Primenama, kad Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonė „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“, skirtingai nei ankstesniu laikotarpiu, nėra tęstinė. Įsipareigojimai prisiimami vieniems metams, t. y. pareiškėjas privalo ūkininkauti ar užsiimti žemės ūkio veikla deklaruotame plote, už kurį teikiama parama iki kitų metų deklaravimo pradžios.

Tuo tarpu ankstesniojo programinio laikotarpio priemonėje „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“ dalyviai, anksčiau prisiimtus įsipareigojimus privalo toliau vykdyti ir naujuoju programiniu laikotarpiu – ūkininkauti mažiausiai 5 metus nuo pirmos pagal šią priemonę gautos išmokos. Šių įsipareigojimų dar neįvykdę asmenys privalo deklaruoti žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus likusį įsipareigojimų laikotarpį arba iki deklaravimo metų pabaigos pateikti agentūrai dokumentus, kuriais įrodomas ūkininkavimo faktas, bei nurodyti paraiškos nepateikimo priežastį.

Pareiškėjai, vykdę įsipareigojimus ne mažiau kaip 3 metus nuo pirmos gautos išmokos pagal priemonę, gali juos nutraukti tik tuo atveju, jei galutinai nutraukiama žemės ūkio veikla. Tokiu atveju pareiškėjas iki einamųjų metų gruodžio 1 d. privalo informuoti agentūrą ir pateikti juridinę galią turinčius dokumentus, kuriais įrodoma žemės ūkio veiklos baigtis. Pareiškėjas prisiima įsipareigojimą nevykdyti tolesnės žemės ūkio veiklos, kuri apima žemės ūkio produktų gamybą, savos gamybos žemės ūkio produktų perdirbimą ir iš jų pagamintų maisto ar ne maisto produktų realizavimą, taip pat paslaugų žemės ūkiui teikimą ir (arba) žemės ūkio naudmenų geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės palaikymą.

Taikomos dar kelios išimtys

Jei nesilaikoma įsipareigojimo ūkininkauti mažiausiai 5 metus nuo pirmos gautos išmokos, taikoma sankcija – paramos gavėjas turi grąžinti jam išmokėtas paramos lėšas. Kaip paminėta anksčiau, išmokėtos paramos grąžinti nereikės, jei pareiškėjas vykdė įsipareigojimus ne mažiau kaip 3 metus nuo pirmos gautos išmokos ir tada galutinai nutraukė žemės ūkio veiklą. Išmokėtos paramos grąžinti nereikės dar keliais atvejais.

„Išimtys, kai sankcija nėra taikoma, yra force majeure atvejai, kai paramos gavėjas įsipareigojimų negali įvykdyti dėl nenugalimos jėgos. Ji netaikoma ir tada, kai paramos gavėjas visą ar dalį valdos kartu su prisiimtais įsipareigojimais jų galiojimo laikotarpiu, perduoda kitam asmeniui. Tačiau kai kurie paramos gavėjai pamiršta, jog apie tai būtina pranešti agentūrai“, - sako NMA Žemės ūkio paramos departamento vyr. specialistė Sigutė Stakvilevičienė.

Suskubti informuoti agentūrą

Specialistė pabrėžia, jog apie susidariusias nenugalimos jėgos aplinkybes informuoti NMA privaloma per 15 darbo dienų. Valdos perėmėjas apie valdos perėmimą agentūrą turi informuoti per 30 dienų.

„Iki paramos lėšų pervedimo dienos valdos perėmėjas turi agentūrai pateikti pranešimą apie valdos perėmimą, kartu su prašymu toliau skirti paramą nebe valdos perdavėjui, o jam. Valdos perėmėjas turi pateikti valdos perėmimo faktą patvirtinančius dokumentus – žemės ir (arba) kito nekilnojamojo turto pirkimo–pardavimo, nuomos, panaudos ar kitos sutarties kopiją, paveldėjimo teisės liudijimo kopiją ir kt. – savivaldybei (seniūnijai) pagal valdos registravimo vietą“, - aiškina S. Stakvilevičienė.

Pareiškėjams, kurie pagal ankstesniojo laikotarpio priemonę pirmą kartą pateikė paraišką 2014 metais, ir jau įvykdžiusiems ankstesniojo laikotarpio priemonės įsipareigojimus asmenims šios nuostatos netaikomos. Tuo tarpu paramos gavėjai, apie pasikeitimus iki šiol neinformavę agentūros ir nepateikę reikiamų dokumentų agentūrai bei savivaldybei, tai padaryti turėtų kiek galima skubiau.

Daugiau informacijos – www.nma.lt, zum.lrv.lt. Kviečiame prisijungti ir prie NMA „Facebook“ paskyros, adresu www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura.