Pernakvokite viename iš miško viešbučių

Miško viešbučiai – absoliutus šio sezono hitas! Kai vieninteliai kaimynai – medžiai, kai lubose spindi žvaigždės, po kojomis – samanų kilimas, o vietoj televizoriaus – langas į gamtą. Naujajame Glampingų žemėlapyje – netradicinės nakvynės medžių viršūnėse, permatomuose kupoluose ar skaidriose palapinėse, hobito nameliuose, jurtose, vigvamuose, jūriniuose konteineriuose ar net... inkile!

 Glampingai

Jei turi planų nakvoti ne namie, parsisiųsk Glampingų žemėlapį su 32 beprotiškomis idėjomis atostogų patirtims visoje Lietuvoje čia.

Pabendraukite su draugais be telefonų


Susiorganizuokite tokį draugų susitikimą, kurio metu visi be išimties bus be telefonų. Pabūkite vieni su kitais be interneto, bereikalingų skambučių, beprasmio žiūrėjimo į ekranus. Atsitraukite nuo visko ir skirkite visą savo laiką žmonėms, esantiems šalia. Tai neabejotinai bus vienas geriausių jūsų susitikimų.

Leiskitės į gurmanišką kelionę


Lietuviška virtuvė nepasiriboja cepelinais, kugeliu, šaltibarčiais ar kitais mums puikiai pažįstamais patiekalais. Pakeliavę po Lietuvą kiekviename jos regione rasite labai įdomių patiekalų. Geriausia tai patirti kelionėse po šalies regionus, autentiškose tų valgių gaminimo vietose. Galima keliauti žuvies arba sūrio keliu, galima išmokti rauginti, iškepti šakotį ar džūkišką bandą. Galima išbandyti dvarų, tautinių mažumų virtuves. O taip pat atrasti pačių netikėčiausių gantroniminių patirčių, galima vakarieniauti pievoje, ant jūros ar upės kranto. Šiandien Lietuvos virtuvės šefai gali pasiūlyti viską, ko norite, tik pasidomėkite.

Apsilankykite parkuose


Lietuvoje yra puikių parkų, kuriuose galbūt nebuvote. Štai keletas jų: Labirintų parkas ir Safari parkas Anykščių rajone, Vinetu kaimas Klaipėdos rajone, Vandens batutų parkas Zarazų rajone, Žalvario parkas Molėtų rajone, Elnių SPA Širvintų rajone, Pašilių stumbrynas Panevėžio rajone.

Išbandykite naktines keliones

Asociatyvi nuotr.

Magiškos atostogų patirtys galimos ir vasaros naktimis. Nustebsite sužinoję, kiek patirčių slypi sutemose – nuo naktinių safarių upėmis ar ežerais, žygių miškais su deglais, vaiduokliškų ekskursijų snūduriuojančiuose miestuose ar net astronomo į namus. Atraskite kitokius būdus atsikvėpti, pasikrauti, papramogauti, patirti vasarą kitaip ir prailginti atostogas naktų sąskaita. Į vasarą – mėnulio keliu! Kokios galimos kelionės naktį rasite čia.

Susiorganizuokite popietinę iškylą į gamtą

Iškylos gamtoje pasiekusios populiarumo piką. Jei dar neiškylavote, būtinai tai padarytkite. Tai yra puiki pramoga, sujungianti šeimos narius, draugus, kolegas, visus tuos, su kuriais norite smagiai praleisti laiką. Kiekviename mieste galima rasti puikių vietų, kur galite surengti tokią iškylą – ji gali būti ant kalno su nuostabiu vaizdu, tai gali būti miškas ar pieva, kur kvepia gamta arba miesto centras ar parkas, kur jaučiama tokių iškylautojų bendrystė. Nepamirškite pasiimti skanių užkandžių ir gaivių gėrimų. Jeigu mėgstate stalo žaidimus, pasiimkite ir juos. Gera nuotaika bus garantuota, jei atsipalaiduosite ir tiesiog mėgausitės kompanija bei vaizdais, kurie jus sups.

