Palangoje

Joninių dainos aidės visoje Lietuvoje. Jonines galima sutikti ir pajūryje – Palangoje. Palangos Jono Šliūpo muziejaus pranešime spaudai rašoma, kad čia miestelėnai ir miesto svečiai tradiciškai mini pirmojo miesto burmistro vardines. Kartu su „Palangos orkestru“ kviečiama praleisti birželio 23-iosios vakarą skambant tarpukario melodijoms.

Palangos Birutės rotondoje 18:30 val. vyksiančiame renginyje „Orkestro vasara: Joninių gegužinė burmistro Jono Šliūpo stiliumi“ vasarotojai kviečiami įsikurti jaukiam piknikui, o apie ypatingas vasarvidžio šventimo tradicijas pasakos etnologė ir tradicijų žinovė Gražina Kadžytė ir renginio vedėja, režisierė Aušra Latonienė.

Jonavoje

Šalies gyventojai, paklausti, kur galima minėti šią šventę, neretai nieko nelaukdami išpyškina – Jonavoje! Jonavos kultūros centras kviečia atvykti miestelėnus ir miesto svečius į Joninių slėnį. Čia kartą metuose įkuriama ir Jonų respublika, suburianti svečius iš visos Lietuvos, kurie bent trumpam gali tapti Jonų respublikos piliečiais. Šventė Jonavoje prasidės 16 valandą, Jonvabalio atidengimo ceremonijoje Krašto muziejaus kiemelyje.

Nuo 18 iki 22 val. Jonų kieme vyks gražiausio vainiko konkursas, liaudiški žaidimai ir amatų dirbtuvėlės bei lauks staigmenos Jonams ir Janinoms. Nuo 19 iki 23:30 val. koncertuos grupė „Aisva“, „Thundertale“, Mantas Jankavičius, „Beissoul & Einius“, o likus pusvalandžiui iki vidurnakčio prasidės šventiniai sveikinimai ir vasarvidžio nakties misterija „Dievai ir stichijos“.

Asociatyvi nuotr.

Šiauliuose

Šiaulių kultūros centro pranešime spaudai pabrėžiama, kad Jonines sutikti gyventojai kviečiami Rėkyvos ežero pakrantėje. Šventės pradžia – 19 val., kur dalyviai bus pasitinkami prie Saulės virsmo vartų. Organizatorių teigimu, susirinkusieji galės mėgautis tradicinėmis šventės apeigomis: kupoliavimu, burtais, vainikėlių plukdymu, Joninių laužo bei didžiųjų kupolių uždegimo ceremonija ir saulės palydėjimu.

Be to, renginio metu netruks šokių ir dainų. Joninių šventėje prie Rėkyvos ežero dalyvaus ir šokio magiją skleis Šiaulių kultūros centro mėgėjų meno kolektyvai: liaudiškų šokių grupė „Vajaunas“ (meno vad. R. Laugalis), liaudiškų šokių ansamblis „Kalatinis“ (meno vad. I. Šerpytienė ir E. Račkauskas), folkloro ansamblis „Sidabrinė gija“ (meno vad. V. Taučienė-Rezgienė). Taip pat Šiaulių Dainų progimnazijos liaudiškų šokių studija „Šermukšnėlė“ (vad. I. Šerpytienė ir E. Račkauskas) ir vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Šermukšnis“ (vad. I. Šerpytienė).

Koncertą dovanos muzikos grupės: „Folk Trio“, kurie subtiliai palies lietuvišką folklorą, panardins į gilias senųjų lietuvių liaudies dainų interpretacijas, apipindami jas savitomis, nuoširdžiomis improvizacijomis. Alternatyvaus roko grupė iš Dzūkijos „Sidabro“, kurie, kaip patys sako, gros, kad neštų džiaugsmą ir šviesą, o grupė „Atalyja“, savo kūryboje jungianti archajiškąjį lietuvių folklorą su roko, džiazo, indų muzikos elementais, užkurs tikrą pirtį.

Vaikų ir suaugusiųjų laukia smagios pramogos: puodynių daužymas, apyrankių vijimas, ženkliukų kūrimas ir kitos veiklos.

Asociatyvi nuotr.

