tiesiog pieno. Taip pat tinka ir augalinės pieno alternatyvos. Visgi šerbetui pagaminti naudojama kur kas mažiau pieno gaminių – jie reikalingi tik pagrindiniam skoniui išryškinti. Į šerbetą įmaišius pieno, vaisių skonis tampa subtilesniu ir labiau subalansuotu, o tekstūra – švelnesnė dėl pridėtų riebalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)