Išbandykite kitokias pramogas


Jeigu neišdrįsote, ši vasara – puiki proga išbandyti naujus potyrius. Jų Lietuvoje tikrai netrūksta: skriskite oro balionu, parasparniu, mokykitės kaituoti Švencelėje, nardykite, išmokite valdyti irklentes, jodinėti, lenktyniaukite kartingo trasose, drąsiausieji gali šokti parašiutu ar lynu nuo kurio nors iš tiltų.

Pajuskite tikro kaimo dvasią

Nuvažiuokite į patį tikriausią kaimą ar vienkiemį, kur nėra kitų poilsiautojų. Veiklos kaime išties labai daug, kad pasijustumėte tikrais kaimiečiais, reikia ne ne tik noro, bet ir visiškai atsiriboti nuo interneto, socialinių tinklų, išgirsti gamtą ir save pačius. Paieškokite tokio kaimo, kuriame jo šeimininkai supažindins su tikru kaimo gyvenimu, vietine virtuve, meistryste, žolininkyste, netgi kaimo paramogomis, kurių čia taip pat apstu.

Įgykite naujų įgūdžių ir gebėjimų

Jeigu norite atostogas praleisti naudingai, pats metas pasirūpinti savo tobulėjimu. Šiandien mokymų ir kursų Lietuvoje yra tikrai nemaža pasiūla, tereikia išsirinkti, ko išties norite – ar tobulinti save, kaip asmenybę, ar norite įgyti profesijai reikalingus įgūdžius bei gebėjimus. Galbūt norite išmokti korejiečių kalbą, o gal jodinėti, groti gitara, šokti flamenko, šaudyti iš lanko ar tapti azijietiškos virtuvės guru. Jeigu rūpi emocinė būsena, apsilankykite sveikatingumo, moteriškumo, vyriškumo, o taip pat visos šeimos stovyklose, retrituose.

Susiplanuokite kitų metų keliones

Vilnius ryte

Vasaros pabaiga – puikus metas susiplanuoti, kur norite nuvykti per kitas atostogas. Jeigu patiko vieta, kur buvote šiemet, iš anksto ją rezervuokite. Norint atostogauti Lietuvoje, verta pasidomėti pasiūlymais iš gerokai anksčiau, nes yra ir daugiau iš ko rinktis, ir nereikės sukti galvos, kur važiuoti. Pasidomėkite naujomis veiklomis, galbūt bus įdomu plaukti baidarėmis ar jachta. Jeigu norite naujų potyrių svertur, geriausia planuoti susidarant norimų aplankyti šalių sąrašą. Jeigu žinote tikslų kitų atostogų laiką, atsirinkite šalis, kurios bus patrauklios ne tik dėl savo unikalumo, bet ir dėl ten vyriaujančių orų. Lėktuvo bilietus, apsidraudžiant dėl galimo karantino pratęsimo, rekomenduojama pirkti su galimybe keisti datas.

Vaikščiokite

Vaikščiojimas

Vaikšiokite visur, kur tik galite. Tai ne tik gerai jūsų fizinei sveikatai, bet ir emocinei būklei. Atsisiųskite programėles, kurios skaičiuoja jūsų žingsnius, kilometrus, lygina jūsų kasmėnesius rodiklius. Taip vaikščioti taps dar įdomiau.

Pabandykite ką nors užsiauginti patys

Vasara puiki proga užsimti sodininkyste. Galite auginti gėles, daržoves, vaisius, prieskonines žoleles. Rasti, ką auginti ir matyti pirmuosius daigus tikrai smagu, o savo sodo priežiūra veikia raminančiai ir terapiškai.

Nuvažiuokite prie jūros


Jeigu dar nebuvote, nieko nelaukite ir bent savaitgaliui nuvykite prie Baltijos jūros. Galite nuvykti netradiciniu būdu, pavyzdžiui, traukiniu iki Klaipėdos, arba iš Kauno plaukti iki Neringos. Vasaros pabaigoje nebe taip kandžiojasi kainos, žmonių būna mažiau, oras gaivesnis, vanduo įšilęs – pati tikriausia atgaiva, norintiems ramybės.

Sudalyvaukite festivalyje

Festivalių Lietuvoje vyksta labai daug ir labai įvairių. Jeigu negalite tam skirti viso savaitgalio, nueikite į gerą koncertą ar kitą renginį. Nėra nieko maloniau, kaip būti gamtoje klausantis patinkančios muzikos.

