Ypač tvarus pasirinkimas

Priešingai nei tradicinėje, pavyzdžiui, medinių, langų gamyboje, 3D spausdinimo technologija langą „stato“ sluoksnis po sluoksnio, taip sunaudojant tik tiek medžiagų, kiek jų reikia tvirtai rėmo konstrukcijai pagaminti. 3D spausdinto lango gamybos metu susidaro mažesnis atliekų kiekis, gamyba trunka dvigubai greičiau, o pats spausdinimo procesas sugeneruoja mažiau emisijų.

 3D spausdintas langas

Lango profiliai gaminami iš „Stora Enso“ biokompozito granulių, kurios savo sudėtimi artimos medienai. Tyrimais įrodyta, kad 3D spausdinti langai iš biokompozito techninėmis savybėmis nenusileidžia arba net pralenkia tradicinius medinius ir aliuminio langus, todėl yra atsparūs ekstremalioms oro sąlygoms, pasižymi ilgaamžiškumu. Be to, biokompozito profiliai gali būti 100 proc. perdirbti.

 3D spausdintas langas

„Tvarumas, skaitmenizacija ir kokybės vadyba – tai pagrindinės strateginės kryptys, kuriomis savo veiklą pastaruosius kelerius metu grindžia įmonių grupė „NorDan“. Kolegų švedų įgyvendintas 3D lango spausdinimas tapo svarbiu praktiniu įrodymu, kaip rimtai yra dirbama minėtomis kryptimis. Projektas leido mokytis ir taikyti naujausias technologijas bei modernias medžiagas, siekiant efektyviau naudoti išteklius, mažinti atliekų kiekį ir taip patenkinti augančius klientų tvarumo reikalavimus. Rezultatai atskleidė, kad 3D spausdinimas išaugo bandomąją fazę, atvėrė kelią masinei gamybai ir parodė, kaip netolimoje ateityje gali atrodyti statybų pramonė“, – pasakojo UAB „NorDan“ vadovas Giedrius Žilėnas.

 3D spausdintuvas langams gaminti

Sėkmingam inovacijų diegimui – projektų valdymo kompetencijos

„NorDan“ Švedijoje komanda neabejoja, kad projektas nebūtų sėkmingai įgyvendintas be projektų valdymo kompetencijų – sistemingai taikomų kokybės valdymo priemonių bei metodų.

Vietoj tradicinių projektų valdymo būdų buvo pasitelkta „Agile“ metodologija. Remiantis ja, projektas buvo suskirstytas į šešis mažesnius etapus – „Sprendimų paketus“. Jų metu buvo ieškoma geriausio 3D spausdintuvo sprendimo bei medžiagos langų rėmų gamybai, sprendžiama, kokie produktai bus gaminami, atliekami bandomieji 3D spausdinimai, vertinama bei testuojama gaminių kokybė. Projektas truko dvejus metus, o jį užbaigė paskutinis etapas – 3D spausdintų produktų įvedimas į rinką.

 Giedrius Žilėnas, UAB „NorDan“

Be „Agile“ principų, taip pat buvo taikomas kokybės valdymo ciklas PDCA (angl. „Plan, Do, Check, Act/Adjust“). Išsamiau apie projekto eigą ir jo valdymą žiūrėkite: NorDan AB has been awarded the Quality Sustainability Award 2020 - YouTube