Pastaraisiais metais, susidaro įspūdis, meteorologija ir orų prognozėmis susidomi vis daugiau žmonių. Galbūt taip yra dėl mūsų meteorologijos populiarinimo darbo, gal dėl stipriai išplitusių orų appsų arba tiesiog tai yra klaidingas situacijos matymas per savo meteorologinį burbulą.

Susidomėjimas veda ir prie didesnio pastabų skaičiaus. Daugiau žiūrima kokie bus orai, daugiau pamatoma, kad orų prognozės tikrai ne šimtaprocentinio tikslumo. Vieni iš karto apkaltina sinoptikus, orų tarnybas ar pačius orų appsus bei prideda jog esą kažkur kiti daug geriau prognozuoja. Na jeigu pas kitus geriau, tai tų kitų informaciją gal ir reiktų naudoti, užuot reiškus pasipiktinimą. Ir vis dėlto, kaip yra su orų prognozėmis iš tiesų?

Šiais išmaniųjų telefonų laikais, turbūt, pati populiariausia yra X orų appso valandinė orų prognozė. Tokioje prognozėje sukuriamas labai tikslios ir detalios prognozės įspūdis, nors iš tiesų tai yra matematiškai (skaitmeninio orų modelio) apskaičiuotos ir automatiškai sudėliotos reikšmės, saulytės, debesėliai, vėjo strėlytės ir kt. JŲ NERAŠO NEI SINOPTIKAI, NEI METEOROLOGAI. Nors daugelis žiūri į šias prognozes, bet būtent tokios prognozės būna mažiausiai tikslios. Jų gal net apskritai nereikėtų rodyti paprastam vartotojui, kuris visada viską priima už 100 % tiesą. Jei iki šiol labai mėgot tokias kasvalandines orų prognozes, tuomet nustokit į jas žiūrėti arba bent jau žinokit, kad jos yra vienos iš prasčiausiai pasitvirtinančių.

Gerokai geresnės/tikslesnės už automatiškai sudarytas valandines orų modelio prognozes yra tam tikram paros metui (naktis, rytas, diena, vakaras) sudarytos automatinės orų prognozės. Tokias galite rasti mobilioje meteo svetainėje, taip pat yr.no ir kt. JŲ TAIP PAT NERAŠO NEI SINOPTIKAI NEI METEOROLOGAI. Vis dėlto, šios prognozės nors ir sukuriamos be žmogaus įsikišimo, tačiau yra gerokai tikslesnės, nes jose apvidurkinama ne vienos valandos o ~6 val. situacija. Rodomi krituliai, jeigu tuo laikotarpiu modelio duomenys skaičiuoja bent trumpalaikį lietų, taip pat oro temperatūra pateikiama su tam tikru intervalu (kas irgi labiau teisinga nei nurodyti tik vieną skaičių). Jeigu tik eina orų appse žiūrėti tokias prognozes, tuomet geriau žiūrėkite šias, o ne valandines reikšmes. Gerokai rečiau liksite nusivylę klaidinga orų prognoze.

Pati tiksliausia, bet ir daug mažiau konkretesnė yra sinoptiko (t.y. ne kompiuterio, o žmogaus) sudaryta orų prognozė. Anksčiau, jei pamenate, old meteo buvo sudaroma net 5 didiesiems miestams, o šiuo metu yra rašoma tekstinė orų prognozė 5 ateinančioms paroms su sinoptiniu žemėlapiu rytojaus dienai. Tokia tekstinė prognozė skirstoma į nakties ir dienos bei yra labai glausta. Tačiau tokios tekstinės orų prognozės pasitvirtinimas yra ypač aukštas ir vidutiniškai siekia 95 %. Daugelis žmonių paskaitę tokį trumpą orų prognozės tekstą iš karto atmeta, nes jame nemato savo miesto ar regiono. Dar kiti - nesupranta terminologijos (pvz. pasakymo „vietomis trumpai palis“). Sinoptiko sudaromoje prognozėje rašoma tik apie sąlygas bendrai visoje Lietuvoje, rečiau būna skaidoma į regionus (kai orų sąlygos šalyje labai skiriasi).

Jeigu atidžiai skaitėte tekstą turėjote suprasti vieną dalyką. Šiuolaikiniam meteorologijos mokslui dar toli gražu iki tobulo prognozių tikslumo. Be to kuo labiau smulkinamės laiko skalėje (valandinė prognozė) tuo labiau orų prognozė bus netiksli. Kuo laiko skalė yra stambesnė (diena/naktis) tuo prognozės tikslumas - didesnis.

Už visas orų appsų automatines prognozes dar geriau remtis realaus laiko meteorologinių radarų arba palydovine informacija. Atsidarot radaro žemėlapį ir puikiai galima matyti ar pajūryje yra to lietaus. Atsidarot palydovinį žemėlapį (pvz. per windy) ir matot kur tie debesys kabo. Viskas gana paprasta.

Jei mėgstate appsus, rekomenduojam naudoti: windy, orasonline, yrno. Galit net juos visus turėti. Svarbiausia žinutė - pajūrio ruože orai dažnai būna saulėtesni nei giliau žemyne.