Nauda – komandos stiprinimas

Darbostogos turi daug naudų tiek įmonėms, tiek ir jų darbuotojams. Tokio modelio taikymas verslams padeda labiau rūpintis savo darbuotojais: didinti jų produktyvumą ir kūrybiškumą, skatinti įsitraukimą ir pasitenkinimą darbu, mažinti personalo kaitą, o svarbiausia – užkirsti kelią emociniam išsekimui. Dažniausiai įmonės motyvuoja darbuotojus pakeisti darbo aplinką siekiant mažinti stresą, stiprinti tarpusavio ryšį ir gerinti veiklos efektyvumą. Tai patvirtina ir „Caption“ įkūrėjas bei vadovas Karolis Rimkus.

Vyras prisimena, kad pirmą kartą įmonė darbostogas atrado 2020 metų pavasarį. Tai įvyko po vienos iš Covid-19 bangų. „Tuomet ieškojau būdų, kaip suburti visą komandą į vieną vietą ir sugrąžinti šiltą tarpusavio ryšį. Taip pirmoji viešnagė „Lighthouse Hub“ bendradarbystės erdvėse tapo kasmetine tradicija įmonės kultūroje“, – darbostogų pradžią prisimena „Caption“ vadovas.

Paklaustas kiek kartų per metus iškeliauja darbostogauti, Karolis nedvejodamas atsakė: „Tai jau yra mūsų darbo dalis ir ji intensyvėja. Šiandien mes skaičiuojame dvejas darbostogas, kurios trunka po vieną savaitę. Tai reiškia, kad per metus mes dvi savaites praleidžiame kartu dalindamiesi darbo aplinka ir buitimi, per kurią labiau pažįstame vieni kitus“. 

Klaipėdoje įsikūrusios „Lighthouse Hub“ bendradarbystės erdvės vadovė Gintarė Selenytė pastebi: „Dažniausiai solo darbostogas renkasi tie, kurie turi galimybę dirbti lanksčiomis darbo sąlygomis nuotoliniu būdu. Komandos darbostogas renkasi įmonės, kurios siekia motyvuoti ir sutvirtinti darbuotojų tarpusavio ryšį bei siekti maksimalių rezultatų. Bet kuriuo atveju, čia gimsta naujos idėjos, kūrybiniai inovatyvūs sprendimai, užsimezga naudingos partnerystės ir auga verslai. Suprantame, kad efektyvių darbostogų sėkmė - kuo mažiau administracinių rūpesčių. Svarbiausi komponentai: kokybiška darbo aplinka ir atpalaiduojančios laisvalaikio pramogos. Tuo ir pasirūpiname“, – teigia Gintarė. 


Darbostogos Lietuvoje ar užsienyje?

Darbostogauti galima iš bet kurios pasaulio vietos. Tam Lietuvoje ir visame pasaulyje vis daugiau kuriasi įvairios bendradarbystės erdvės, o turizmu užsiimančios įmonės lanksčiai žiūri ir atliepia darbostogautojų poreikius. Ypač tokį darbo ir laisvalaikio derinimo būdą pamėgo nuotoliniu būdu dirbantys įmonių darbuotojai ir laisvai samdomi specialistai.

Justė – laisvai samdoma komunikacijos specialistė, kuri keliauja jau beveik metus ir nesiruošia sustoti. Ji tvirtina, kad geriausiai darbostogas galima apibūdinti kaip laisvę dirbti iš bet kurios pasaulio vietos. Tai leidžia pažinti naujas šalis, jų miestus, gamtą, žmones ir kultūrą.  

Nors moteris darbostogauti pradėjo praeitų metų vasarą, šiandien jos sąskaitoje jau 6 skirtingos pasaulio vietos. Justė dirbo Tbilisyje, Keiptaune, Stambule, Budapešte, Atėnuose, o vasarą pasitiko Koronos kalnų kaimelyje, esančiame Nakso saloje.  

