„Filmavau perseidų meteorų lietų, kai pamačiau šį šviesulį danguje. Vaizdas užfiksuotas rugpjūčio 13-osios naktį, 01:55 val. Biržų rajone, netoli Vabalninko. Dangaus skliautu tas švytintis objektas keliavo 3 minutes. Pirmasis spėjimas buvo, kad tai raketos dalis. Vėliau sužinojau, kad tai „SpaceX“ raketos „Falcon 9“ antroji pakopa, deganti atmosferoje“, – portalui Delfi teigė gamtos reiškinių medžiotojas, Sky Chasers LT narys Tadas.

Anot jo, vaizdas danguje atrodė įspūdingai – lyg NSO. „Tokio keisto objekto danguje per gyvenimą nesu matęs“, – pridūrė fotografas.

Sky Chasers LT paskyroje žmonės taip pat tikino, kad matė švytintį objektą danguje iš įvairių Lietuvos vietų.

„Matėme praėjusią naktį Šilutės rajone. Taip ir nesupratom, ką matom. Labai ilgai ir ryškiai leidosi“, – rašė Simonas.

„Antrą valandą nakties matėme Trakų rajone“, – teigė Aleksandras.

Švytintis objektas danguje virš Biržų, ko gero, buvo atmosferoje deganti SpaceX raketos Falcon 9 antroji pakopa. Sky Chasers LT/ Tado nuotr.

Vienas iš objektą mačiusiųjų spėjo, kad tai galėtų būti „SpaceX“ raketos „Falcon 9“, išskraidinusios „Starlink“ palydovus į orbitą, antroji pakopa. Kaip praneša portalas space.com, „SpaceX“ raketa „Falcon 9“ su „Starlink“ palydovais buvo paleista iš Vandenbergo kosmoso pajėgų bazės Kalifornijoje, rugpjūčio 12 dieną.

Švytintis objektas pastebėtas ir virš Palangos. Delfi skaitytojos Ievos nuotr.

Pastaruoju metu visame pasaulyje užfiksuojama atmosferoje degančių raketų pakopų – be to, jas vis dažniau įamžina žmonės, visuomet savo rankose turintys filmuojančius išmaniuosius įrenginius.

Švytintis objektas danguje virš Biržų, ko gero, buvo atmosferoje deganti SpaceX raketos Falcon 9 antroji pakopa. Sky Chasers LT/ Tado nuotr.

Tiesa, kai kuriais atvejais raketų pakopos atmosferoje nesudega ir nukrenta į Žemę. Pavyzdžiui, vienas Australijos ūkininkas savo avių ganykloje rado į žemę įsmigusią didelę apdegusią nuolaužą, kuri, kaip patvirtino tarnybos, yra JAV kosmoso technologijų bendrovės „SpaceX“ vienos iš raketų dalis. Ši detalė nukrito liepos 9 dieną, tačiau surasta tik rugpjūčio pradžioje.

Kol kas nėra žinoma, ar virš Lietuvos praskriejusi raketos pakopa sudegė atmosferoje, ar nukrito į Žemę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)