Ar dar sulauksime šilumos ir koks bus rugsėjis?

Vasarą ir rugpjūčio mėnesį didele šiluma nepasidžiaugę tikisi, kad šilčiau galbūt dar bus rugsėjį. Tačiau Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus Vyresnioji meteorologė Viktorija Mačiulytė DELFI teigė, kad rugsėjis bus „lietuviškas“ ir įprastas mūsų klimato normai.

„Nacionalinė vandenynų ir atmosferos organizacija numato, kad artimiausias mėnuo Lietuvoje, t. y. rugsėjis bus artimas normai, kažkokių temperatūros anomalijų nenumatoma, čia kalbama apie vidutinę viso mėnesio temperatūrą. Standartinė klimato norma, kuris yra skaičiuojama pagal 1981-2010 metų vidurkį, yra 12-14 laipsnių. Tokia temperatūra turėtų būti rugsėjo mėnesį“, - aiškino V. Mačiulytė.

Vis dėlto, pasak meteorologės, kelios šiltesnės dienos dar galimos: „Noriu priminti, kokios išdaigos praėjusiais metais rugsėjo mėnesį buvo pačioje pradžioje.

Rugsėjo 1 dieną Lietuvoje buvo sumušti oro temperatūros rekordai. Ypač pietų Lietuvoje ir pietryčių Lietuvoje temperatūra siekė 30 laipsnių ir ją viršijo, Druskininkuose buvo pasiekti 35,1 laipsnio. Ta vidutinė temperatūra nereiškia, kad nebus kažkokių karščio bangų. Vienu laikotarpiu gali būti aukšta temperatūra, tačiau kokią kitą savaitę gali ji pasitaikyti ir žemesnė. Prognozė rodo vidutinę temperatūrą. Bet pernai vidutinė rugsėjo temperatūra viršijo 2 laipsniais standartinę klimato normą, tas rugsėjis tikrai buvo šiltesnis, o šis turėtų vėsesnis negu pernai, bet artimas daugiamečiam rodikliui.“

Ruduo prasideda anksčiau

Pasak meteorologės, nereikia stebėtis, kad rugpjūčio viduryje jau jaučiami rudeniški orai, tai vyksta dėl klimato kaitos.

„Karščio bangų gali būti, o antroje rugsėjo pusėje dažniausiai ateina „bobų vasara“, šioks toks atšilimas. Tačiau oras jau labiau primena rudenį. Man asmeniškai jis primena rudenį jau kokią savaitę ar dvi: rytai yra labai gaivūs, net šermukšniai jau baigia prisirpti, lapai ruduoja, - kalbėjo V. Mačiulytė.

Visa tai vyksta dėl klimato kaitos: „Dėl klimato kaitos pasikeičia sezonai, tačiau jie nepersistumia, šiek tiek kitaip viskas vyksta. Pagrindiniai sezonai: vasara ir žiema trumpėja, bet ilgėja pavasaris ir ruduo. Pavasarį anksčiau pradeda lyji ir ilgiau lietingas sezonas užtrunka, o ruduo taip pat – anksčiau prasideda lietūs ir trunka ilgiau.“

Ekstremumai su krituliais

„Dėl kritulių taip pat amerikiečiai nieko įdomaus neprognozuoja, kritulių kiekis rugsėjo mėnesį irgi turėtų būti artimas normai. Lietuvoje tai būna apie 60-80 mm“, - aiškino V. Mačiulytė.

Vis dėlto, anot meteorologės, dėl klimato kaitos kritulių kiekis gali iškristi per labai trumpą laiką, daugėja ekstremumų:

„Dėl klimato kaitos bendras kritulių kiekis šiaip turėtų didėti, tačiau jų režimas persiskirsto ir per trumpesnį laikotarpį iškrenta didesnis kritulių kiekis, ypatingai antroje vasaros pusėje tokios tendencijos yra pastebimos. Tačiau po lietingesnio laikotarpio seka sausesnis laikotarpis, didėja klimato ekstremalumas: labai drėgni laikotarpiai ir labai sausi laikotarpiai. Tas vidutinis kritulių kiekis gali iškristi per kelias dienas, pusę savaitės ir po to vėl būti sausas visas mėnesis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)