Bitininkas Pranas Lisauskas iš Maišymų kaimo Lazdijų rajone į Veisiejų turgų atkeliauja kone kiekvieną ketvirtadienį ir toje pačioje turgaus vietoje, prie pat vartų išdėlioja ant staliuko savo medaus stiklainius. Iš dešinės – Veisiejų krašto medų pirkėjams siūlantis kolega, netoliese – dar keli vietiniai bitininkai. Kainos nesiskiria – visi medų išpilstę į pusės litro talpos stiklainius ir už tokį kiekį prašo 5 eurų. P. Lisausko teigimu, puslitris medaus sveria apie 750 gramų, o kilogramą medaus jis parduoda po 7 eurus.

Ankstyvą rytą, kol turgaus dar neužplūdo ilgiau pamiegoti mėgstančių Veisiejų krašto paežerių sodybų vasarotojų minios, bitininkams užtenka laiko ir pasišnekėti. Ne tik tarpusavyje, bet ir su tokiais ankstyvais pirkėjais kaip aš, kurie perka vos po vieną stiklainiuką ir sugrįžta tik tada, kai jį išlaižo iki dugno.

Paprašytas parduoti liepų medaus, bitininkas sako, kad toks pavadinimas nėra visiškai tikslus, nes bitelės net ir liepų žydėjimo metu skrenda ten, kur nori.

„Bitė – ne gyvulys, prie liepos nepririšta. O liepos šiemet trumpai žydėjo, žiedai greitai išdžiūvo. Tai bitės gali ryte rinkti nuo liepos, o paskui nuskristi į kitus augalus“, – aiškino P. Lisauskas.

Bitininko teigimu, svarbiausia, kad prie jo bityno Rudaminos krašte yra didelė augalų įvairovė, laukai neužsėti rapsais ir grikiais.

„Aš, žinokit, bitininkauju jau 50 metų. Tai gryno liepų medaus tik vieną kartą buvau išsukęs. Pardavinėjau iš kibiro Alytaus turguje, tai kai atidariau, pakvipo liepukais visas turgus. Tas kvapas ir dabar truputį jaučiasi, bet jis nebus toks stiprus. Ir netikėkite pardavėjais, kai jums siūlys liepų medaus“, – kalbėjo ponas Pranas.

Didelių liepų, pasak bitininko, prie Rudaminos tikrai netrūksta, ypač Rudaminos dvaro parke.

„Mano sodyboje keturios liepos, kaimynystėje išlikusi sodyba, kur žmogus buvo ištremtas, bet sodyba išliko, melioracija neišdraskė – ten senoviškos liepos. Jau seniai pastebėjau, kad jei liepa auga prie kelio, tai bitės iš jos neneša medaus – kažkas nepatinka“, – pasakojo P. Lisauskas.

Jo bityne – 53 bičių šeimos. Prekiauja ne tik turguje, bet ir iš namų, kur atvažiuoja nuolatiniai klientai, iškart nuperkantys didesnius medaus kiekius.

„Atvažiuoja iš Kauno, net ir Klaipėdos, kas supranta, kuo ypatingas dzūkiškas medus. Kai važiuojate kur nors link Marijampolės ar Vilkaviškio, tai atkreipkite dėmesį, kad iki horizonto besitęsiantys lygūs laukai užsodinti runkeliais, užsėti javais arba rapsais, visos pakelės lygiai nušienautos. Tai ką ten bitė suras? O Dzūkijoje ir ypač Lazdijų rajone – kalneliai, šabakštynai. Prie pat mano namų yra du piliakalniai – Rudaminos ir Maišymų“, – kalbėjo bitininkas.

P. Lisauskas džiaugėsi, kad Maišymų kaime supirkęs žemes druskininkietis, užuot jas aręs, pasodino mišką.

„Jaunas vyrukas iš pensininkų supirko žemę, užsodino mišku. Dar tas nedidelis miškelis, augalai žydi, bitėms yra kur nuskristi. Ir svarbiausia, kad niekas nevažinėja su chemijos purkštuvu, tai aš džiaugiuosi“, – sakė Pranas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)