Klaipėdoje

Jonines ant Jono kalno organizuoja Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centras. Rasų minėjimas čia prasidės 19:30 val. Kalnas bus papuoštas Klaipėdos krašto tautinio kostiumo motyvais, o dalyviai pins vainikus, burs, žais žaidimus, gamins baltiškais simboliais puoštus papuošalus, klausysis tradicinės muzikos ir šoks, sveikins varduvininkus. Čia šurmuliuos ir Joninių jomarkas, iš prekiautojų bus galima įsigyti žolelių arbatų, medaus, sūrio, duonos, kepinių, dirbinių buičiai ir sielai.

Kaip rašoma Entokultūros centro internetiniame puslapyje, renginio dalyvius pasitiks liaudiškų šokių kolektyvo „Aušrinė“ ir folkloro ansamblio „Kuršių ainiai“ parengta etnochoreografinė kompozicija „Vasarvidžio regėjimai“ (muzika Donato Bielkausko). O skambia muzika džiugins ansambliai „Martvežiai“, „Kuršių ainiai“, „Alka“, „Senoliai“. Vakaro eigoje pasirodys ir seserų grupė „Baltos varnos“. O Joninių nakties energiją dovanos svečiai iš Estijos – „Trad.Attack!“.

Asociatyvi nuotr.

Rumšiškėse

Jonines kviečiama sutikti ir Lietuvos liaudies buities muziejuje. 20 val. Rumšiškėse, kaip teigiama muziejaus pranešime spaudai, susipins priešingi elementai – tradicijos ir modernybė, folkloras ir elektroninė muzika, laukų gėlės ir spalvoti lazeriai, šviesa ir tamsa, ugnis ir vanduo.

Šventė prasidės ant kalno Dzūkijos kaime, kur dalyviai bus kviečiami įsijausti į gamtos virsmą braidžiojant po laukinių gėlių pievas, kupuliuojant, susipažįstant su žolynais. Žinoma, šventės dalyviai pins vainikus, sveikins varduvininkus, saulę palydės plukdydami gėlių vainikėlius, nuo kalno ridens degančius ratus ir įžiebs stebules bei didįjį Joninių laužą.

Vėliau šventė persikels prie Klojimo teatro, kur dalyviai mėgausis koncertu. Slėpiningoje erdvėje vyks Joninių Garsovaizdžiai – koncertas, kuriame gros eksperimentinės, atmosferinės elektroninės muzikos, įkvėptos folkloro, kūrėjai: Tamsaulė, Gabrielė Pukelytė, Vėlių Namai, Šventas Valentinas. Po nakties linksmybių, paryčiais bus ragaujama arbata.

Kaune

Trumpiausią metų naktį švęs ir laikinoji sostinė Kaunas. Čia švęsti kviečia Kauno menininkų namai kartu su kultūros erdve P.A.R.A.K.A.S. Kaip rašoma pranešime spaudai, Kauno miesto gyventojams šventę jau šeštą kartą dovanoja šančiškiai. Daugiausiai dėmesio bus skiriama atsigręžimui į gamtą ir save, todėl dalyvių laukia ne tik muzikos scena su Roko Kašėtos, dueto „In a cloud“ ir kitų atlikėjų pasirodymais, bet ir susitelkimui kviečiančių gongų, ekstatinių šokių, laisvojo piešimo sesijos.

Trumpiausią metų naktį organizatoriai kviečia pasitikti kūryboje ir meditacijoje. Dalyviai galės prisijungti prie bendro piešinio P.A.R.A.K.U.I dirbtuvių su Ramūnu Vaicekausku, taip pat išvysti Mildos Slepavičiūtės performansą „Gyvas paveikslas“. Naujas patirtis kurs gongų misterijos P.A.R.A.K.O tuneliuose kartu su „Rami jūra tyli“ ir ekstatiniai šokiai kartu su Daugvinu Liberiu. Fotografijos mėgėjai galės užsukti į „No Name studio“ mobilią fotostudiją. Tradicijų gerbėjai taip pat neliks pamiršti – Laura Kairiūkštytė smalsuoliams primins Joninių burtus, „Pelkių žolė“ praves žolynų edukaciją, o „Sutama“ pakvies gyvai stebėti medžio skulptūros gimimą.

Asociatyvi nuotr.

Pranešime spaudai akcentuojama, kad šventės programa skirta visiems, tačiau laimingų gyvūnų ūkio „Slėnis“ ožiukas Jonas su sesytėmis ypač nekantriai lauks mažųjų šventės dalyvių. Ožiukus bus galima ne tik pamaitinti, pavedžioti, bet ir kartu smagiai pasidžiaugti „Burbulų dėdės“ dovanotais burbulais.

