„Nematomos" atliekos

„Šiemet pasauliniu mastu veikianti asociacija Elektros ir elektronikos įrangos atliekų (WEEE) forumas akcentuoja vadinamųjų „nematomų" atliekų problematiką. Ją lydi teiginys, kad viskas, kas turi kištuką, bateriją ar laidą, gali būti perdirbta. Visoje Lietuvoje elektronikos atliekų surinkimą organizuojanti EPA šią temą pasirinko irgi neatsitiktinai. Mūsų organizacijos inicijuoti šalies gyventojų elgsenos tyrimai atskleidžia, kad didelė dalis žmonių metų metus kaupia nereikalingus, sugedusius elektronikos prietaisus, dalis jų patenka į kitoms atliekoms skirtus konteinerius, nepasiekia perdirbėjų, tai lemia aplinkos taršą ir iškastinių išteklių švaistymą", – sako EPA projektų vadovė Laura Jurevičienė.

Projekte „Atsakingas skaitytojas" dalyvaujančios šalies bibliotekos kviečia skaitytojus ir vietos bendruomenes atnešti elektronikos ir baterijų atliekas bei registruotis stambiosios elektronikos atliekų išvežimui iš namų. Šios iniciatyvos rezultatai skaičiuojami du kartus per metus bei vertinami prizais, pagrindiniai iš jų – 500 eurų vertės skaitytojų mėgstamiausių knygų krepšeliai, skiriami 2 aktyviausioms bibliotekoms. Nuo 2022 metų kiekvieno konkurso etapo pabaigoje daugiausia visų rūšių elektronikos atliekų surinkusi biblioteka ir bendruomenė apdovanojama susitikimu su žinomu Lietuvos kūrėju. Šiemet, akcentuojant aktualiją, už didžiausią surinktų smulkiosios elektronikos ir baterijų atliekų kiekį biblioteka gauna dar vieną prizą – kavos aparatą.

Apvalė visą Šakių rajoną

„Tie, kas domisi mūsų konkurso eiga, atkreipia dėmesį, kad keletą metų iš eilės laimėtojai lieka vis tie patys. Ir šiemet lyderyste bei prizais dalijasi jau pagarsėjusi Šakių rajono savivaldybės viešoji biblioteka (I-ajame konkurso etape surinko 13585 kg elektronikos atliekų) ir Jurbarko rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Viešvilės filialą (surinko 3948 kg). Net ir pasirinkus papildomą poziciją, skatinančią rinkti smulkiosios elektronikos ir baterijų atliekas, aktyviausi ir vėl pasirodė tie patys šakiškiai. Pasidomėjus sėkmės formule, tampa aišku, kad svarbiausia yra raginti pažįstamus, priminti apie galimybę nemokamai apsišvarinti", – pasakoja L. Jurevičienė.

Šakių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje projektą kuruojančiai šios įstaigos darbuotojai Genei Dičpinigaitienei ir bibliotekos padaliniuose dirbančioms jos kolegoms šįsyk teko gerokai pasistengti.

„Šiemet didžiausi nuopelnai tektų vienai iš mūsų darbuotojų, kuri, kviesdama rinkti elektronikos atliekas, padirbėjo savo krašte – Sudarge. Mums pavyko įtikinti kolegę, kad nederėtų nuleisti rankų, kad žmonės tikrai turi ką išmesti. Rezultatas pranoko lūkesčius. Kita vertus, Šakių rajonas jau gerokai apvalytas, tad vargu ar kitame projekto etape įstengtume tiek daug elektronikos atliekų surinkti", – pasakoja G. Dičpinigaitienė.

Bibliotekininkės teigimu, šiemet Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos koleges ypač motyvavo anksčiau pelnyti prizai – skaitytojams skirti susitikimai su žinomais šalies kūrėjais. Į aktyviausiai elektronikos atliekas renkančią biblioteką Šakiuose atvyko aktoriai ir rašytojai Juozas Gaižauskas, Nijolė Narmontaitė, o dabar bus laukiama Kakės Makės istorijų kūrėjos Linos Žutautės. Keletą metų iš eilės džiaugiamasi ir lentynas papildančiomis skaitytojų pamėgtomis knygomis.

Elektronikos atliekas nemokamai išveža ir iš vienkiemių

„Lietuvoje turime visas sąlygas tvariai tvarkyti elektronikos atliekas, o EPA sukurtas elektronikos atliekų surinkimo tinklas pasiekia atokiausius šalies kampelius. Ne vienam sunku patikėti, bet jau antras dešimtmetis mūsų komanda keliauja net į sunkiausiai atrandamus vienkiemius tam, kad nemokamai paimtų nebereikalingą, sugedusį šaldytuvą, televizorių, elektrinę viryklę ar kitą stambiagabaritę elektronikos įrangą. Iš tiesų netgi nebūtina laukti, kol paragins projekte „Atsakingas skaitytojas" dalyvaujanti bibliotekininkė. Mūsų elektronikos atliekų išvežimo iš namų paslauga veikia ištisus metus, tereikia paskambinti mums telefonu +370 695 55111 arba registruotis www.epa.lt svetainėje", – aiškina EPA projektų vadovė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad kartu su stambiagabaritės elektronikos atliekomis gyventojai EPA komandai gali atiduoti ir smulkiosios elektronikos, baterijų ir dujošvyčių lempučių atliekas.

Pasak L. Jurevičienės, elektronikos atliekų surinkimo problema yra aktuali ne tik Lietuvoje. Net pasaulyje pagal elektronikos atliekų perdirbimą pirmaujančioje Europoje tik 54 proc. elektronikos atliekų yra surenkamos ir perdirbamos. WEEE forumo pateiktais tyrimo JK, Italijoje, Portugalijoje, Rumunijoje, Slovėnijoje ir Nyderlanduose duomenimis, iš vidutiniškai 74 elektronikos prietaisų namų ūkyje net 13 yra sugedę arbe nenaudojami. Dažniausia tai – smulkūs elektronikos prietaisai, kaip pavyzdžiui, ausinės ar nuotolinio valdymo pulteliai.

Pasak EPA atstovės, net ir smulkiausių elektronikos prietaisų atliekos nėra smulkmena, nes jų kiekiai užima žymią dalį visame elektronikos atliekų sraute, o šis srautas – tai greičiausiai auganti atliekų kategorija pasaulyje. Rūpindamiesi, kad tokios atliekos patektų į įgaliotų tvarkytojų rankas, prisidedame prie žiedinės ekonomikos bei tvaresnės planetos ateities.