Jaunai moteriai toks darbo ir kelionių derinys labai patinka. Justė prisipažino: „Mane žavi keliavimo ir darbo derinimas, nes tai leidžia kitu kampu pažvelgti į savo buitį, darbą ir poreikius. Todėl ir ateityje planuoju tęsti „projektą“ - kas mėnesį keisti gyvenamąją ir darbo vietą apsistojant vis kitoje šalyje ar mieste.“

Planuojantiems savo pirmąsias darbostogas keliaujanti specialistė pataria: „Nėra tiek svarbu, kur keliausite – Lietuvoje ar užsienyje, darbostogos smagios visur. Visgi, jei tai pirma išvyka, rekomenduočiau išbandyti trumpas darbostogas Lietuvoje. Vasaros metu tam ypač tinka mūsų šalies kurortai ir pajūris. Tai leis patogiai pasimatuoti patį darbostogų formatą ir suprasti, kas patinka.“

Priešingai nei Justė, Karolis su Caption komanda darbostogauja Lietuvoje. Vyras prisipažįsta, kad atsakingai tam ruošiasi. Tai svarbu norint suburti visus kolegas bendrai išvykai bei užtikrinti geriausią patirtį. „Šiltuoju sezonu visi kartu, traukiniu ar autobusu, keliaujame į Klaipėdą. Na, o šaltuoju metų laiku mėgstame pasilepinti sanatorijose“, – darbostogų kryptis vardijo Karolis.  

Paklausus kokie iššūkiai tyko planuojant darbostogas užsienyje, Justė prisimena savo patirtį: „Didžiausias iššūkis – artimųjų ilgesys. Taip pat reikia prisitaikyti prie naujų vietų, laiko skirtumo ar neįprastų darbo sąlygų. Pavyzdžiui,  Stambule vargau su interneto kokybe, Keiptaune reikėjo derintis prie elektros atjungimo kelis kartus per dieną tvarkaraščio. Tačiau viską atperka galimybė laisvai keliauti“. 

Darbostogų metu taip pat galima turėti ir unikalias patirtis, ko nepavyktų įgyvendinti standartiniame darbo biure. Paprašius pasidalinti įsimintiniausiomis darbostogų akimirkomis, Karolis nusijuokė: „Nepatikėsite. Dalyvavome viename projekte ir sugalvojome tobulą idėją, susijusią su pajūriu. Taip jau sutapo, kad tuo metu planavome ir darbostogas „Lighthouse Hub“. Todėl turėjome nepakartojamą laiką ne tik poilsiaudami, bet ir dirbdami“. 

Darbostogos su „viskas įskaičiuota“

Aplinka turi didelę įtaką efektyvioms darbostogoms. Dėl tinkamos infrastruktūros, bendruomenės ir pramogų įvairovės čia gali kilti kūrybiškiausios idėjos arba kurtis pelningiausi projektai. Todėl coworking ir coliving erdvėse „Lighthouse Hub“ yra viskas, ko reikia kokybiškam darbo ir poilsio balansui.

„Svečiai gali patogiai dirbti susitikimų ir pokalbių kambariuose, dalintis patirtimi ir gauti įkvėpimo iš draugiškos specialistų bendruomenės, apsistoti moderniuose „Lighthouse Hub“ coliving lofto tipo kambariuose arba miego kapsulėse. Mėgstantiems patogumą, po tuo pačiu stogu yra automobilių stovėjimo aikštelė, sporto salė, kirpykla, kavinė. O jūra pasiekiama automobiliu  vos per 10 min. Kalbant apie pramogas, pajūryje jų taip pat netrūksta. Be išvykų į pajūrį rengiame aktyvias pramogas ir profesinius mokymus. Darbostogautojai gali išbandyti prasmingus komandos formavimo mokymus su geriausiais savo srities profesionalais ar net sudalyvauti banglenčių pamokose jūroje. Tikime, kad pirmosios darbostogos „Lighthouse Hub“ erdvėse įkvėps naujiems teigiamiems pokyčiams ne tik profesiniame, bet ir asmeniniame gyvenime. O palankiausias tam laikas – vasara“, – įkvepiančia mintimi interviu užbaigia Gintarė.