Persikėlę į Kuršių neriją, lankytojai į iš karto atsiduria nacionaliniame parke ir UNESCO pasaulio paveldo vietovėje. Nors tiek gyventojai, tiek kurorto svečiai dažniausiai elgiasi sąmoningai ir šiukšlių ant žemės nemeta, visgi, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos atstovų teigimu, neatsakingo poilsiautojų elgesio pėdsakų randama.

Iniciatyvos imasi patys

Kuršių nerijoje vietos švarą tiek susitelkiant, tiek individualiai dažnai palaiko pačios bendruomenės. Kaip teigia Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos atstovai, bendra gyvenviečių tvarka yra svarbi visiems – tiek atvykstantiems, tiek nuolat čia gyvenantiems, todėl susikaupusias ar varnų išdraskytas šiukšles žmonės nieko nelaukdami sutvarko patys, rašoma pranešime spaudai.

Surenkamos atliekos

„Ypač džiugina tai, jog gauname daugybę užklausų iš norinčių dalyvauti talkose. Kai paplūdimiuose ar miško takuose pakabiname individualiam švarinimui skirtus maišus, jų nelieka akimirksniu. Tai – nuostabus reiškinys“, – džiaugiasi Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos specialistė UNESCO klausimams Justė Zavišaitė.

Pasitaiko ir neatsakingo elgesio pavyzdžių

Visgi, nors atrodo, kad tiek gyventojai, tiek atvykę poilsiautojai išties gerbia Kuršių nerijos gamtą, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos specialistų teigimu, nemalonių staigmenų pasitaiko.
„Augintinių gamtinėms atliekoms skirti konteineriai yra gyvenvietėse, todėl miškuose neretai tenka rasti, pavyzdžiui, plastikiniuose maišeliuose paliktų gyvūnų išmatų, kurias poilsiautojai patingi nunešti iki šiukšliadėžių. Taip pat, kai šiukšliadėžės perpildytos, pavyzdžiui, renginių metu, aplink jas mėtosi daugybė atliekų, kurių nepasivarginta panešėti toliau“, – pastebi J. Zavišaitė ir priduria, jog audrų metu šiukšlių yra atnešama ir iš jūros.

Įvairios pakuočių, gamtinės ir kitos atliekos dažnai atsiranda tuomet, kai lankytojai nepaiso taisyklių ir saugomoje teritorijoje stovyklauja neleistinose vietose, taip palikdami pėdsaką gamtoje. Nacionaliniuose parkuose tai daryti yra draudžiama.

Poilsiautojus kvies į nemokamų renginių ciklą

Nors tendencijos džiugina, pirmoji ir didžiausia licencijuota pakuočių atliekų tvarkymo organizacija Lietuvoje „Žaliasis taškas“ ir toliau ieško įtraukiančių ir smagių būdų ugdyti gyventojų ir poilsiautojų sąmoningumą ir rugpjūčio 1–3 dienomis kviečia į nemokamų edukacinių renginių ciklą Nidoje.
Rugpjūčio 1 d. 19 val. dokumentinio filmo „Šiaurinė srovė“ peržiūra Vytauto Kernagio skvere (Pamario g. 2A, Nida).

„Mes visuomet ieškome įtraukiančių edukacijos būdų, todėl šįkart siūlome į plastiko taršos problemą pasaulyje pažvelgti kitu kampu. Tikimės, jog vokiečių kūrėjų dokumentinio filmo „Šiaurinė srovė“ siužetas primins, kad aplinkos taršos problemos sienų neturi, o to padariniai – ne tik gamtinės stichijos“, – pranešime spaudai pristato organizacijos marketingo ir komunikacijos vadovė Asta Burbaitė.

Misija - švari vasara akimirkos

Jos teigimu, filmo žiūrovai turės progą pamatyti atsitiktinai pradėtą išskirtinį tyrimą apie tai, kaip netinkamas atliekų tvarkymas sudaro sąlygas jų „turizmui“, bei įsitikinti, kad atliekos niekada nėra kažkieno, jos – visų. „Tikimės, kad patirta atliekų kelionės istorija palies žiūrovų mintis ir padės iš naujo apmąstyti savo veiklos įtaką žemei bei rasti būdų paversti ją kuo pozityvesne“, – viliasi A. Burbaitė.
Rugpjūčio 2 d. 10 val. kūrybingos ir darbingos „Žaliojo raštingumo“ atostogos Kuršių nerijos nacionalinio parko gamtos mokykloje (Purvynės g. 8A, Nida).

Antrąją edukacijų ciklo dieną organizacija renginio svečius kvies savomis rankomis sukurti aplinkai draugišką atostogų prisiminimą.

„Vasara visuomet būna pilna emocijų bei įspūdžių, kuriuos malonu įamžinti ne tik nuotraukose, todėl visų norinčių gabalėlį Nidos stebuklo parsivežti namo lauksime nemokamose „Žaliojo raštingumo“ edukacijose. Jų metu, panaudodami antrines bei gamtines žaliavas, savomis rankomis kursime prisiminimus, kurie ne tik leis sugrįžti į malonias vasaros atostogas, bet kartu bus puikus žmogaus ir gamtos draugystės įrodymas“, – teigia A. Burbaitė.

Rugpjūčio 3 d. 10 val. „Misija: švari vasara ‘23“ žinių ir patirčių palapinė Neringos miesto savivaldybės aikštėje (Taikos g. 2, Neringa).

Siekdama atkreipti visuomenės dėmesį į atsakingą vasarojimą, pakuočių atliekų tvarkymo organizacija edukacinių renginių ciklą Kuršių nerijoje užbaigs kvietimu jungtis prie iniciatyvos „Misija: švari vasara ‘23“, kuri su šių metų šūkiu „Vasarok atsakingai – rūšiuok teisingai“ ragina ugdyti tvarius poilsiavimo įpročius.

„Pikniko palapinėje dalinsimės patarimais, kaip tausojant ne tik savo laiką, bet ir gamtą, pasiruošti vasaros iškyloms. Taip pat čia vyks diskusijos apie rūšiavimą bei praktinis rūšiavimo žinių pritaikymas turnyruose visai šeimai, smagūs žaidimai iš antrinių žaliavų“, – pranešime spaudai tikina A. Burbaitė ir priduria, jog energingai nusiteikę renginio dalyviai turės progą įsitikinti, kad būti gamtai draugišku ir atsakingu vasarotoju gali būti labai smagu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją