aA
Agurkai – viena populiariausių daržovių. Vos pasirodžius šviežiam jų derliui, pirkėjai suskumba mėgautis jais. Agurkai yra puikus pasirinkimas, pasižymintis mineralų ir vitaminų gausa, o karštomis dienomis jie puikiai papildo organizmą skysčiais, nes net 95 procentus agurko sudaro vanduo.
Agurkas – daržovė, kurios šiuo metu būtina valgyti kuo daugiau: rauginti, salotos ir limonadas
© Shutterstock

„Agurkai išties yra viena mėgstamiausių pirkėjų daržovių, be jų neįsivaizduojame ir vasarą simbolizuojančių šaltibarščių ar kitų gaivių patiekalų. Agurkų pardavimai piką pasiekia birželio ir liepos mėnesiais. Lyginant su praėjusiais metais, šiemet šiltuoju metų laiku trumpavaisių agurkų paklausa išaugo net apie 10 proc. Padidėjusiems agurkų pardavimams įtakos galėjo turėti ir Lietuvą užklupę rekordiniai karščiai. Pavyzdžiui, liepos mėnesį per savaitę mūsų prekybos tinkle nuperkama net 30 tonų agurkų“, – pranešime spaudai teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Mėgstami daugelyje šalių

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad agurkai – puikus užkandis norinti atsigaivinti karštą vasaros dieną.

„Lietuvoje agurkai vertinami ir mėgstami. Dažniausiai karštą dieną jie valgomi vieni, taip pat tradiciškai juos galima gardinti medumi, valgyti su grietine arba dėti į šaltibarščius. Be to, agurkų griežinėlius užsidėjus ant veido – atgaivinama ir oda“, – teigia J. Sabaitienė.

Agurkas
Agurkas
© Shutterstock

Kaip teigia ekspertė, agurkus mėgsta ne tik lietuviai. Jie yra taip mėgstami, kad net turi savo dieną ir net ne vieną. Agurkai – itin dažnas ingredientas įvairiausių šalių virtuvėse. Pavyzdžiui, Azijoje ši daržovė dedama į įvairias salotas, taip pat ir lengvai marinuojama. Graikai agurkus naudoja tradicinėse graikiškose salotose bei ikoniškame tadziki padaže. Artimųjų rytų gyventojai šviežių agurkų lazdeles derina su tradicine savo humuso užtepėle. Slavų šalyse agurkai patiekiami su grietine arba yra rauginami.

Agurkas – daržovė, kurios šiuo metu būtina valgyti kuo daugiau: rauginti, salotos ir limonadas
© Shutterstock


Agurkai taip naudojami ir įvairiausių gėrimų: glotnučių, limonadų ar kokteilių gamyboje, be to, keliais agurko griežinėliais galima pagardinti ir vandenį – taip jis įgaus gaivaus ir šviežio skonio.
Agurkai priklauso tai pačiai šeimai kaip ir moliūgai, melionai ir arbūzai. Jie mėgsta šilumą ir drėgmę, todėl paprastai yra sodinami vasaros pradžioje. Jų vaisiai nuo pasodinimo užauga per 50–60 dienų.

Nors agurkai kilo iš pietų Azijos, tačiau šiuo metu ši daržovė yra auginama bene visuose žemynuose. Kol pasiekė Europą, Azijoje agurkai buvo auginami mažiausiai 3000 metų. Istoriniai šaltiniai rodo, kad agurkai IX amžiuje buvo auginami jau ir Prancūzijoje, XIV amžiuje Anglijoje, o XVI amžiaus viduryje ši daržovė pasiekė ir Šiaurės Ameriką.

Agurkas – daržovė, kurios šiuo metu būtina valgyti kuo daugiau: rauginti, salotos ir limonadas
© Shutterstock

Papildo organizmą skysčiais, gaisus vitaminais

J. Sabaitienė sako, kad agurkuose yra ypatingai mažai kalorijų. 104 g, viename puodelyje pjaustyto agurko jų rasti galima vos 16. Be to, agurkuose yra daug vandens, kuris padeda palaikyti normalų skysčių kiekį kūne. Agurkų vartojimas padeda normalizuoti kraujospūdį. Juose gausu maistinių medžiagų, kurios apsaugo nuo įvairių sveikatos problemų, tokių kaip rūgštingumas, astma, artritas, podagra ir egzema.

Agurkuose taip pat yra antioksidantų, kurie neleidžia kauptis kenksmingiems laisviesiems radikalams ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką. Agurkuose taip pat galima rasti ir organizmui taip reikalingų geležies bei fosforo. Be to, jų vartojimas gerina ir širdies veiklą, gražina odą, dėl agurkuose esančio vitamino K stiprėja kaulai.

Agurkas – daržovė, kurios šiuo metu būtina valgyti kuo daugiau: rauginti, salotos ir limonadas
© Shutterstock

J. Sabatienė siūlo agurkų nepamiršti įtraukti ir į kasdienę savo mitybą ir dalijasi keliais ypatingais receptais.

Lengvai parauginti, vasariški agurkai

Jums reikės:

Šviežių agurkų
Saujelės krapų
Šaukštelio druskos
Kelių skiltelių česnako

Pagaminimas:

Pirmiausiai reikėtų agurkus išilgai supjaustyti. Tuomet susmulkinti česnaką ir šviežius krapus. Galiausiai viską sudėti į maišelį, įdėti druskos ir gerai sukratyti. Agurkus su visu maišelių patalpinti į šaldytuvą ir valgyti po kelių valandų.

Agurkas – daržovė, kurios šiuo metu būtina valgyti kuo daugiau: rauginti, salotos ir limonadas
© Shutterstock


Agurkų, arbūzų ir fetos salotos

Jums reikės:

4 puodelių kubeliais supjaustyto arbūzo
2 puodelių griežinėliais supjaustytų agurkų
Didelės saujos supjaustyto fetos sūrio
1 valgomojo šaukšto kapotų mėtų
1 valgomojo šaukšto smulkinto baziliko
Laimo sulčių
Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų
Šlakelio alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Į didelį dubenį sudėkite arbūzą, agurką, fetą, baziliką ir mėtas. Viską apliekite šviežiai spaustomis laimo sultimis, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų – gerai išmaišykite.

Agurkas – daržovė, kurios šiuo metu būtina valgyti kuo daugiau: rauginti, salotos ir limonadas
© Shutterstock


Agurkų limonadas

Jums reikės:

500 g agurkų
7 vnt. citrinų
5 a. š. agavų sirupo
400 ml gazuoto vandens

Pagaminimas

Agurkus nulupkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu. Agurkų minkštimą nusunkite per smulkų sietelį ar audinio skiautę. Išspauskite citrinas ir sumaišykite su agurkų sultimis. Pagardinkite agavų sirupu, įpilkite gazuoto stalo vandens ir išmaišykite. Patiekite su daug ledo ir šviežių agurkų griežinėliais. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
3.7778

Profesorius Urbonas įvardijo produktą, kurio turėtų nelikti vaikų meniu: jis gali lemti mirtinas pasekmes (161)

Duonos riekė, daržovė, vaisius ir sūrelis – geras priešpiečių dėžutės turinys? Pasirodo,...

Užburiantys gamtos vaizdai – užfiksavo paskutines vasaros akimirkas (11)

Šilčiausias ir šviesiausias metų laikas su mumis atsisveikina – paskutinę vasaros dieną norisi...

Pavargęs nuo karantino, Rokas sumanė augintinei aprodyti Europą: sėdo į mašiną ir įveikė 6000 kilometrų (51)

Vokiečių aviganei Norai išties pasisekė – kur bekeliautų jos šeimininkas Rokas Markovičius,...

Anūkė metė sau iššūkį: už 480 eurų seną močiutės kambarį pakeitė neatpažįstamai (132)

Per savaitę suremontuoti seną močiutės kambarį, kad šis būtų šiltas ir jaukus. Tokį...

Telšių rajone Monika rado savo gyvenimo grybą: tokio milžino dar neteko matyti (61)

Miškuose pasipylus grybams, grybautojai aptinka ir dar nematytų įdomybių. Štai, sekmadienį...

Top naujienos

Po naujausių pranešimų apie Kinijos karinius pajėgumus – nerimas JAV: neturime žalio supratimo, kaip jiems tai pavyko (118)

Spalio 16 d. britų laikraštis „The Financial Times“ (FT) pranešė, kad Kinija išbandė...

Automobilių pramonės krizė kirto ir lietuvių gamintojams: darbuotojai – vėl prastovose (4)

Europoje viena po kitos užsidaro automobilių gamyklos , nuolat girdime apie lustų , žaliavų ir...

Karštus nuotykius išdavė feisbukas: 15-metė tapo motina, vaiko tėvas – nuteistasis (74)

Dvidešimtmečio vilniečio naktinės linksmybės su penkiolikmete mergina baigėsi ne taip, kaip...

Pavojingą bakteriją turi kone kas trečias – kol žmogus nieko nejaučia, kiti sėkmingai užsikrečia (58)

„Epidemijos ir pandemijos prasideda ir baigiasi, vienintelė tuberkuliozė yra amžina“, –...

Tokių vaizdų Lietuva nematė jau seniai: podiumu žingsniavo ir pusnuogiai, ir apsirengę (103)

Ryškiausias mados įvykis Lietuvoje – „ Mados infekcija “, vienam vakarui atvėrė buvusio...

Vytautė Merkytė | D+

Po baisiausios visų laikų aviacijos katastrofos Tenerifėje pritrūko karstų: iš pradžių niekas nesuvokė, kaip ant pakilimo tako galėjo susidurti du lėktuvai (3)

Kanarų salos yra pamilta lietuvių ir kitų europiečių atostogų vieta. Dar prieš pandemiją...

Į ringą grįžęs Maslobojevas po atkaklios kovos įveikė Abeną (56)

Po daugiau nei metų pertraukos į profesionalų ringą grįžęs pasaulio kikbokso čempionas...

Agnė Kulitaitė: mane apsvaigino ir išprievartavo. Mano istorija – viena iš milijono? (99)

Rugpjūčio mėn. „Delfi Plius“ publikuotas Agnės Kulitaitės tekstas su skausmingomis moterų...

Projektą „Šok su žvaigžde“ paliko dar viena pora (37)

Šeštadienio vakarą LRT televizijos eteryje su žiūrovais jau trečią savaitę sveikinosi pasaulį...