Nuo pat 1944 m. netoli Valensijos esančioje Bunol gyvenvietėje vykstančios linksmosios peštynės dar prieš kelis dešimtmečius buvo pripažintos didžiausiu pasaulyje maisto mūšiu.

Legenda byloja, kad viskas prasidėjo nuo paprasčiausio apsimėtymo pomidorais, kai tais pačiais tolimaisiais 1944-aisiais centrinėje miestelio aikštėje - Plaza del Pueblo grupelė vietinių gyventojų, susipykus tarpusavyje, pradėjo svaidyti sultingąsias daržoves vieni į kitus. Metai bėgo, didėjo ir apsukos - į 2012-aisiais vykusį La Tomatina festivalį suplaukė 45 tūkst. dalyvių masė.

Visi, norintys sudalyvauti garsiajame pomidorų mūšyje šiemet, turi paskubėti – bene pirmą kartą La Tomatinos istorijoje, organizatoriaus pareigas prisiimanti Bunol savivaldybė apribojo dalyvių skaičių iki dvidešimties tūkstančių – be abejo saugumo sumetimais. Užsieniečiams skirta dar mažiau –15 tūkst. „vietų“, tad bilietais į festivalį verta pasirūpinti kuo greičiau.

Patekimo į festivalį kainą visiems atvykėliams vienoda – tai simboliniai 10 eurų arba 35 litai. Pasiekusiems Bunol su savimi reikia turėti pasą ir iš oficialaus La Tomatina puslapio atsispausdintą festivalio bilietą, kurį vietoje galima bus iškeisti į pomidorų mūšio dalyvio apyrankę.

Pasiryžusiems aktyviai dalyvauti didžiajame mūšyje verta įsidėmėti kelias pagrindines pomidorų kovos taisykles. Visų pirma, kiekvienas pomidoras turi būti sutraiškytas prieš metant jį į priešininką – kitaip išvengti sumušimų ir kitų traumų gali būti sudėtinga. Taip pat draudžiama tampyti priešininką už marškinėlių ir nurodoma vengti bet kokio tiesioginio kontakto su kitais šventės dalyviais aktyviosios mūšio stadijos metu. Ir žinoma, jokiu būdu negalima naudoti mūšyje bet kokios kitos daržovės. Vienintelis La Tomatina ginklas – šviežiai sunokę pomidorai.

Keliaujant iš Lietuvos, Bunol gyvenvietę geriausia pasiekti, atskrendant į Valensijos oro uostą (apie 30 kilometrai nuo festivalio rengimo vietos). Tai galima padaryti, skrendant su oro linijų bendrove „Ryanair“ iš Vilniaus arba Kauno oro uostų ir Osle persėdant į tų pačių avialinijų lėktuvą, kursuojantį iki pat Valensijos. Skrydis į vieną pusę kainuotų apie 170 litų žmogui.Nuo Valensijos oro uosto, Bunol miestelį patogu pasiekti viešuoju transportu. Išėjus iš oro uosto pastato ir suradus Terminal Aeropuerto stotelę, reikėtų lipti į 150 numeriu pažymėtą autobusą. Išlipus iš jo Ayuntamiento stotelėje, 260b autobusu tektų pasiekti už dviejų sustojimų esantį Antiguos Astilleros El Cano. Čia sulaukus 265b autobuso, šis nuvežtų Jus iki pat Buñol (lipti reikėtų Avenida Blasco Ibáñez stotelėje).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją