Netiesa, kad telefonu negalima padaryti puikių nuotraukų. Priešingai, net profesionalūs fotografai nevengia fiksuoti akimirkas su šiuo įrenginiu taip miklindami akį ir naudodamiesi lengvo ir visada po ranka esančio įrenginio privalumais. Būtent iš jų lūpų ir skamba šie patarimai, kuriais vadovaujantis tobula nuotrauka daryta telefonu tampa ne svajone, o realybe.

Kviečiame pasinaudoti patarimais, fiksuoti gražiausias vasaros akimirkas ir jomis dalintis su DELFI skaitytojais #manovasara !

Švara

Prieš pradėdami fotografuoti, apžiūrėkite kameros objektyvą. Kadangi paprastai telefonas yra nešiojamas tiesiog kišenėje ar rankinėje ant jo neretai lieka pirštų antspaudai, dulkės ar dėmės. Jeigu norite padaryti gerą nuotrauką, visų pirma objektyvą kruopščiai nuvalykite.

Kuo daugiau kadrų

Telefonų fotoaparatai turi vieną labai didelę neigiamą savybę – ilgą išlaikymą. Dažnai nuspaudus mygtuką ir pasigirdus fotografavimo garsui nuotrauka užfiksuojama tik po kokių 2-3 sekundžių. Per tiek laiko vaizdas gali pasikeisti, susilieti, o fotografuojami žmonės – pajudėti. To neišvengsime, tačiau galime pritaikyti pagal save – mygtuką spauskite kiek anksčiau ir ilgiau palaikykite, o kartu nevenkite padaryti ir kuo daugiau kadrų – taip galėsite išsirinkti geriausius.

Stabilumas

Nuo išblukusių nuotraukų apsisaugoti galime ir kitais būdais. Turbūt esate pastebėję, kad fotografuojant telefono kamera, ypač tamsesnėse erdvėse, menkiausio rankos virptelėjimo gali pakakti, kad nuotrauka išeitų neaiški. Taip nutinka, kai kamera ilgiau palaiko atvertą objektyvo sklendę, kad pagautų daugiau šviesos, tad bet koks judesys tuo metu gali sugadinti kadrą. Stenkitės ranką išlaikyti ramiai, jei reikia, atremkite ranką ar patį į kokią nors tvirtą atramą, pavyzdžiui, sieną. Jau nuspaudę mygtuką telefoną dar šiek tiek nejudėdami palaikykite tokioje pat padėtyje, nenukreipkite objektyvo. Padės ir jei fotografuodami trumpam sulaikysite kvapą – kuo stabiliau, tuo geriau.

Apšvietimas

Kuo daugiau šviesos, tuo geriau. Šviesa turi kristi ant objekto, kurį ir norite nufotografuoti, bet ne sklisti iš už jo, nes kitaip nuotraukoje matysis tik objekto siluetas. Taigi reikia fotografuoti telefoną nukreipus ne į saulę, o palei saulę. Kad spalvos ir ryškumas gautųsi kuo natūralesni, pasistenkite sufokusuoti kadrą į tamsesnį tašką.

Kompozicija

Net ir fotografuojant mažu fotoaparatu, verta laikytis pagrindinių kompozicijos taisyklių. Rekomenduojama laikytis trečdalio taisyklės – stenkitės, kad objektas būtų ne kadro viduryje, o užimtų 1/3 kadro. Jei fotografuosite žmogų, pasistenkite, kad pirmame trečdalyje nuo nuotraukos viršaus būtų jo akių linija.

Nustatymai

Daugelio modelių telefonuose galima rinktis kameros nustatymus. Čia reikėtų atminti labai paprastą taisyklę: fotografuodami pasirinkite geriausią raišką, kokią tik leidžia jūsų telefonas. Neskubėkite trinti net ir „nepavykusių“ nuotraukų. Atminkite, kad vaizdas, kurį matote telefono ekrane, gali atrodyti visai kitaip, kai jį perkelsite į kompiuterį. Yra nemažai nemokamų programėlių ir išmaniesiems telefonams, leidžiančių įdomiai ir paprastai koreguoti nuotraukas. Viena žinomiausių – „Instagram“, mažiau populiarios – „PixIr-o-Matic“, „Picasa“, „Fotoflexer“, „Pixlr“, „PicsArt“, „Snapseed“ ar „Camera Plus Pro“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)