„Mažinsime mūsų paslaugų įkainius bei imsimės švietimo projektų, padėdami žmonėms ir verslams geriau suprasti kriptovaliutas bei aiškindami, kaip galima išnaudoti šią technologiją mokėjimams bei investavimui“, – sako Tadas Varnagiris, į Lietuvoje veikiančių virtualiųjų valiutų keityklos operatorių sąrašą įtrauktos UAB „Bitmarket“ generalinis direktorius. Bendrovė savo valdomai platformai naudoja prekių ženklą „Orbitos“.

Pasak T. Varnagirio, paslaugos kriptoplatformoje pinga, tačiau tai yra tik vienas iš atnaujinimų. Bendrovės vadovas papildo, kad šiemet bus atnaujinta ir klientams draugiškesne taps platformos naudojama sistema. Be to, numatoma pasiūlyti naujų paslaugų, pavyzdžiui, paskolas.

„Šių metų pirmą pusmetį planuojame suteikti savo klientams galimybę gauti paskolas užstatant turimą kriptoturtą“, – sako T. Varnagiris. Tai yra, klientai galės gauti paskolą eurais, neprivalėdami parduoti, pvz., bitkoinų.

Be to, bendrovė jau derasi ir dėl specialiai „Orbitų“ klientams skirtų debetinių mokėjimo kortelių atsiskaitymams eurais. Jas pristatyti planuojama iki šių metų pabaigos.

Savo ruožtu jau dabar klientai naudoja „Orbitų“ jiems suteiktas kriptopinigines investavimui, kriptoturto saugojimui bei tarptautiniams verslo mokėjimams. Tuo naudojasi bendrovės klientai ne tik Lietuvoje – didžioji dalis jų yra Europoje įsteigtos įmonės iš įvairiausių verslo sektorių. Platfoma gali aptarnauti žmones ir verslus iš 155 šalių (į šį sąrašą nepatenka sankcionuotos valstybės ir lengvatinių mokesčių zonos).

Pigesni ir greitesni pervedimai

„Mūsų klientai platformoje turimas savo kriptopinigines, kurios primena internetinės bankininkystės paskyras, gali papildyti jau turimomis kriptovaliutomis arba jų už eurus įsigyti iš mūsų. Iš šių piniginių ir daromi pervedimai, kurie, ypač tarptautinių, už euro zonos ribų esančių mokėjimų atveju, yra ir pigesni, ir greitesni, palyginti su daugelio bankų siūlomomis paslaugomis, ir padeda paprasčiau bei pigiau vykdyti tarptautinę veiklą“, – sako T. Varnagiris.

Jis taip pat primena, kad kriptovaliutų pasaulyje pervedimai nėra skirstomi į „vietinius“ ir „tarptautinius“ ir yra atliekami už tą patį mokestį, kuris priklauso nuo tinklo apkrovos. Mokestis gali sudaryti centus arba kartais ir keliolika bei daugiau eurų.

Bendrovės vadovas papildo, kad, norėdami išvengti kriptovaliutų kursų svyravimo, verslai tokiems mokėjimams jų platformoje dažniausiai renkasi vadinamuosius steiblkoinus, arba stabilios vertės žetonus, tether (USDT) ir USD coin (USDC), kurie yra padengti JAV doleriais bei vertybiniais popieriais. USDT ir USDC yra du didžiausi steiblkoinai pagal dešimtis milijardų eurų siekiančią rinkos kapitalizaciją. Be BTC, kitų populiarių kriptovaliutų ir steiblkoinų, šioje platformoje galima atlikti ir eurinius SEPA mokėjimus.

Savo ruožtu, investuoti norintiems klientams bendrovė siūlo ir galimybę nustatyti periodinius kriptovaliutų pirkimus, pvz., kas savaitę ar mėnesį. Tokia strategija dažnai yra nurodoma kaip viena sėkmingiausių nenorintiems kasdien sekti kainų svyravimų ir bandyti pagauti aukščiausią ar žemiausią kainą. Pavyzdžiui, nepaisant per pastaruosius dvylika mėnesių buvusių kainos svyravimų, BTC per šį laikotarpį pabrango daugiau nei dvigubai ir skaičiuojama, kad dabar daugiau nei 90% BTC adresų (tai yra sąskaitos atitikmuo, o vienas vartotojas gali turėti daug adresų) yra pelningi. Prie brangimo prisideda ir į šią rinką JAV šiemet atėjusi didžiausia pasaulyje turto valdytoja „BlackRock“, savo klientams pasiūliusi investicijas į BTC, bei kiti tradicinių finansų milžinai.

BTC kainos istorija (Coinmarketcap.com nuotr.)

Be to, kiekvienas „Orbitų“ verslo klientas turi ir jiems priskirtus vadybininkus, padedančius naudotis platforma, susigaudyti kituose kriptovaliutų klausimuose.

„Bet kuriuo atveju, susidomėjusiems išbandyti „Orbitas“ atsakysime į visus su tuo susijusius rūpimus klausimus“, – žada T. Varnagiris.

Pasiruošę griežtesniam reguliavimui

Antrą dešimtmetį skaičiuojanti platforma taip pat sako esanti pasiruošusi ES griežtinamam kriptorinkos reguliavimui. Šiemet etapais pradeda įsigalioti naujas taisykles įvedantis ES kriptoreglamentas MiCA (Markets in Crypto-Assets).

„Matome tai kaip progą įrodyti, kad kriptovaliutos yra neatsiejama finansinės sistemos dalis ir jos vis labiau skinasi kelią į kasdienį žmonių gyvenimą bei verslo procesus. Mūsų verslas sėkmingai veikė tiek kriptovaliutų rinkos pakilimo, tiek ir rinkos nuosmukių laikotarpiais. Per praėjusį dešimtmetį pavyko sukurti atsparų rinkos svyravimams verslo modelį“, – sako plėtrą stiprinančios bendrovės vadovas.

Pradėti naudotis „Orbitomis“ galima čia.