Pakelėje tarp Merkinės ir Druskininkų visos miško gėrybės pasirodo anksčiausiai, o penktadienį, kai į kurortą plūsta savaitgaliui viešbučius ir SPA procedūras užsisakę miestiečiai, prekiautojų būdavo daugiausiai. Šį kartą neaptikau ne tik dzūkiškas orų spėjimo paslaptis geranoriškai išduodančios marcinkoniškės Janinos, bet ir daugelio kitų nuolatinių pakelės prekiautojų, nes ką tik buvo pravažiavę policijos pareigūnai ir juos išbaidę. Tik artėjant prie Druskininkų savivaldybės ribos pavyko rasti vieną prekiautoją, ekspuonuojančią ant savo automobilio variklio dangčio ir stogo įspūdingą miške surinktų žvėrių ragų kolekciją. Bet žemuogių ji neturėjo ir netgi nepatarė dabar šių uogų pirkti.

„Galėčiau pririnkti pakelėje, žinau, kur jų yra, bet nenoriu nuodyti žmonių – čia juk tiek automobilių pravažiuoja. O miške žemuogės dar žydi arba vos užsimezgę ir žalios. Geriau palaukit, kol bus prisirpę ir atsivalgysite tiesiai nuo uogienojų“, – aiškino moteris.

Nusivylęs pakelės prekyba užsukau į Druskininkų turgų. Ten pora pardavėjų jau siūlė vos spėjusių parausti žemuogių. Už pripildytą uogų stiklinę, kurios tūrio pats negalėjo pasakyti, pusamžis vyras prašė 5 eurų. Kiek kainuotų kilogramas, jis pasakyti negalėjo, nes atnešė į turgų tik nedidelį indelį pirmųjų uogų.

Kita pardavėja žemuoges buvo išpilsčiusi į skirtingas stiklines, bet teigė, kad abiejose telpa po 200 mililitrų. Kaina – 5 eurai. O paklausta, kur sugebėjo tokių dailiai prinokusių žemuogių rasti, neskubėjo išduoti:

„Atvežiau iš toli. Nei iš Varėnos, nei iš Lazdijų pusės, bet per vidurį. Žinau vietas, kur anksčiausiai prisirpsta. Bet tikrai dar tik pradžia, todėl ir kaina atitinkama. Nežinau, kiek jos sveria, kilogramais jų dar niekas neperka“, – sakė pardavėja.

Klausinėjančių pirmųjų žemuogių kainos tikrai pasitaikė, bet nė vieno perkančiojo nemačiau net ir ilgokai pastovėjęs netoliese. Kalbinti turgaus pirkėjai sakė mieliau palauksią, kada uogų bus daugiau ir jų kaina ims mažėti.

„Neperku, kad ir kaip malonu užuosti žemuogių kvapą, bet dar pavyks susitvardyti. Bandžiau suskaičiuoti, kiek kainuotų kilogramas, tai bus brangiau už bet kokius egzotiškus vaisius. Pernai panašiu laiku iškylavom prie ežero, čia visai netoli nuo Druskininkų, tai beveik visos žemuogės jau raudonavo. Tada ir atsivalgėm iki soties. Šiemet irgi taip darysim, bet turbūt tik po Joninių. O dabar į turgų užsukau tik šviežių bulvių – prie šaltibarščių jų būtinai reikia“, – kalbėjo vienam savaitgaliui su šeima į Druskininkus atvykusi vilnietė Morta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)