Nors Savivaldybė apgyvendinimo privačiame sektoriuje paslaugas teikiantiems gyventojams suteikė aikštelę, kurioje jie gali siūlyti savo paslaugas ir nekliudyti eismui Kretingos gatvėje, atsiranda tokių, kurie naujosios tvarkos nepaiso. Klausantieji taip pat nėra sprendimu patenkinti – jaučiasi „sugrūsti į rezervatą“ ir eilinį kartą grasina piketu.

Kovotojai už tvarką – patys kalti?

Asociacijos „Palangos rūpestėlis“ nariai prisistato tais, kurie siekia legaliai ir aiškiai spręsti problemą – kur stovėti, kaip siūlyti savo paslaugas atvykstantiems turistams, kad netrukdytų eismo, kad įtiktų miesto valdžiai, policijai.

„Mes Palangai norime gero ir esame už tvarką, ją giname, už ją kovojame. Tačiau, kaip būtų keista ir apmaudu, liekame kalčiausi ir labiausiai nuskriausti“, – ne kartą tikino asociacijos tarybos pirmininkė Adelina Sabaliauskaitė.

Būtent todėl, kaip patikino palangiškė, ji organizavo palangiškių, siūlančių apgyvendinimo paslaugas, ir vietos valdžios susitikimą – norėjo iš pirmų lūpų išgirsti, kodėl politikai netęsi savo duoto pažado – įrengus Palangos aplinkkelį, įrengti ir stovėjimo aikštelę Kretingos gatvės pradžioje paslaugų siūlytojams. Politikai paaiškino, kad planų neišsižada, tik juos nukelia tolesniam laikui, kad rado kompromisą – surado laikiną stovėjimo aikštelę ties Kretingos gatvės ir Klaipėdos plento sankryža esančios degalinės teritorijoje. Pažadą valdininkai ištesėjo: derėjosi su degalinės savininkais, pastatė biotualetą, keletą suolų, informacinius stendus. Tačiau „Palangos rūpestėlio“ nariai liko nepatenkinti. Kodėl?

„Todėl, kad pažadas ištesėtas tik iš dalies. Apšvietimo čia iki šiol nėra, nors tereikia įsukti tris lemputes. Nėra ir žadėtosios pavėsinės, kur būtų galima pasislėpti nuo saulės. Tiesa, po papildomo raginimo, atsirado informaciniai stendai. Bet kokie čia stendai, jeigu net prie pat priėjęs negali įskaityti, kas ten rašoma. Tad ką gali pamatyti, kaip suspėti į šią aikštelę įsukti automobiliais atriedantys poilsiautojai? – aiškina ir retoriškai teiraujasi A.Sabaliauskaitė. – Vadinasi, mumis, kaip nepageidaujamais asmenimis, valdžia paprasčiausiai atsikratė. Keista ir tai, kad asociacijai nepriklausantys palangiškiai kaip stovėjo, taip ir tebestovi Kretingos gatvės pradžioje. Dar keisčiau yra tai, kad policija jų nebaudžia, „nemato“.

Konfliktą įžiebė kelio ženklas

Į redakciją kreipėsi kita palangiškė, teikianti apgyvendinimo paslaugas, bet nepriklausanti asociacijai „Palangos rūpestėlis“.

„Visai prastai – gyventojų neturime, visi kambariai tušti. Asociacija išsireikalavo teises tik sau: jie stovi aikštelėje, o kur mums būti? Bandėme su vyru nueiti į tą aikštelę, kurią apgyvendinimo paslaugas teikiantiesiems įrengė Savivaldybės administracija. Asociacijai atstovaujanti A.Sabaliauskaitė mus išprašė. Kaip? Paprašė 10 Eur per dieną mokesčio. Mes ne tik nemokėjome, bet ir kreipėmės į Savivaldybę – parašėme skundą. Kokią „Palangos rūpestėlis“ turi teisę rinkti mokesčius iš kitų apgyvendinimo paslaugas teikiančiųjų, jeigu šie nepriklauso asociacijai?“, – pasakojo ir klausė palangiškė.

A.Sabaliauskaitė į repliką atsakė paprastai: mokesčių ji nerenka, bet reikalauja, kad kiekvienas paslaugų teikėjas taptų asociacijos nariu.

