Apsilankyti šioje kasmetinėje šventėje verta tikrai ne sykį, tačiau, turėdami galimybę, dar spėsite nuvykti ir į 2013-ųjų Golvėjaus austrių ir jūros gėrybių festivalį. Šiemet jo rengimo data nelaužo per daugiau nei pusę amžiaus nusistovėjusios tradicijos - „Galway International Oyster & Seafood Festival 2013“ vyksta paskutinį rugsėjo savaitgalį, t.y. 27-29 mėnesio dienomis.

Renginio istorija siekia tolimuosius 1954 metus, kai tuometinio Golvėjaus Great Southern viešbučio (šiandien jis vadinamas Hotel Meyrick) vedėjas Brianas Collinsas po ilgų apmąstymų išgvildeno idėją, potencialiai padėsiančią pritraukti daugiau lankytojų į šį Airijos regioną vieno ramiausių metų mėnesio metu. Pasak legendos, labiausiai tame jam padėjo nuolatiniai Guinness and Patrick M. Burke baro Clarenbridže lankytojai, garsėję savo išradingumu.

Pirmasis Golvėjaus austrių ir jūros gėrybių festivalis labiau įkūnijo banketo formatą (dalyvių skaičius tąsyk siekė „net“ 34 asmenis), tačiau metams bėgant drąsi idėja pasiteisino su kaupu – šiaip ar anaip, „pritempti“ austrių sezono pradžia prie panašaus pobūdžio šventinio renginio (arba atvirkščiai - „pritempti“ patį renginį prie austrių sezono pradžios iškilmių, tuo metu formaliai dar net nelabai egzistuojančių) jei ir nebuvo baisiai originalu, pasirodė esą mažų mažiausiai gudru.

Maždaug 80-ųjų viduryje festivalis išaugo taip, kad Great Southern viešbučio sienos jau nebegalėjo sutalpinti visų norinčių sudalyvauti šventėje. Ši aplinkybė ženkliai praturtino renginio formatą – „išėjęs“ į gatves, „Galway International Oyster & Seafood Festival“ savo programą papildomai papuošė teatralizuota eisena, linksmybėmis po atviru dangumi, jūros gėrybių mugėmis bei ilgiau trunkančiais atskirais renginiais, taip pat begale kitų „smulkmenų“.

Vis dėlto, po trumpai trukusio laikinojo „persikraustymo“ į „Radisson Hotel Galway“ (kuriam laikui pakeitus tradicinę lokaciją šita buvo tikimasi sumažinti „mokamos“ festivalio dalies bilietų savikainą o kartu ir bendrą jų kainą, tačiau galiausiai nuspręsta sugrįžti prie istorinių Golvėjaus šventės ištakų), vakarinė renginio programa vis dar vyksta Great Southern viešbutyje – prabangioje ir elegantiškoje, tiek stebinančioje atvykėlius, tiek vis dar žavinčioje vietinius aplinkoje.

Pasiekti Golvėjų, įsikūrusį vakarinėje Airijos pakrantėje iš Lietuvos patogiausia, atskrendant į Dublino oro uostą – iš pigius skrydžius vykdančių oro linijų bendrovių čia savo lėktuvus tiesiogiai iš mūsų šalies siunčia „Ryanair“ – tiesa tų kainų, prie kurių esame įpratę, skraidydami su šiomis avialinijomis į Londoną, Liverpulį ar Bristolį, bandydami užsisakyti bilietus jų elektroninėje sistemoje, nepamatysime – išvyka į Airijos sostinę su „Ryanair“ tiek iš Vilniaus, tiek iš Kauno kainuoja apie 500 litų asmeniui į vieną pusę.

Todėl, norėdami sutaupyti, galite pasižvalgyti į skrydžio su persėdimų galimybe – tačiau keliaujant, pavyzdžiui, pro Oslo Rygge oro uostą, geriau atsidėkite persėdimui apie pusdienį - „Ryanair“ lėktuvai turi galbūt ir retą, tačiau kartkartėmis neabejotinai pasireiškiančia savybę vėluoti. Tinkamai susidėlioję maršrutą bei jo grafiką, nukeliauti su tarpiniu sustojimu minėta kryptimi turėsite galimybę 2-2,5 karto pigiau.

Nuo Dublino iki Golvėjaus – apie 200 kilometrų, tad verta pagalvoti apie galimybę įveikti šį atstumą viešuoju transportu arba išsinuomoti automobilį. Pastarasis variantas – pakankamai patrauklus (kad ir dėl galimybės pasigrožėti nuostabiais Airijos kraštovaizdžiais), ypač, jeigu į „Galway International Oyster & Seafood Festival“ ruošiatės keliauti ne vienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją