Atnaujinti pažintiniai takai – mėgstantiems pasivaikščioti

Gražiausiuose Lietuvos kampeliuose yra įrengti net pusantro šimto pažintinių takų. Kiekvienas jų – unikalus, o jais keliaujant galima susipažinti su įdomiais gamtos objektais.

Kadagių slėnis – vienas iš pačių gražiausių pažintinių takų šalyje. Arlaviškių pažintinis takas, kurį turistai geriau žino kaip Kadagių slėnį, šiemet buvo atnaujintas iš pagrindų. 1,3 km ilgio takas unikalus – juo einant atsiveria nuostabus vaizdas į Nemuną, galima pasigrožėti Dabintos salos panorama ir kerinčiomis atodangomis.

Pažintinis takas Arlaviškių kadagyne

Vilniaus rajone įrengtas Dūkštų ąžuolyno pažintinis takas – visai neseniai atsinaujinusi vieta, į kurią išties verta atvykti. Turistai turi galimybę ne tik apžiūrėti vieną seniausių ir didžiausių natūralių ąžuolų Lietuvoje, tačiau ir pasivaikščiojant įveikti 1,5 kilometro.

Atnaujintas Dūkštų ąžuolyno takas (E. Sukackienės nuotr.)

Aukštaitijos nacionaliniame parke prie Lūšių ežero įrengtas Meironių pažintinis takas taip pat buvo atnaujintas. Šiuo metu turistai jau gali atvykti ir susipažinti su nepaprasto grožio saugoma teritorija. Taką sudaro trys žiediniai maršrutai. Kiekvienas maršrutas apima vis kitą pažintinio tako gamtinį akcentą.

Nauji apžvalgos bokštai – jei norisi į Lietuvą pažvelgti iš aukštai

Lietuvos saugomose teritorijose yra įrengtas ne vienas apžvalgos bokštas. Jie – tikri turistų traukos centrai. Šiemet jau oficialiai atidarytas vienas apžvalgos bokštas, o kitas, tikimąsi, bus pastatytas iki šių metų pabaigos.

Pagramančio regioninio parko Akmenos ir Jūros upių santakos apžvalgos bokštas

Lankytojų jau laukia Pagramančio regioninio parko Akmenos ir Jūros upių santakos apžvalgos bokštas. Turistai nuo šiol gali upių santaką apžvelgti trimis lygiais: nuo vandens, pažintinio tako ir apžvalgos bokšto. Kopiant laiptais į bokštą atsiveria Akmenos ir Jūros upių slėniai bei pati santaka. Užlipus į viršūnę saugomą teritoriją galima apžiūrėti iš 12 metrų pakylos. Apžvalgos tilto ilgis – beveik 65 metrai.

Skelbiama, kad iki metų pabaigos Nemuno deltos regioniniame parke bus pastatytas naujas apžvalgos bokštas „Burė“. Bokštas turėtų būti 30 metrų aukščio, nuo jo matysis dalis Rusnės salos, Nemuno atšaka Atmata, Krokų lanka, Ventės ragas, Kuršių marių platybės ir Kuršių nerijos juosta su kopomis.

Planuojantiems savaitgalį gamtoje: šias atnaujintas vietas išties verta aplankyti

Vasara – tikrai ne vienintelis metų laikas, kai norisi aktyviai leisti laisvalaikį. Rudenį taip pat galima keliauti, lankytis išskirtinėse vietose. Juk smagu, kai neerzina varginantis karštis, galima patogiai keliauti su kuprine ant pečių. Ką verta aplankyti šį rudenį? Išties, išskirtinių vietų apstu.

Kauno marių regioninis parkas šiemet lankytojus pasitiko su naujai lankymui pritaikomu kompleksu prie marių. Atvykus čia galima susipažinti su Kauno marių pakrantės kraštovaizdžiu, stebėti išskirtinę panoramą, vaikštinėjant informaciniuose stenduose perskaityti šios vietos istoriją. Paskutinį vasaros mėnesį čia atidaryta ir lauko ekspozicija, pasakojanti užlietų kaimų istoriją.

Ekspozicija Kauno marių regioniniame parke (Evaldo Makricko nuotr.)

Šiemet atnaujintas ir Vytauto kalnas Birštone. Šį rudenį išties verta aplankyti šį išskirtinį objektą, kurio aukštis – net 40 metrų. Nuo šio kalno atsiveria nuostabus kraštovaizdis. Šiemet atnaujinta kalno infrastruktūra: įrengti patogūs laiptai, tilteliai, apžvalgos aikštelės.

Vytauto kalnas

Geros žinios po Lietuvą mėgstantiems keliauti žmonėms – dar šiais metais lankymui bus pritaikytas ir itin įspūdingas objektas – Lyduvėnų geležinkelio tiltas. Jis įrengtas 42 metrų aukštyje, o jo ilgis siekia beveik 600 metrus. Tiltas bus pritaikytas taip, kad lankytojai galėtų pasigrožėti išskirtiniu kraštovaizdžiu, susipažinti su objektu, kurį galima pavadinti vienu unikaliausiu šalyje.

Mylintiems gyvūnus: šios vietos patiks ir mažiems, ir dideliems

Organizuojant pramogas visai šeimai gali kilti keblumų. Kaip suderinti skirtingus norus ir poreikius? Vis tik, jei šeimoje auga vaikų, „saugus“ variantas vykti į vietas, kuriose galima išvysti gyvūnų.

Pašilių stumbrynas

Šiemet Lietuvoje atidaryta išskirtinė vieta – naujas stumbrynas, įsikūręs Varėnos rajone. Dzūkijos nacionaliniame parke įrengtas stumbrynas turistus kviečia susipažinti su šiais išskirtiniais gyvūnais. Nuo įrengtos specialios aikštelės galima stebėti stambiausius Europos žvėris ekspoziciniame aptvare.

Oficialiai šią vasarą Kauno rajone atidarytas ir Perlinių danielių parkas. Šis parkas – jaunos šeimos idėja, kuri dar tik pradeda plėtotis. Šiame parke galima susipažinti su danieliais, iš arti pamatyti ir triušius, vištas. Vaikams labai patiks tai, kad gyvūnus galima maitinti iš rankų, juos paglostyti bei pasidaryti nuotraukų su naujaisiais draugais.

Šią vasarą taip pat atsidarė ir dar viena ypatinga vieta Biržuose – „Šiaurinė ranča“. Tai – naminių gyvūnų namai, kuriuose gyvena triušiai, papūgėlės, ožkytės, avytės, asiliukas, ponis, lama, aplaka, povai ir kiti įvairūs paukščiai.

Laisvalaikis gali būti skirtas ir edukacijai: vietos, skirtos pažinti, išmokti bei sužinoti

Gamtoje būti išties gera. Vis tik, ruduo puikiai tinka ir leistis į pažintinius nuotykius uždarose erdvėse. Mūsų šalyje gausu įvairiausių edukacijų, kurios įtraukia ne tik vaikus, tačiau ir suaugusiuosius. Tad, kas naujo šiame turizmo sektoriuje?

Naujas įtraukiančias edukacijas šiemet galima išmėginti Kupiškio rajone, buvusiame Palėvenės dominikonų vienuolyne. Pavyzdžiui, lankytojai gali sudalyvauti „Baronkų kepimo“ ar „Scriptorium dominicanum“ edukacijose. Pirmoji skirta vaikams – susipažinus su vienuolyno istorija jie gali pasigaminti po riestainį su skirtingais priedais unikalioje virtuvėlėje. Antrosios edukacijos metu galima pamėginti rašyti žąsies plunksna lotyniškai. Būtent taip kadaise rašydavo vienuoliai.

Rudenį Klaipėdoje atsidaro išties išskirtinė vieta – edukacinis patirčių pabėgimo kambarys laive-muziejuje Sūduvis „S.O.S“. Šioje vietoje lankytojų lauks užduotys, glaudžiai susijusios su pagrindinėmis laivo misijomis – saugoti bei ginti. Dalyviai turės galimybę vykdyti ekstremalias užduotis, susipažinti su pagrindinėmis laivo funkcijomis.

Karo laivas Sūduvis. A. Bukartaitės/LJM nuotr.

Norint laiką praleisti įdomiai ir turiningai, galima apsilankyti ir šiais metais atidarytame muziejuje Marijampolėje – „Bulotų namai“. Čia įrengta ekspozicija apie tarpukario miestietišką kultūrą. Taip pat galima padegustuoti tarpukario patiekalų ir daugiau sužinoti apie penktos valandos arbatėlės tradiciją.

Jei norisi pavalgyti išskirtinėje vietoje: sužavės čia ne tik maistas

Organizuojant net trumpiausią išvyką būtina pagalvoti apie maistą. Visada galima į kelionę įsidėti sumuštinių, termosą su arbata ar užkandžių. Vis tik, Lietuvoje gausu ir unikalių vietų, į kurias tikrai verta užsukti pavalgyti.

Šiaulių rajone šiemet atidaryta išskirtinė vieta – „Grafo Zubovo“ viešbutis-restoranas. Jis įkurtas restauruotame XIX amžiaus dvare, Bubių gyvenvietėje. Šiame drave taip pat rengiamos ir edukacijos, degustacijos.

Iki metų pabaigos Palangoje planuojama atidaryti ir naujutėlaitį viešbutį. „Mercure Palanga Vanagupė Resort & Spa“ viešbutis šiuo metu jau statomas. Netoli nuo paplūdimio esančiame viešbutyje bus sauna, garinė pirtis, ledo kambarys, keturių baseinų kompleksas su šildomu lauko baseinu. Šioje vietoje bus siūlomos SPA procedūros, veiks baras ir restoranas.

Šių metų vasarą Vilniuje atidarytas naujas restoranas – „Protėviai“. Pačiame miesto centre įsikūręs restoranas išsiskiria itin kokybiškai ruošiamais grilio patiekalais, jaukia atmosfera.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Keliauk Lietuvoje“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją