Prieš metus, Žolinės savaitgalį sukančių nuo Alytaus – Lazdijų plento į Mankūnėlius būta išties nemažai, o socialinius tinklus užtvindė saulėgrąžų lauko nuotraukos. Kas pavasarį fotografavosi po sakuromis, vasaros pradžioje – rapsų ir aguonų laukuose, vidurvasarį – tarp žydinčių levandų, tuos saulėgrąžų laukas traukė kaip magnetas. „Milkės Karibų“ sodybos šeimininkė Živilė Milkė sako, kad sumanymas visus pakviesti į svečius jai kilo spontaniškai, kai draugės ėmė klausinėti, ar jau pražydo saulėgrąžos.

„Tą 70 arų žemės sklypą prie pat sodybos išsinuomojau iš valstybės ir reikėjo kažką jame veikti. Pagalvojau, kad saulėgrąžos būtų gražu. O kai jos pražydo, supratau, kad norisi tą grožį ir kitiems parodyti. Tai įdėjom nuotraukų, pastatėme krėsliukų tiesiog spontaniškai. Įdėjau pranešimą į feisbuką ir išvažiavau pas tėvus. Grįžtu – o, Jėzau, kas čia darosi,“ – pasakojo Ž. Milkė.

Tokio gausaus svečių antplūdžio ji pripažįsta nesitikėjusi. Tiesa, į padėtą palaukėje aukų dėžutę monetų pažerdavo tikrai ne visi lankytojai, daugelis ją aplenkdavo iš tolo. O rinkti šiukšles, nuorūkas ir tvarkyti minios nutryptą aplinką vis tiek reikėjo.

Todėl šiais metais Saulėgrąžų žydėjimo šventė „Milkės Karibuose“, suplanuota nuo rugpjūčio 4 d., jau nebus nemokama. Lankytojų bus prašoma sumokėti po 4 eurus, o dykai įleidžiami tik vaikai iki 5 metų ir Mankūnėlių gyventojai. Prie saulėgrąžų lauko veiks lauko kavinė, ganysis ožkelė Mėta. Bus specialiai atvežtas biotualetas, kad svečiai, po kelionės išlipę iš automobilių, nebėgiotų į krūmus.

Tai dar ne viskas – didžiausia staigmena šventės svečių lauks kitame sodybos pakraštyje, kur jau kyla žmogaus ūgį beveik siekiančių kanapių laukas. Kas gi nenorės paerzinti virtualius draugus ir sekėjus žaisminga asmenuke kanapių plantacijoje.

„Šventės dienomis čia skambės Bob Marley muzika, o lauko viduryje pastatytoje meditavimo palapinėje vaišinsime svečius kanapių arbata“, – kalbėjo Živilė.

Šeimininkės teigimu, šventuoliams susirūpinti ar kur nors skundus dėl to rašinėti nėra jokio reikalo, nes lauke pasėtos pluoštinės kanapės yra oficialiai registruotos ir pagal Lietuvoje galiojančią tvarką tikrinamos, naudotos tik sertifikuotos augalų sėklos.

Ž. Milkė pasakojo prieš trejetą metų grįžusi kurti kaimo turizmo verslo į savo močiutės sodybą, daug metų buvusia apleistu pelkynu. Per metus nuo praėjusios saulėgrąžų žydėjimo šventės ji spėjo prie kūdros pasistatyti naują pirtį ir iš draugių per gimtadienį gavo dovanų ožką. O ant kalvos klykaujančias gerves ir po kiemą lyg šeimininkus vaikštinėjančius gandrus Dzūkijos gamta parūpino nė neprašyta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)