„Idėja paminėti aludarių dieną kilo labai spontaniškai. Prieš 7 metus, liepos 18-ąją, savo telefono kalendoriuje pamačiau, kad ši diena skirta paminėti būtent aludarystės amatui. Su kolegomis susėdę vidiniame daryklos kiemelyje įsiamžinome nuotraukoje, kurią vėliau įkėlėme į socialinius tinklus. Patiems netikėtai ši nuotrauka susilaukė daugybės teigiamų reakcijų. Pradėjome svarstyti, gal galėtumėme kokią rimtesnę šventę suorganizuoti šia proga. Tai jau kitais metas mes sulaukėme 6 tūkst. lankytojų“, – prisiminimais dalinosi šio festivalio krikštatėviu vadinamas aludaris, renginio organizatorius Andrius Bagdzevičius.

Šiemet renginys pirmą kartą tapo mokamu. Anot renginio organizatorių, prieš metus vykusiame penktajame festivalyje buvo sulaukta net 22 tūkst. lankytojų. Šiais metais, kaip sako, norėdami pagerinti renginio kokybę, organizatoriai įvedė ekologinį 5 eurų mokestį.

„Šiais metais turime ir daugiau scenų, daugiau muzikinių grupių. Tiesiog daugiau investavome į programą, taip pat į renginio inventorių, ekologiškus sprendimus. Alui įpilti naudojamos daugkartinės taurės, todėl jokių plastiko šiukšlių po prekybos nepaliksime, viskas bus išplauta ir naudojama kituose renginiuose. Norime rodyti pavyzdį ir kitiems festivaliams, ir kitiems renginiams“, – sakė organizatorius.

Violeta Riaubiškytė Tarasovienė Aludarių festivalyje Klaipėdoje

Keturiose festivalio scenose pasirodė alternatyvios muzikos gerbėjų atlikėjai – „Freaks on the Floor“, „Golden Parazyth“, „Solo Ansamblis“, „Migloko“, „Garbanotas“, „Junior A“, Alina Orlova, „Planeta Polar“, „Pilnatys“, „DJ Audrius Kaštonas“, „Vilniaus energija“, „Kandy Killers“, „The Roop“, Giedrė Kilčiauskienė, taip pat muzikinių iššūkių projektas „Scuared“.

„Labai kruopščiai atrinkinėjome muzikinių dalyvių sudėtį. Vadovaujamės tuo pačiu principu kaip ir siūlydami vartotojams savo produkciją, tai yra pasikliauname įmonės darbuotojų skoniu – kas patinka čia dirbantiems, tas turėtų patikti ir kitiems. Kaip rodo istorija – visai pataikome“, – džiaugėsi pašnekovas ir pridūrė, kad labai smagu čia matyti tiek daug savo kolegų, kurie pasikvietė savo artimuosius, draugus ar pažįstamus.

Aludarių dienos festivalio svečiai taip pat buvo kviečiami apsilankyti ekskursijose po modernią, vos praėjusiais metais atidarytą „Švyturys Brewery“ daryklą, kurioje gidai visiems besidomintiems pasakojo, kaip gimsta tradicinis lietuvių gėrimas ir kaip bei iš ko jį anksčiau gamino mūsų tautiečiai.

Aludarių festivalis Klaipėdoje 2019

Taip pat buvo galima sudalyvauti ne tik lietuviško, bet ir alaus iš JAV, Didžiosios Britanijos, Norvegijos ir Švedijos degustacijose.

Pasak pašnekovo, festivalis tampa vis plačiau žinomas ne tik Klaipėdoje, bet visoje Lietuvoje. Taip pat pasidžiaugė, kad organizuojant šį renginį nekilo jokių nesklandumų kalbantis su miesto bendruomene ir valdžia.

„Labai geranoriškai susitarėme ir su kaimynais, ir su Klaipėdos miesto valdžia, kuri labai geranoriškai žiūri į šį renginį. O aplinkinius gyventojus visuomet iš anksto perspėjame, nes tikrai nenorime jiems sukelti diskomforto. Leidimas renginiui lauke galioja iki 23 val. Pasistengsime koncertus lauke baigti net truputį anksčiau, tada muzikinių grupių psirodymai persikelia į viduje esančias scenas. Sumažiname garsą, kad netrukdytumėme norintiems ilsėtis“, – sakė A. Bagdzevičius

Aludarių festivalis Klaipėdoje 2019

Mintis švęsti Tarptautinę aludarių dieną kilo JAV žurnalistui Jay Brooks, kuris rašė apie alų. Pasigavęs jo idėją žurnalas „Beer & Brewer Magazine“ šia proga pradėjo rinkti geriausią vietos aludarį.

Aludarių diena pasaulyje švenčiama seniai – liepos 18-oji paskelbta šv. Arnoldo, alaus globėjo diena. Šis šventasis kai kuriuose bažnyčios raštuose minimas kaip aludarių globėjas. Beje, alaus globėjais laikoma ir daugiau šventųjų: šv.Matas, šv.Augustinas iš Hipo, šv.Lukas gydytojas, šv.Armandas ir net šv.Nikolas (Kalėdų Senelis), mat jie prieš tapdami apaštalais buvo smuklininkai.

Festivalį nuspręsta surengti savaitgalį, kad žmonės galėtų negalvoti apie laukiančius darbus ir pasimėgautų linksmybėmis po atviru dangumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)