Reinvestavimas svarbus siekiant didesnės grąžos


G. Germanavičius pateikė hipotetinį dviejų investuotojų pavyzdį, kurie investavo po 100 tūkst. esant 8 proc. metinei grąžai. Kas mėnesį jiems išmokamos palūkanos, siekiančios 667 eurus.

Investuotojas, kuris gautas palūkanas reinvestuoja, po metų investicijos vertę bus padidinęs virš 108 tūkst., o po trejų – 127 tūkst. Kas mėnesį išmokamų palūkanų suma sieks jau 847 eur.

Po penkerių metų reinvestuojant investicijų vertė bus paaugus beveik iki 149 tūkst., o mėnesinės palūkanos sieks 993 eur.

Tuo tarpu investuotojo, kuris gautas palūkanas išleisdavo, po penkerių metų investicijų vertė išliks ta pati – 100 tūkst.

Tai reiškia, kad per penkerių metų laikotarpį, šiuo atveju esant sąlyginai nedidelei 8 proc. grąžai, sėkmingai reinvestuojant savo investicijų vertę galima padidinti beveik 50 proc. Žinoma, svarbu atsižvelgti į tai, kad investuojant tam tikrais atvejais gali būti taikomi mokesčiai, kurie gali turėti įtakos galutinei investicijos vertei.

„Kai reinvestuoji palūkanas, jos pradeda „uždirbti“ naujas palūkanas, todėl investicinio kapitalo suma per ilgesnį laiko tarpą gali labai išaugti. Nesvarbu, ar investuojama į sutelktinio finansavimo platformas, ar į akcijų biržą – kuo ilgiau reinvestuojama, tuo didesnė grąža gali būti uždirbama“, – sako „InRento“ įkūrėjas.

Jis pabrėžia, kad nors siekiant ilgojoje perspektyvoje uždirbti daugiau svarbu reinvestuoti savo pelną, – tai turi būti patikimos turto klasės, su stabilia metine grąža.

Diversifikavimas nėra vienintelė „teisinga strategija“


Šį mėnesį „InRento“ viršijo 20 tūkst. registruotų investuotojų skaičių, iš kurių vidutiniškai apie pusė yra užsieniečiai. Daugiausiai tai investuotojai iš Centrinės ir Vakarų Europos valstybių.

G. Germanavičius sako pastebintis tam tikrų skirtumų tarp lietuvių ir kitų šalių investuotojų.

„Užsieniečiai, ypač vokiečiai, yra linkę investuoti mažesnėmis sumomis, bet disciplinuotai – kiekvieną mėnesį po tą pačią sumą. Jie taip pat labiau linkę investuoti į kelis skirtingus projektus. Tarp lietuvių rečiau pastebimas toks disciplinuotas elgesys – jie dažniau investuoja didesnes sumas, bet ne taip periodiškai“, – sako jis.

Jo teigimu, lietuvių investuotojai yra pakankamai selektyvūs ir neretai tik kartą į ketvirtį investuoja didelę sumą į pasirinktą projektą. Nors ir tarp lietuvių investuotojų, kurie periodiškai kas mėnesį investuoja į skirtingus projektus.

Kas geriau – investuoti didelę sumą į pasirinktą projektą ar ją išskaidyti ir periodiškai investuoti?

G. Germanavičius pabrėžia, kad kapitalo diversifikavimas – tiek investuojant į skirtingus projektus, tiek skirstant investicijų periodiškumą – yra pagrindinė strategija, norint sumažinti nuostolių riziką. Tačiau tai nėra vienintelis teisingas kelias.

„Diversifikavimas yra geriausia strategija investuotojui, kuris mažiau gilinasi į investavimą ir nori kuo labiau apsaugoti savo lėšas. Tačiau profesionalūs investuotojai, daug laiko skiriantys analizei, dažnai gali per kartą investuoti didelę sumą į vieną projektą, ir tai būna ne tik gerai pamatuotas, bet ir pasiteisinantis sprendimas“, – sako „InRento“ įkūrėjas.