Bendraminčiai ėmėsi fiksuoti dangaus reiškinių

Tamsų dangų skrodžiantys žaibai, po audros virš Lietuvos laukų pakibusi vaivorykštė ar sunkūs debesų kamuoliai – tokiais įspūdingais vaizdais feisbuko puslapyje „Sky Chasers LT“ (dangaus gaudytojai – angl.) dalinamasi kone kasdien.

Idėja fiksuoti audras kilo keturiems pažįstamiems fotografams, mėgstantiems lietuvišką dangų – Tadui Janušoniui, Mariui Čepuliui, Lukui Jonaičiui ir Mindaugui Gasparavičiui.

Grupės įkūrėjai atskleidžia, kad šiandien žaibų medžiotojų komandą sudaro apie 10 narių, kurie prijungiami tik įsitikinus jų gebėjimais gaudyti žaibus, meteorus, šviesos stulpus, sidabrinius debesis, halus ir visa kita, kas smagaus vyksta danguje.
Žaibų medžiotojų užfiksuotas birželio dangus, Sky Chasers LT nuotr.

Akylai sekdami orų prognozes, grupės nariai tučtuojau vieni kitus įspėja apie nusimatančias gamtos išdaigas – joms žaibų medžiotojai visuomet yra pasiruošę. Tam negaila ir kuro, kurio įveikiant šimtus kilometrų dėl įspūdingo vaizdo prireikia išties nemažai.

Dėl gero reginio danguje viską meta į šoną

Tiesa, pačius žaibų gaudytojus sugauti šiomis dienomis yra itin sunku, nes dabartiniai lietuviški orai fotografams yra pats darbo įkarštis – pastaruoju metu jie vos spėjo medžioti birželio žaibus ir sidabrinius debesis.

„Prognozės yra mūsų biblija. Ten mes išskaitom visas pranašystes. O jei vyksta kažkokia šventė, meteorai krenta, šiaurės pašvaistė plaikstosi, žaibuoja, atslenka audra – metam žmonas, vaikus bei kitus artimuosius ir lekiam atsiduot stichijoms“, – pasiruošimą žaibų medžioklei nupasakoja grupės nariai.

Grupės įkūrėjai pasakoja, kad audrų fotografija nėra pagrindinė jų komandos veikla, ir šmaikštauja, kad „iš audrų medžioklės Lietuvoje išgyventi dar neįmanoma, skirtingai nuo JAV, kur profesionalūs audrų medžiotojai rengia ekskursijas, ir už didelius pinigus parduoda savo nuotraukas bei filmus.“

„Kai nemedžiojame audrų ar šiaip dangaus reiškinių, dirbame savo nuobodžius kasdienius darbus: kas IT srityje, kas profesionalus renginių fotografas, kas aplinkos ministro patarėjas, kas fizikos mokytojas – ūkininkas. Tačiau, kad ir ką bedirbtume, viena akimi stebime prognozes“, – sako Mindaugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)