Ant grilio iškepkite geriausią vasaros patiekalą

Nepamirškite užkurti savo ar draugų kepsninės, nes vasara tam yra puiki proga! Nėra geresnio laiko kepti sultingus kepsnius, šašlykus, šviežią žuvį ir pakviesti draugus, kaimynus bei šeimą jais pasigardžiuoti.

Leiskitės į žygį pėsčiomis ar su baidarėmis

Jeigu šią vasarą to dar nedarėte, būtinai išbandykite. Maloni šiluma lauke yra puikus laikas kelionėms gamtoje. Susidėliokite maršrutą, išsinuomokite baidarę, pasiimkite palapinę, miegmaišį ir leiskitės į nuotykių pilną žygį. Pabūkite toliau nuo rūpesčių, civilizacijos, interneto, apsupti nuostabios gamtos.

Prisidėkite prie savanoriškos veiklos


Niekada nevėlu padėti tiems, kuriems reikia pagalbos, ar savanoriauti savo bendruomenės vietose – nuo pagalbos vaikams, kaimynams iki senjorų priežiūros, šunų išvedžiojimo, maisto išvežiojimo sunkiai gyvenančioms šeimos iki kultūros, sporto savanorystės ir pan. Prasmingos veiklos siųlymų šiandien labai daug ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Padovanokite ar parduokite nereikalingus daiktus

Gyvendami dabartinės ekonomikos sąlygomis, kuomet skatinamas perteklinis vartojimas, per metus sukaupiame begales nereikalingų daiktų. Vasara yra puiki proga jais atsikratyti, padovanoti ar parduoti tiems, kam jie yra reikalingi. Galėtumėme jas tiesiog išmesti, bet nepamirškite seno posakio, kad „vieno žmogaus šiukšlės yra kito žmogaus lobis“. Iškuopkite savo namus, pasinaudodami vinted.lt platforma, paskelbkite apie savo nereikalingus daiktus socialiniame tinkle „Facebooke“ esančioms bendruomenėms, kuriose yra aplink jus. Tai padės greičiau atrasti naujus šeimininkus.

Paskaitykite knygą hamake


Miške pakabintas hamakas, jūsų rankose – nauja knyga. Nieko geriau būti negalėtų, ypač, jei pasirūpinsite pirškalais nuo uodų. Gali būti tikras iššūkis rasti gerą hamaką ir tinkamą vietą jį pakabinti, tačiau tikrai verta pasistengti, nes patirsite nepakartojamą malonumą.

Stebėkite saulėlydžius iš skirtingų vietų

2020 11 04 Saulėlydis Vilniuje

Visur, kur begyventumėte ar beapsistotumėte, galima rasti puikią vietą stebėti saulėlydį. Tai gali būti kalvos, į kurias turėsite užlipti, norint jį pamatyti, galite pakilti į aukščiausią kalną, kad išvystumėte, kaip dingsta saulė virš gimtojo miesto. Galima jaukiai įsitaisyti prie jūros, kur matysite kaip saulė nudažydama dangų, pasislepia jūroje. Išlydėkite saulę miške, pievoje, sustokite pakeliui, jei vykstate mašina. Tai bus nauji potyriai, kurie įneš pozityvių minčių.

Aplankykite muziejus


Šiandien muziejai išgyvena tikrą renesansą. Ne tik miestuose, bet ir miesteliuose, kaimuose esantys muziejai traukia lankytojus kaip medus bites. Užsibrėžkite aplankyti 5 muziejus ir pamatysite, kaip aplankysite jų dvigubai daugiau. Įdomios ekspozicijos, kruopščiai atrenkamos muziejininkų, vertos kiekvienos jūsų minutės.

Vasarą eikite atostogauti


Tai atrodo savaime suprantama, bet labai svarbu to neužmiršti. Neatidėliokite atostogų. Kasdienio gyvenimo rutina kelia įtampą. Atostogaudami atsikratysite visų kasdienio gyvenimo stresų, pasikrausite pozityvios energijos, leisite savo kūnui bei psichikos sistemai pailsėti, taip atgausite jėgas ir būsite pasiruošę naujiems iššūkiams.