„Įvardintas 10 Eur mokestis yra narystės metinis mokestis. Norime, kad asociacija plėstųsi. Juk šie pinigai yra skiriami Palangai, bendram miesto įvaizdžiui, visų gerovei. Bet žmonės kažkodėl tam priešinasi, nenori mokėti jokių mokesčių ir iki šiol tebemindžikuoja Kretingos gatvės pradžioje“, – aiškino „Palangos rūpestėlio“ atstovė.

A.Sabaliauskaitės teigimu, nesusipratimas kilo tuomet, kai aikštelę „Statoil“ degalinės pradžioje įrengę UAB „Palangos komunalinis ūkis“ darbuotojai ant informacinio kelio ženklo baltu ant mėlyno užrašė „Rezervuota. Palangos miesto bendruomenė „Palangos rūpestėlis“.

„Asociacijai nepriklausantys, bet šias paslaugas teikiantys palangiškiai greičiausiai sunerimo, kad negalės čia stovėti, o mes juos paraginome tapti mūsų sambūrio nariais. Žinau, kad kai kas buvo nuėję į Savivaldybę, skundėsi. Tada atvykę „Komunalinio ūkio“ darbininkai dalį kelio ženklo informacijos nutrynė, paliko tik ženklą „P“, – juokiasi A.Sabaliauskaitė.

Kas geriau: mokėti mokesčius ar pažeidinėti tvarką?

Apsilankius automobilių stovėjimo aikštelėje, kuri yra skirta apgyvendinimo paslaugas teikiantiems palangiškiams, sutikau kretingiškę Eleną. Pensinio amžiaus moteris sakė nenorinti skelbti savo pavardės ir atskleidė, kad yra tarpininkė.

„Tokių kaip aš čia stoviniuoja dauguma. Nuosavų butų mes neturime, o jeigu turime, tai – po vieną. Tačiau atvykstantiems turistams siūlome galimybę rinktis. Kitaip sakant, būstus Palangoje nuomojantiesiems dirbame už 20 procentų, – apie verslo paslaptis pasakojo Kretingos gyventoja. – Tik skirtingai nuo tarpininkų daugumos, aš noriu priklausyti asociacijai „Palangos rūpestėlis“. Ir žinot, ką pasakysiu? Tie, kur redakcijai skundžiasi, meluoja. Aš ne kartą siūliau pinigus Adelinai, bet ji neima – sako, reikia banko pavedimo. Teks prašyti anūkės, kad tai padarytų“.

Kita greta stovinti moters kolegė pritariamai linkčiojo, kol nusprendė išsakyti savo nuomonę pati: „Apmaudžiausia, kad mokesčius vengiantys mokėti pensininkai dar gauna ir kompensacijas už vandenį, šildymą, kitas komunalines paslaugas. O mokesčių todėl ir nemoka, kad tas kompensacijas gautų. Užburtas ratas. Tad mokesčių nemokantieji uždirba dvigubai daugiau nei mes, sąžiningai atsiskaitantieji“.

Ne tik pažeidėjai, bet ir apgavikai

Stoviniuojant aikštelėje į ją įsuko automobilis „Volvo“. Mašinoje be dviejų suaugusiųjų kaito dvi mažametės dukros. Paaiškėjo, kad iš Vilniaus į Palangą atvykusieji būsto, kur apsistoti, ieško nuo ankstyvo ryto.

„Nesuprantu, kam taip kvailai meluoti. Prie įvažiavimo į kurortą sutikome žmones, kurie mus už „nosies vedžiojo“ iki popietės, nebeturime kantrybės, padėkite arba sakykite, kad negalite padėti, ir mes važiuojame kitur, – pradėjo pokalbį išvargę poilsiautojai. – Buvome keliose vietose, paaiškėjo, kad ant gatvės stovintieji arba patys nežino, ką siūlo, arba meluoja: sako, ant jūros kranto, o iki jos kilometras, du, sako, kad su patogumais, o nuvažiuoji – nėra nei lėkščių, nei tualeto“.

Prie automobilio iš nežinia kur atskubėjusi garbaus amžiaus moteriškė rengėsi kažką siūlyti atvykėliams, bet iš aplinkinių išgirdusi, kad aikštelėje yra svečių iš valstybinės mokesčių inspekcijos, skubiai pasišalino. O vilniečių šeimą Palangos miesto centre vieno kambario bute apgyvendino asociacijos nariai.

Yra nebaudžiamų?

Oficialioje aikštelėje apgyvendinimą atvykstantiesiems siūlantys žmonės įsitikinę, kad jų kolegų, nepaisančių reikalavimo stovėti tik šioje aikštelėje, o ne Kretingos gatvės pakelėje, niekas nebaudžia.

