Staigi temperatūros kaita

Klimatologė Audronė Galvonaitė pastebi, kad šių metų vasara pasižymėjo labai neįprastu orų kontrastingumu.

„Dabar turime labai įdomų dalyką – tai dažni, dideli ir labai staigūs temperatūros svyravimai. Vieną dieną 30 laipsnių kitą jau tik 15, to seniau Lietuvoje nebuvo. Šis bruožas yra fenomenaliai išskirtinis mūsų klimatologinei vasarai“, – sako pašnekovė.

Nors vasarą temperatūra keitėsi labai dažnai, o šilti orai lepino labai trumpai, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas Donatas Valiukas sako, kad šios vasaros tikrai nereikėtų išskirti kaip ypatingai šaltos.

„Negalima sakyti, kad vasara buvo ypatingai vėsi. Seniau buvo ir tokių vasarų, kai vidutinė temperatūra buvo vos 14, 8 laipsniai. Šiemet dar neturime tikslių duomenų, tačiau galiu prognozuoti, kad ji tikrai buvo šiltesnė ir išskirtiniais šalčiais nepasižymėjo“, – pasakoja klimatologas.

Didesnis kritulių kiekis

Anot A. Galvonaitės, ši vasara pasižymėjo ir didesne nei įprastai kritulių gausa.

„Lietaus kiekis šią vasarą buvo dažnesnis ir intensyvesnis nei ankščiau. Liūtys yra labai lokalios, pavyzdziui viena dalis Lietuvos dalis skendo, o kitoje visiškai ramu. Vakarų Lietuvoje net buvo jaučiamas kritulių stygius“, – aiškina moteris.

D. Valiukas pritaria A. Galvonaitei ir sako, kad nors liūtys ir yra lokalios, tačiau jos turi bendrą įtaką visam kritulių kiekiui.

„Liepos mėnesį fiksavome didesnę kritulių normą nei įprasta. Pavyzdžiui, Nidoje per dieną iškrito tiek kritulių, kiek iškrenta per visą mėnesį. Vilniuje taip pat buvo dvi stiprios liūlys, kurios pridarė daug nuostolių“, – pasakoja klimatologas.

Ko galima tikėtis ateityje?

Pasak meteorologų, ši vasara – tik mažas pavyzdys to, kas laukia ateityje. Kalbant globaliai A. Galvonaitė sako, kad intensyvūs meteorologiniai reiškiniai buvo fiksuojamai visame pasaulyje.

Potvyniai, uraganai, krušos, sausros ir gaisrai, visa tai – klimato kaitos padariniai. Jau 20 metų mes apie tai kalbame, bet, kaip sakoma, „kol griaustinis nenugriaudėjo, tol niekas nepersižegnojo“. Tai tas pats ir dabar, jau kai tik savo akim pamato, kad viskas plaukia, tada pradeda kalbėti apie klimato kaitą“, – sako meteorologė. Anot jos, su gamtos anomalijomis vasarą teks susitaikyti, o ateityje jų bus tik daugiau.

„O klimato kaita jau yra prasidėjusi nuo praėjusio amžiaus septinto dešimtmečio. Ji dar tikrai parodys savo nagus ir manau, kad tokių reiškinių mes turėsime vis dažniau ir dažniau“, – prognozuoja A. Galvonaitė.

Pasak, A. Galvonaitės, seniau buvo vykdomi klasikiniai stebėjimai, cirkuliaciniai procesai, kuriuos daugmaž galima buvo numatyti ir prognozuoti, tačiau situacija pasikeitė.

„Dabar galiu tik užjausti sinoptikus, kurie mato situaciją, praneša prognozę, viskas atrodo lyg aišku ir tada staiga – radikalus pokytis. Dėl visų vykstančių orų anomalijų ateityje bus tik sunkiau kažką prognozuoti“, – sako moteris.

Karštos vasaros mėgėjus klimatologas D. Valiukas ramina ir sako, kad nors orai ir keisis dažnai, tačiau šiltos vasaros nebus pamirštos.

„Šiais metais į Lietuvą buvo atkeliavusios drėgnesnės oro masės, kai tuo tarpu visoje Europos centrinėje dalyje alino karščiai. Čia susiformavo tokia cirkuliacija, tačiau negalima sakyti, kad ji tokia išliks visada. Šiltų vasarų dar tikrai bus“, – sako klimatologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)