„Nėra Pietų Lietuvoje geresnės už Veisiejus vietos švęsti Jonines ir nebus. Jūs tik apsidairykit: visas miestelis Ančios ežero pusiasalyje, senas dvaro parkas su paslaptingais takeliais ir svyrančiais žolynais, šviečiantis fontanas, prieplauka vainikėliams plukdyti. Mes jau bandėm švęsti ir pačiame Druskininkų kurorte, ir į atokesnius kaimus važiuoti, bet niekur neradom tokios paprastos, tradicinės ir kartu daug žmonių pritraukiančios šventės“, – vienas per kitą kalbėjo vėlų šeštadienio vakarą Veisiejuose kalbinta druskininkiečių Tomo ir Rasos pora.

Sunku būtų su jais nesutikti. Ir nors šiais metais Druskininkai į savo Jonines trinkelėmis grįstoje Pramogų aikštėje viliojo svečius iš visos Lietuvos, Merkinė žadėjo itin etnografišką šventę piliakalnio papėdėje, o laužai nušvietė paežeres ir miestelius visoje Dzūkijoje, bet į Veisiejus susirinko dar didesnė Joninių naktį čia linksmintis ir šėlti suplanavusių žmonių minia, kaip prieš metus ar tolimais ikipandeminiais laikais.

Šventės pradžia vėlavo maždaug pusvalandį, nes užsitęsė visą penktadienio popietę parke vykusių atvirųjų štangos spaudimo su pasirinktu svoriu varžybų „Veisiejai 2023“ apdovanojimai. Kas iš anksto nepasipuošė žolynų vainikais, ar nemokėjo jų nusipinti, galėjo ten pat gauti ir visokių pievų bei miškų žolelių, ir dar profesionalią pamoką, ką kiekvienas augaliukas galėjo simbolizuoti mūsų protėviams.

Joninių šventės dalyvius tiesiog privalo palaistyti lietus, o veisiejiečiai prisimena tokių švenčių, kai trankėsi žaibai ir virto seni parko medžiai. Šiemet dangumi virš Dzūkijos pilki debesys slinko nuo pat ryto, gal net keli lašai iš jų iškrito, bet nusileidus saulei dangus išsigiedrijo.

Veisiejų dvaro parko scenoje viena kitą keitė folkloro ansambliai „Packavėlė“ ir „Liktorėlis“, trypė šokių kolektyvai „Jurginėlis“ ir „Pušynas“, griežė liaudiškos muzikos kapelos „Veisieja“ ir „Seirija“. O tarp jų pasirodymų į sceną kas prikalbinti, kas kone per jėgą atvesti, rinkosi Janinos ir Jonai. Tradicinius ąžuolo vainikus jiems užkabino čekiukų skandalo visai neišvarginta ir vis tiek radusi jėgų šypsotis rajono merė Ausma Miškinienė bei Veisiejų seniūnas Zenonas Sabaliauskas.
Įžiebę ugnelę ir ją pašlovinę mistinėmis apeigomis „Virsmas“ šventės dalyviai išsirikiavo eisenai į Ančios pakrantę, kur nuo pontoninio liepto paleisti plaukti šviečiantys vainikai. Organizatoriams šiemet pavyko sureguliuoti, kad vainikų plukdytojų ir smalsuolių minia iškart neplūstelėtų ant nepritaikyto tokiam svoriui liepto.

Likusią iki vidurnakčio vakaro dalį vieni leido grožėdamiesi įspūdingo puošnumo Joninių laužu ir spėliodami, kada pagaliau jis bus uždegtas, kiti šoko prie scenos su kauniečių popgrupe „Belkanto”, išdainavusią visus žinomus vestuvinius šlagerius ir užpraeito dešimtmečio popdainas. Skubančiųjų namo padaugėjo apie pusę pirmos, nes visiems užteko kantrybės sulaukti „Viduramžiai.lt“ ugnies šou spektaklio „Inferno“. Keturių fakyrų programa, atliekama pagal emocingą instrumentinę muziką, šįkart buvo dar sudėtingesnė už tai, ką prieš metus jie buvo atvežę į Veisiejus. Joninių laužas nedrąsiai įsiliepsnojo tik apie pirmą valandą nakties, o jo sulaukė vos keliolikos žmonių būrelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją