Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda plaukė pirmajame rikiuotės laive Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų „Vidar“ klasės štabo ir aprūpinimo laive N42 „Jotvingis“. Šis laivas pastatytas 1977 m. Bergeno uoste, Norvegijoje. Po renovacijos 2000 m. pritaikytas aprūpinimo ir štabo laivo funkcijoms atlikti. Į Lietuvos Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilės Priešmininių laivų diviziono sudėtį laivas įtrauktas 2006 m.

Vainikų nuleidimo ceremonija – kasmetinė ir viena seniausių Jūros šventės tradicijų, gimusi dar 1934 metais, organizuojant pirmąsias jūros šventes Klaipėdoje. Joje pagerbiami tie, kurie žuvo jūroje ar paaukojo savo gyvenimus garsindami Lietuvą, kurdami jūrinės valstybės pamatus.
Karinius laivus lydėjo ir kitos paskirties bei pramoginiai laivai, kurie plukdė visus norinčiuosius dalyvauti šioje ceremonijoje.

O mieste šventės renginiai vyksta įprastu ritmu. Jų tiek daug, kad visur suspėti ir dalyvauti kiekviename išties sunku. Dažna šeima pasirenka vieną ar kelis renginius ir susikoncentruoja būtent į juos. Tautodailininkų mugė, gatvės maistas, irklavimo regata bei orientavimosi varžybos Smiltynėje, edukaciniai, kultūriniai bei pramoginiai renginiai sutraukė minias dalyvių. Trapus nuleido ir lankytojus pakvietė ir Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivai.

Jūros šventė Klaipėdoje

Šios jūros šventės išskirtinumas – užsieniečių daugiau nei pačių lietuvių. Aplink skamba įvairių kalbų mišinys – vokiečių, anglų, latvių, lenkų, estų. Dalis užsieniečių – burlaivių regatos „Baltic Sail“ dalyviai. Yra ir atsitiktinai į šventės šurmulį pakliuvusių, ir specialiai į šį renginį atvažiavusiųjų.

„Ar mums čia patinka? Žinoma. Daug renginių, viskas skaniai kvepia, žmonės labai geranoriški. Kainos? Jos įprastos tokiam gatvės renginiui. Gal kai kas ir brangoka, bet juk tai – šventė!“ – juokėsi iš Rostoko atplaukęs Tomas.

Jūros šventė Klaipėdoje

Tiesa, patys lietuviai kiek kitokios nuomonės – daugelis mano, kainos, palyginti su ankstesnėmis šventėmis, smarkiai ūgtelėjo. Jei alus anksčiau kainavo 3,5-4 eurus, šiemet – 5. Žuvies su bulvytėmis porcija šiemet kainuoja 9-11 eurų, šašlykai – 10 eurų. Nenuostabu, kad šventės teritorijoje ar greta jos esančios kavinės, kepyklos ir parduotuvės apgultos. Jose driekiasi milžiniškos šventės prekybininkų diktuojamų kainų negalinčiųjų įkąsti eilės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)