„Nežinau, ar ta aikštelė yra geriau ar blogiau. Gavosi dar didesnė netvarka nei iki šiol: siūlytojų įvažiuojant į Palangą, kaip ir anksčiau, netrūksta. O mes stovime čia, laukiame, ir niekas iki mūsų neatvažiuoja. Esame sugniuždyti, tad čia klientų lūkuriuoja tik mažuma, – kalbėjo A.Sabaliauskaitė. – Apmaudu, kad „Palangos rūpestėlio“ nariai, kovoję dėl miesto įvaizdžio, bendro labo, liko it musę kandę, o tie, kurie nustatytos tvarkos nepaiso, aiškina tapę nukentėjusiaisiais“.
A.Sabaliauskaitė sakė, kad greitai „Palangos rūpestėlio“ narių kantrybė išseks.

„Turime kažką daryti, kad atkreiptume į save, į egzistuojančią problemą dėmesį. Automobiliais atvažiuojančių narių yra apie 30, planuojame visus juos sustatyti Kretingos gatvėje, visi asociacijos nariai sustotų važiuojamoje dalyje. O kas mums belieka?“ – retoriškai teiravosi ir apie ateities planus kalbėjo apgyvendinimo paslaugas privačiame sektoriuje siūlančių palangiškių atstovė.

Policija tik vykdo savo pareigą

• „Palangos močiutėmis“ vadinamos moterys (įskaitant ir redakcijai pasiskundusią, asociacijai nepriklausančią) porino, kad policija baudžia, grasina nubausti netgi tuos, kurie nestovi Kretingos gatvės važiuojamoje dalyje – paprasčiausiai stoviniuoja vejoje, nešasi plakatus su užrašais, liudijančiais siūlomą apgyvendinimą.

• Palangos miesto policijos komisariato organizacinio poskyrio specialistė Jurgita Rinkevičienė paaiškino, kad tokie asmenys gali būti baudžiami dviem atvejais: už reklamos reikalavimų nepaisymą arba Kelių eismo taisyklių pažeidimą.

• „Šią vasarą ta problema yra ypač aktuali, apie ją komisariate pareigūnai kalba, diskutuoja kiekvieną dieną. Taip pat beveik kasdien Kretingos gatvėje kas nors yra nubaudžiamas. Tačiau, kiek ir kokių pažeidimų padaro būtent apgyvendinimo paslaugas siūlantieji, negaliu pasakyti – nevedame atskiros tokios statistikos, – aiškino komisariato atstovė. – Pareigūnai tikrai niekam jokių išimtinių sąlygų nesudaro, patruliuoja šioje gatvėje kiekvieną dieną. Nuolat ten budėti pareigūnai negali, bet patruliuoti – privaloma“.

• Pasak J.Rinkevičienės, stovėti ant žolyno žmonėms nedraudžiama, jų policija už tai nebaus. Tačiau, jeigu stovintieji draudžiamoje vietoje sustabdys automobilį, baudos sulauks KET pažeidęs vairuotojas.

• „Konkuruojantiems verslininkams gali atrodyti kitaip, žiūrint kas ką vertina ir kaip į situaciją įvardija. Policijos pareigūnai veikia tik įstatymo numatyta tvarka“, – patikslino policijos atstovė.

• Birželio viduryje J.Rinkevičienė buvo minėjusi, kad kelio ženklų ar reklamai keliamų reikalavimų nepaisymo atvejų, pėsčiųjų padarytų pažeidimų, kai stendus su užrašais statydavo prie automobilių, Palangos policijoje užfiksuota nedaug. O skaudžių eismo įvykių Palangoje, Kretingos gatvėje, nurodytoje atkarpoje, apskritai nebuvo. Tačiau policijos atstovė patikino, kad pareigūnų uždavinys – ne po skaudžių pasekmių reaguoti, o pašalinti sąlygas tokioms pasekmėms atsirasti.

• Tačiau 67-erių palangiškė žurnalistei parodė „oficialų įspėjimą“, kuriuo ją policija drausmino „už neleistiną priešingą visuomenės interesams elgesį“.

• „Jei ateityje nesilaikysite priimtų gyvenimo normų, atsakysite Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka“, – rašoma įspėjime.

• Tačiau oficialiame įspėjime nė žodeliu neužsimenama, kuo konkrečiai ir kokį įstatymą pažeidė moteris.