Kaina skirta atbaidyti

DELFI rašė, jog žinoma rašytoja Monika Budinaitė buvo šokiruota, kai prireikė pasinaudoti Palangos paplūdimyje, kuris yra ties viešbučiu „Medūza“, esančios kavinės tualetu. Barmenės ištarta kaina – 2 eurai atėmė žadą. Tačiau Palangos paplūdimio kavinės yra parengusios ir daugiau staigmenų.

„Kaina tokia, nes mes nenorime, kad pas mus į tualetą eitų žmonės iš paplūdimio. Jis yra skirtas kavinės lankytojams, o ne visiems poilsiautojams, kurie ilsisi paplūdimyje. Pernai kaina buvo euras, tai neatsigynėme žmonių. O kai jų daug, tarp jų pasitaiko ir labai nekultūringų, kurie ne tik oro gaiviklius vagia, bet ir apdergia visus kraštus. Be to, palyginti su praėjusiais metais, šiemet labai pabrango biotualeto nuoma ir jo priežiūra“, – aiškino „auksinį“ tualetą prie savo kavinės pasistatęs verslininkas Arvydas, nepanoręs pasakyti savo pavardės.

Jis tvirtino, kad tualetas yra valomas vieną kartą per savaitę, nes yra atokiau nuo Palangos centro. „Jis išvalomas penktadieniais, o po savaitgalio, jei žmonių daug, į jį būdavo nebeįmanoma įeiti. Barmenėms juk neliepsi jo valyti. Todėl mūsų siekis yra, kad tualetu naudotųsi tik tikrieji kavinės lankytojai. Už 100 metrų yra nemokamas savivaldybės tualetas, tegul ten ir eina tie poilsiautojai“, – kalbėjo pašnekovas.

Apmokestino ir klientus

Tačiau ant tualeto pakabintame skelbime nurodoma ne tik tai, jog kaina – 2 eurai, bet ir tai, kad tualetu nemokamai gali pasinaudoti tik tie baro lankytojai, kurie perka ne mažiau už 10 eurų. Šiame bare, pavyzdžiui, dešrelės su gruzdintomis bulvytėmis kainuoja 5 eurus.

„Tokį skelbimą pakabinome siekdami atsikratyti nepageidaujamų poilsiautojų, kurie gudriai ir pigiai nori pasinaudoti tualetu. Pernai būdavo tokių atvejų, kad ateina vienas žmogus, nusiperka ledą už eurą, paprašo rakto nuo tualeto, nes žmogus juk mūsų klientas, o prie tualeto laukia dar 10 jo draugų. Todėl šiemet ir pakabinome tokį skelbimą, kad nebūtų piktnaudžiavimo atvejų. Tačiau jei žmogus normaliai sėdi pas mus kavinėje prie staliuko, tikrai nežiūrėsime, kokio dydžio yra jo sąskaita, o leisime nemokamai pasinaudoti tualetu. Jei lankytojas išgers tik kavos ar alaus, kuris kainuoja du eurus, tikrai neprašysime dar dviejų eurų už tualetą“, – tikino Arvydas.

Paklausta, ar viešojo maitinimo įstaigos neprivalo užtikrinti, kad jų klientai galėtų nemokamai pasinaudoti tualetu, nepriklausomai to, kiek kavinėje išleidžia pinigų, Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkė Virginija Grigalauskienė teigė, jog higienos normoje parašyta tik tai, kad viešojo maitinimo įstaigos turi sudaryti sąlygas klientams nusiplauti rankas po tekančiu vandeniu ir pasinaudoti tualetu.

„Nėra parašyta, kad viešojo maitinimo įstaigos privalo suteikti galimybę klientams nemokamai pasinaudoti tualetu, todėl ir atsiranda įvairių interpretacijų. Kai tik sezonas įsibėgės, tikrinsime tas paplūdimio kavines, aiškinsimės kiekvieną atvejį“, – teigė V. Grigalauskienė.

Paprašė užstato už raktą

Palangos paplūdimyje vasarą veikia 15 kavinių, tačiau šiuo metu klientų laukia vos kelios, nes kitose dar tik vyksta įrengimo darbai.

DELFI žurnalistai užėjo į tas kelias veikiančias kavines pasidomėti, kiek kainuoja pasinaudoti tualetu. Tarp gelbėjimo stoties ir Palangos tilto veikiančioje paplūdimio kavinėje barmenė paprašė euro, tačiau liepė dar du eurus palikti kaip užstatą už raktelį nuo tualeto spynos. Kai raktelis buvo grąžintas, ji atidavė ir du eurus.

Tačiau kasos kvitą už sumokėtą eurą davė tik tada, kai buvo specialiai paprašyta. Kvite nurodyta, jog buvo sumokėta už gaiviuosius gėrimus.

Bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierus anksčiau DELFI teigė, kad jo siekiamybė yra ta, kad būtų patvirtinta tvarka, jog paplūdimio kavinės į savo tualetus visus žmones turėtų įleisti nemokamai.

„Per sezoną tos kavinės uždirba po keliasdešimt tūkstančių eurų grynojo pelno, todėl tikrai nenuskurstų, jei pasirūpintų ir tualetais“, – teigė K. Skierus.

Tokie žodžiai itin papiktino verslininką Arvydą. Anot jo, Palangos valdžia ir „Palangos komunalinis ūkis“ turėtų pasirūpinti, kad paplūdimiuose atsirastų daugiau nemokamų tualetų. „Tikrai nėra labai brangu Palangos paplūdimyje pastatyti 10 biotualetų ir juos kas vakarą išsivežti išvalyti, o rytą vėl atvežti. Tačiau kažkodėl visi žiūri į verslininkus, nors mes tikrai neprivalome rūpintis visais poilsiautojais“, – teigė pašnekovas.

Palangos savivaldybės Rinkliavų skyriaus vedėja Žaneta Žulkuvienė taip pat patvirtino, jog nėra nė vieno teisės akto, kuris leistų įpareigoti Palangos paplūdimyje kavines turinčius verslininkus leisti nemokamai naudotis tualetais visiems poilsiautojams. „Mes net negalime nustatyti įkainių, kokius verslininkai privalo taikyti, juk laisva rinka. Galime tik geranoriškai paprašyti, kad verslininkai būtų supratingesni, nes du eurai jau tikrai yra per daug“, – teigė Ž. Žulkuvienė.

Verslininkai, kurie laimėjo konkursus teikti viešojo maitinimo paslaugas Palangos paplūdimiuose, tokią teisę gavo trejiems metams. Kasmet į Palangos savivaldybės biudžetą jie turi mokėti nuo 500 iki 15 tūkst. eurų rinkliavą už vieną vietą, kurioje pastatyta kavinė. Rinkliavos dydį lemia tai, kokioje vietoje yra kavinė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (729)