160 šių lervų apgyvendinta dirbtinėse drevėse Verkių regioniniame parke. Tikimasi, kad joms virtus vabalais šiame parke bus atkurta išnykusi niūriaspalvių auksavabalių populiacija. Likusios lervos tęs savo vystymosi ciklą Lietuvos zoologijos sode.

Prieš metus Kauno ąžuolyne ant medžių, kurie atrodė tinkami niūriaspalviams auksavabaliams gyventi, buvo iškabintos 7 feromoninės gaudyklės, kuriomis pagauta 15 šių vabalų. Jie buvo apgyvendinti dėžėse su specialiai paruoštu substratu iš ąžuolo trūnėsių ir lapų. Po žiemos tose dėžėse, kuriose šie vabalai gyveno ir veisėsi, aptiktos 324 įvairaus dydžio lervos.

Niūriaspalvis auksavabalis yra indikatorinė, skėtinė rūšis. Tad išsaugodami šį vabalą, išsaugosime ir kitas rūšis, kurioms reikalingi seni drevėti medžiai. Manoma, kad su senaisiais drevėtaisiais ąžuolais susiję apie 700 vabzdžių rūšių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)