Šventiniai renginiai prasidėjo Merkinės kultūros centre, kur Mindauginių pavakarę pristatyta Algimanto Roko Černiausko meninė instaliacija „Karalystė“.

„Iš tikrųjų turėjau sukurti tik vieną dekoraciją liepos 6-osios koncertui prie Merkinės piliakalnio, bet taip įsijaučiau, jog gavosi paroda. Vadinasi „Karalystė“, bet iš tikrųjų galėtų vadintis tiesiog „Tarnystė“. Čia pasakojama tokia dvare tarnavusio staliaus istorija, per kurią menininėmis priemonėmis atsiskleidžia kunigaikštysčių, vyskupijų ir valsčių siluetai“, – pasakojo menininkas.

Vienas iš įdomiausių eksponatų, pasak menininko, sukurtas panaudojant vonelę, kurioje pirmą kartą buvo maudomos kelios ką tik gimusių merkiniškių kartos.

Valstybės dienos vakarą dzūkai rinkosi giedoti Tautišką giesmę į Merkinę

Likus porai valandų iki Tautiškos giesmės giedojimo Merkinės piliakalnio viršūnėje atidengtas „iš gretimos kunigaikštystės atkeliavęs“ Dainavos kunigaikščio Šarūno sostas. Pūsdamas įspūdingo dydžio ragą rinktis ant piliakalnio šventės dalyvius kvietė Mindaugas Černiauskas iš Merkinės krašto muziejaus.

Valstybės dienos vakarą dzūkai rinkosi giedoti Tautišką giesmę į Merkinę

Pažymint Dainavos pirmojo paminėjimo karaliaus Mindaugo laiške Livonijai 770 metų sukaktį sumanyto kūrinio autorius Robertas Ožalinskas įspūdingo dydžio medinį sostą išdrožė taip, kad jis atrodytų tarsi padarytas iš kardų, tik jų kiek mažiau, negu „Sostų karų“ Geležiniame soste, kurį užimti norėjo serialo herojai. Bet tai nesumažino šventės svečių troškimo užkopti į piliakalnį ir nusifotografuoti sėdint Šarūno soste.

Valstybės dienos vakarą dzūkai rinkosi giedoti Tautišką giesmę į Merkinę

„Maniau, kad sustą ant piliakalnio pavyktų užkelti nebent sraigtasparniu, bet Merkinės seniūnijos darbuotojai kažkaip tą misiją sugebėjo įvykdyti“, – sakė R. Ožalinskas.

Pirmasis soste atsisėdo dainininkas Šarūnas Šapalas prieš tai ant piliakalnio atlikęs Ūdrio ariją iš operos „Pilėnai“. Legendinis Merkinės kunigaikštis Šarūnas – ne istorinė asmenybė, o Vinco Mickevičiau- Krėvės dramos personažas. „Šarūną Dainavos kunigaikštį: senųjų dienų gyvenimo pasaką“ Krėvė parašė 1911 metais.

Himno giedojimo valandos sulaukti padėjo vokalinis oktetas iš Vilniaus „Duodeco“, atlikęs senąsias ir šių dienų muzikines kompozicijas. Šis jų koncertas – jau antroji Merkinėje rengiamų klasikinės muzikos renginių ciklo „Koncertai burmistrui“ dalis.

Didingai per slėnio tolumas nuskambėjus Tautiškai giesmei į sceną užkopė Varėnos kultūros centro moterų šokių grupė „Vaivora“, o merkiniškiai ir karališko jų miesto svečiai, suvažiavę iš visų Dzūkijos pakraščių ir šalies didmiesčių, dar ilgai nesiskirstė iš Nemuno, Merkio ir Straujos upių santakos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją