Rugpjūčio 10 dieną Palangoje Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje organizuojamo renginio „Žalios ir saugios europiečių atostogos 2019“ metu V. Musvydaitė ves pažintinį pėsčiųjų žygį „Žalios ir saugios atostogos“ ir kvies pažinti populiariausią Lietuvos kurortą kitaip, teigiama pranešime spaudai.

Mėlynoji vėliava Birutės parko paplūdimyje

Birutės parko paplūdimys – vienas iš penkių Lietuvos paplūdimių, kuriame plevėsuoja Mėlynoji vėliava. Nors ji čia keliama jau 15 metų iš eilės, tai žino ne visi. Ją gauti nėra paprasta. Skirdama vėliavą Mėlynosios vėliavos programos Tarptautinė taryba patvirtina, kad paplūdimys valomas kasdien, vanduo maudykloje – švarus, sezono metu dirba kvalifikuoti gelbėtojai ir paplūdimys atitinka kitus saugumo standartus.

Birutės paplūdimio atkarpa paskelbta ir nerūkymo zona.

Šiais metais 4560 paplūdimiams, prieplaukoms ir valčių turizmo organizatoriams visame pasaulyje buvo suteikta Mėlynoji vėliava. Tai visame pasaulyje pripažįstamas įvertinimas, suteikiamas paplūdimiams ir prieplaukoms, kurios atitinka aukščiausius aplinkosaugos kokybės reikalavimus: vandens kokybės, aplinkosauginio švietimo ir informavimo, aplinkosauginio valdymo bei paslaugų ir saugumo reikalavimus.

Įpročius padės keisti ir „švaraus paplūdimio dėžutės“

Nuo šiemet kurorto paplūdimiuose poilsiautojai gali rasti sulankstomas „švaraus paplūdimio dėžutes“ ir jomis nemokamai pasinaudoti. Stacionariuose laikikliuose prie persirengimo kabinų sudėti lankstinukai, susilankstantys į mažas dėžutes, sukurti siekiant kovoti su paplūdimių užterštumu ir užtikrinti Baltijos jūros švarą. Į šias dėžutes galima mesti smulkias atliekas, taip pat nuorūkas.

Cigarečių nuorūkos yra viena didžiausių Palangos paplūdimių problemų. Tyrimų duomenimis, kasmet pasaulyje ant žemės atsiduria maždaug 4,5 mlrd. nuorūkų. Nors cigarečių filtrai – nedidelės šiukšlės, tačiau labai pavojingos – tai antra pagal paplitimą plastiko šiukšlė Europos Sąjungoje. Tirpdami vandenyje filtrai išskiria nuodingus toksinus. Todėl ES skiria daug dėmesio ne tik rūkymo prevencijai, bet ir kovai su aplinkos teršimu nuorūkomis.

„Turbūt kiekvienas savo tobulą poilsio vietą įsivaizduojame kaip tą, kurioje nereikia rūpintis buitimi, šluota ardyti voratinklių ar kliūti už rūšiavimo šiukšliadėžių. Tačiau yra dalykų, kurie tapo mūsų neatsiejamais įpročiais, net ir atostogų metu. Juk nepamirštame valytis dantų, pasitepti kremu ar plautis rankas. Manau, kad tausus vartojimas ir rūšiavimas taip pat turėtų tapti mūsų asmeninės higienos įpročiais. Mūsų siekis radikaliai sumažinti vienkartinio plastiko atliekas per artimiausius metus yra tik žingsnelis į didelį tikslą – tapti pirmuoju neutralaus poveikio klimatui žemynu“, – teigia Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius.

Basanavičiaus pradžioje „Gėlavandenės žuvys“ – ne veltui

Mažai kas žino, jog Palangos fontanas-skulptūra, vaizduojanti iš gelmių išnyrančias gėlavandenes žuvis, yra pastatyta toje vietoje, kur daugiau kaip prieš šimtą metų iš gręžinio buvo centralizuotai pradėtas tiekti vanduo.

Šiuo metu Palangos miesto gyventojams ir svečiams vanduo tiekiamas iš keturių vandenviečių, kuriose ne tik technologiškai paruošiamas naudoti vandentiekio vanduo, bet ir valomos nuotekos. Visoje Lietuvoje, išskyrus Palangą, nuotekos išleidžiamos į paviršinius vidaus vandenis: upes, ežerus, Kuršių marias. Tik Palangos nuotekos išleidžiamos į Baltijos jūros pakrantės vandenis. Todėl čia labai svarbu nuotekas tinkamai išvalyti ir užtikrinti, kad Baltijos jūra nebūtų teršiama, kad vanduo maudyklose būtų švarus.

„Nors Lietuva nėra turtinga naudingomis iškasenomis, kartais pamirštame, kad vienas didžiausių mūsų turtų – švarus gėlas vanduo. Be to, atostogų metu ypač svarbi tampa maudyklų vandens, kuriame maudomės mes ir mūsų vaikai, kokybė. Keičiantis klimatui užtikrinti vandens švarą vis sunkiau. Todėl mes daug investuojame į geriamo vandens kokybės ir prieinamumo užtikrinimą, nuotekų valymą ir tam būtinos infrastruktūros palaikymą. Tačiau net ir viso ES biudžeto neužteks šiam gyvybės šaltiniui apsaugoti, jei netausosime mus supančios aplinkos“, – sako A. Pranckevičius.

Tai – tik kelios vietos, iš daugybės, kurias planuojama aplankyti žygio „Žalios ir saugios atostogos“ metu. Žygio trasa driekiasi per Palangos miestą ir yra draugiška šeimoms su vežimėliais ir augintiniais. Žygio startas numatytas Palangos miesto centrinėje aikštėje šeštadienį, rugpjūčio 10 d., 16 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)