„Iš tropikų atkeliavo karštis. Orus pradeda lemti labai šiltas anticiklonas, jo centras yra ties europine Rusijos dalimi. Iš pietryčių šiluma per Juodąją jūrą, neaplenkdama ir Skandinavijos, keliauja pas mus. Sekmadienį buvo vėsiau, kitiems net šalta, turėjome gaivią naktį, įkvėpėme oro ir toliau murdysimės kaitroje. Paskutinį kartą taip buvo pernai, gegužės pabaigoje turėjome 32 laipsnius. O birželis nebuvo toks karštas, tiesa, antradienį tikrai priartėsime prie absoliutaus rekordo“, – tikino I.Marcinonienė.

Fiksuoti rekordai

Sinoptikės teigimu, karšta buvo daugelyje Lietuvos vietų, o vienas iš rekordų fiksuotas Tauragėje.

„Šiemet birželio 5-oji buvo pati karščiausia diena Tauragėje, buvo 32 laipsniai. O virš 30 laipsnių fiksavome kelias dienas iš eilės. Svarbu ir tai, klokia yra žemės paklotė, tai lemia ir nakties, ir dienos temperatūrą“, – tikino sinoptikė.

„Atogrąžų orui yra būdinga tai, kad jis yra labai imlus drėgmei, jis labai gali daug prikaupti drėgmės ir paskui išpilti. Debesys formuojasi tai vienoje, tai kitoje vietose, sąlygos yra skirtingos“, – DELFI laidoje kalbėjo I.Marcinonienė.

„Lietuvos Pietuose buvo karščiausia, Dzūkijoje buvo labai karšta, Panemunėje, taip pat Žemaitijoje, Ukmergėje,bet jeigu žiūrėtume į prognozę, visas tas karštis apima didelę teritoriją ir plūsteli net iki Latvijos“, – pabrėžė I.Marcinonienė.

Naktį lietaus nesulauksime

Anot sinoptikės, artimiausią parą lietaus neturėtume sulaukti. Šiąnakt šiaurinėje šalies pusėje mažai debesuota, pietinėje – giedra. Lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas rytų, pietryčių, 4–9 m/s. Žemiausia temperatūra 15–19 °C. Antradienio dieną nepastoviai debesuota. Lietaus tikimybė maža. Vėjas pietryčių, pietų, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 28–33 °C. Šiąnakt Vilniuje giedra. Nelis. Vėjas rytų, pietryčių, 4–9 m/s. Žemiausia temperatūra 16–18 °C. Antradienio dieną nepastoviai debesuota. Lietaus tikimybė maža. Vėjas pietryčių, pietų, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 31–33 °C.

„Mes tikrai atsidūrėme tropikuose, jeigu pakeliautume po kitas Europos šalis, greičiausia, kad rastume gerokai vėsesnius orus“, – kalbėjo sinoptikė.

„Trečiadienį jau galime sulaukti lietaus, bet klius tikrai ne visiems. Trečiadienio dieną sieks net 35 laipsnius. Ketvirtadienį bus daugiau drėgmės, žmogui sunku, kai ta drėgmė yra aukšta, jeigu bus 60 proc. drėgmės, aplink debesys, tai jausimės lyg būtume 37 laipsnių karštyje. Taip pat ir ultravioletinis spinduliavimas yra labai aukštas, būtinai reikia deginimo akinių, negalima dirbti fizinio darbo dienos metus. Mes patys pro tarnybos langą matome, kaip žmonės elgiasi neatsargiai. Jau geriau nedirbti vidurdienį, geriau daugiau krūvio ryte“, – perspėjo sinoptikė.

Birželio 12-os dieną vietomis, daugiausia šiaurės rytinėje Lietuvos pusėje, trumpas lietus su perkūnija. Vėjas naktį silpnas, dieną rytinių krypčių, 6–11 m/s. Temperatūra naktį 17–22 °C, dieną 30–35 °C.

Birželio 13-os naktį vietomis, dieną daug kur trumpi lietūs, perkūnija. Vėjas naktį pietryčių, 3–8 m/s, dieną rytinių krypčių, 6–11 m/s, per perkūniją kai kur gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra naktį 19–23 °C, dieną 30–35 °C.

Birželio 14 d. daug kur trumpi lietūs, perkūnija. Vėjas pietryčių, pereinantis į pietvakarių, vakarų, 7–12 m/s, per perkūniją gūsiai 15–20 m/s. Temperatūra naktį 17–22 °C, dieną 27–32 °C, vakariniuose rajonuose vietomis 24–26 °C, pajūryje 21–23 °C.

Geros žinios mėgstantiems atsigaivinti

„Skirtinguose miestuose temperatūra tikrai mažai kuo skirsis, gal nebent pietiniuose rajonuose bus labiau juntamas karštis. Ketvirtadienis ir penktadienis numatomos pačios lietingiausios dienos, bet vėl nereikia pamiršti kritulių pasiskirstymo. Kai kur gali iškristi kibiras vandens, bet panašu, kad penktadienį tie lietūs pamažu išeis ir truputį atvės“, – kalbėjo sinoptikė.

Ji taip pat turi gerų žinių tiems, kurie mėgsta atsigaivinti jūroje ar Lietuvos ežeruose.

„Mariose jau yra 22 laipsniai. Mūsų Baltija birželio 10 dieną siekė 18 laipsnių, ne visada rugpjūčio mėnesį turėdavome tokią temperatūrą. Tie, kas gali lepintis karštu oru, gali mėgautis ir jūra, o ežeruose temperatūra siekia apie 21-22 laipsnius. Mažuose upeliuose 23 laispniai, o Merkyje apie 17 laipsnių“, – kalbėjo sinoptikė.

„Gaisringumas tik truputį atsigavo, bet dar yra daug sausų vietų. Mūsų sinoptikai šiandien išplatinino perspėjimą apie 4 pavojingą gaisringumo lygį. Greičiausia, kad pačios pavojingiausios klasės nepasieksime, bet jau dabar situacija pavojinga. O gamtos rezultatus pamatysime nuiminėdami derlių“, – kalbėjo I.Marcinonienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)