Be pramogų laukia ir dėmesys Ukrainai, tad vyks Kylančio Kauno organizuojama Tarptautinė iniciatyva „SOUP“, kuriai jau dabar galite siūlyti savo idėjas Šančiams ar Kaunui ir renginio metu pretenduoti gauti finansavimą jų įgyvendinimui. Joninių dalyviai taip pat galės įsitraukti į maskuojančių tinklų Ukrainai dirbtuves bei kitais būdais prisidėti prie paramos Ukrainai.

Ši šventė bus ir įžanga į beprotiškiausią ir spalvingiausią bendruomenių renginį „Fluxus festivalis“, kuris vyks rugsėjo 8 d. Kaune, todėl vakarą iki vidurnakčio palydės (ne)tikėtas, Fluxus
įkvėptas, muzikos ir ugnies koncertas. Juo šventė nesibaigs ir ryto sulaukti pakvies bičiulių „Emphobia“ organizuojamas muzikos ir šokių vakarėlis.

Verkių regioniniame parke Vilniuje

Jonines minės ir Verkių regioninis parkas. Rasos šventę minėti čia kviečia Lietuvių etninės kultūros draugija. Kaip teigia organizatoriai, nuo 19 val. vakaro iki saulės patekėjimo dalyviai kupoliaus, pins vainikus, burs iš žolynų, eis kupolinių ratelius, sutartinėmis pagerbs ugnies apeigas prie Lizdeikos aukuro, dainomis palydės vakaro saulę, šoks prie laužo, leis vainikus Nerimi, nusiprausę ryto rasa drauge sutiks tekančią saulę.

O meninę apeiginę programą atliks žinomi Vilniaus miesto folkloro ansambliai: „Jorė“, „Laukis“, „Varangė“, apeigų folkloro grupė „Kūlgrinda“, tradicinė kapela „Griežikai“, liaudies dainų klubas „Raskila“, Punsko lietuvių folkloro ansambliai „Alna“, „Gimtinė“, „Šalcinukas“, dalyvaus tradiciniai muzikantai, GTC Botanikos instituto vaistažolių žinovės, būrėjos iš žolynų Rita Balsevičiūtė, Rita Balkutė, Nastutė Sidarienė, Onutė Budzeikienė, veiks žolynų turgelis.

Asociatyvi nuotr.

Druskininkuose

Druskininkų kultūros centras informuoja, kad ir šiame kurorte Joninės užmirštos neliks. Nuo 18 val. Pramogų aikštėje vyks Joninių vainikų pynimas, būrimas iš žolynų, bičių vaško žvakių sukimas, medinės žvakidės drožyba, vainikų mėtymas ir Joninių burtai. Nuo 21 val. Vyks stilizuotos apeigos, kurias atliks šokio studija „Opus”, Vytautas Pilibavičius, Toma Grašytė. 22 val. vyks šokiai prie laužo su folkloro grupe „Žalvarinis”, koncerto pabaigoje – sveikinimai varduvininkams. 23 val. prie Druskonio ežero vyks eitynės su fakelais, ugnies ir pirotechnikos šou „Deivės Gabijos ugnies magija”. Po jo – naktinis 13 km pėsčiųjų žygis iš Druskininkų į Švendubrę.

Kernavėje

Širvintų rajono savivaldybės kultūros centras informuoja, kad Širvintų rajone esančioje Kernavėje 20 val. dalyviai bus pasitinkami prie apeiginių vartų Pilies kalno papėdėje, po dvidešimties minučių prasidės apeiginiai rateliai, žaidimai, folkloro ansamblių programos. 21:40 val. švenčiantys lydės saulę, 22:20 val. degs aukurą Aukuro kalno papėdėje, 23 val. vyks didžiojo laužo ir stebulių uždegimas ant piliakalnių, po dvidešimties minučių – naktišokiai ant Pilies kalno.

Vidurnaktį – vainikų plukdymas Nerimi nuo Pajautos slėnio, 3 val. nakties – šokinėjimas per laužą ant Pilies kalno, o paryčiai, 4:30 val., renginį vainikos tekančios saulės sveikinimas ir prausimasis pirmąja rasa ant Mindaugo sosto piliakalnio ir Pajautos slėnyje.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Keliauk Lietuvoje“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją