Viena aikštelė ir ta pati tuščia

Kai vietinių Palangos gyventojų ėmiau teirautis, ar kur nors dar renkasi legendinės Palangos močiutės, kurios anuomet su dideliais plakatais siūlydavo apgyvendinimo paslaugas prie įvažiavimo į kurortą, žmonės tik trūkčiojo pečiais. „Yra aikštelė prie vienos kolonėlės, bet ten jau tik viena ar pora mašinų, siūlančių apsigyventi, stovi. Ir tikrai ne močiutės. Greičiau augaloti Palangos vyrai“, – pasakojo viena palangiškė. Iš tiesų, nuvykus prie minėtos aikštelės, čia stovi vienišas būsto nuomą siūlantis automobilis ir viskas – jokių būrių, jokių močiučių, jokių plakatų. Nei lietingą, nei saulėtą dieną.

Palangos močiučių paieškos, nuotr. Justina Asakavičiūtė

„Nežinau, bet lyg joms uždraudė stovėti“, – meta užuominą kita pajūrio gyventoja. Pasidarė įdomu, kas – technologinis progresas ir nuomos portalų įsiviešpatavimas ar naujos Savivaldybės taisyklės – išginė močiutes iš gatvių. Susisiekus su viena iš Palangoje prie įvažiavimo anuomet savo kambarį siūliusių moterų, Regina, ši pripažįsta – laikai tiesiog pasikeitė:

„Kai prie gatvės stovėt uždraudė, tai mes bandėm aikštelėje rinktis, bet jau ne tas reikalas. Ir labai greit pradėjo populiarėt užsisakymas internetu, tai man dukra visada įdeda skelbimą, nurodo mano numerį, ir viskas“, – pasakoja Regina.

Anot moters, per daugybę metų susiformuoja ir nuolatinių svečių ratas: „Turiu penkias šeimas, kurios pas mane atvažiuoja beveik kiekvienais metais. Mes jau būna žiemą ar ankstyvą pavasarį susisiekiam, rezervuojasi laiką. Tai visos šitos šeimos yra dar iš tų, kaip aš vadinu, gatvinių laikų. Dabar jau santykis toks neužsimezga. Žmonės nori greitai, patogiai, internetu užsisakyti ir geriausia net nematyti pardavėjo, su juo tiesiogiai nebendrauti. Mes gi dar kito kirpimo“, – juokiasi pašnekovė.

Savivaldybė turi paaiškinimą

Anot Palangos miesto savivaldybės administracijos atstovės spaudai Tamaros Zaicevos, nakvynės paslaugų teikimas pasitelkiant klientų paieškas pakelėse ties įvažiavimu į Palangą, dažniausiai Kretingos gatvėje, buvo itin nesaugus ir paslaugų siūlytojams, ir automobilių vairuotojams:

„Viena vertus, patys paslaugų teikėjai stovėdavo su plakatais beveik važiuojamoje kelio dalyje, kita vertus, automobiliui sustojus ties siūlytoju, dažnai kildavo avarinės situacijos, kai buvo netikėtai stabdoma arba kai dėl intensyvaus judėjimo eismo juostoje kitos transporto priemonės negalėdavo aplenkti stovinčios mašinos, nuolatos susidarydavo kamščiai. Kaip pamenate, tuo metu pagrindinė įvažiavimo į Palangą Kretingos gatvė dar nebuvo rekonstruota ir joje iš viso buvo tik dvi eismo juostos važiuoti abiem kryptimis“, – Delfi komentavo T. Zaiceva.

Palangos močiučių paieškos, nuotr. Justina Asakavičiūtė

Pasak atstovės, reaguodama į tai ir spręsdama eismo saugumo klausimus, Palangos miesto savivaldybės administracija prieš septynerius metus pasiūlė paslaugų siūlytojams su į kurortą atvažiuojančiais poilsiautojais, ieškančiais nakvynės, bendrauti vienoje iš Kretingos gatvės aikštelių.

Prieš penkerius metus buvo įgyvendintas itin didelės apimties Kretingos gatvės rekonstrukcijos projektas – gatvė buvo gerokai praplatinta, įrengtos keturios eismo juostos (po dvi kiekviena kryptimi), žiedinės sankryžos ir kita labai svarbi šio kelio infrastruktūra. Rekonstruota Kretingos gatvė itin papuošė Palangą ir kardinaliai išsprendė transporto pralaidumo klausimus.

„Vykdant gatvės rekonstrukcijos darbus, o vėliau ir dėl karantino stovėjimo pakelėse ar tam skirtoje aikštelėje poreikis savaime išnyko. Labai džiaugiamės ir didžiuojamės, kad mūsų legendinės „Palangos močiutės“ yra labai imlios naujosioms technologijos ir visą paslaugų teikimą perkėlė į internetines erdves“, – Delfi pasakoja pašnekovė ir priduria, jog kiekvieną vasarą į Palangą įvažiuoja beveik milijonas automobilių

Visgi, važinėjant po Palangą šiek tiek nostalgiškų vaizdų dar likę – prie kai kurių langų ar vartų tebekabo užrašas „Kambarių nuoma“ ir telefono numeris, kviečiantis pasidomėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)