Sėkmingai gliaudantis užduotis, turintis perspektyvių idėjų ir produktyviai kuriantis vertę – apie tokį darbuotoją svajoja kiekviena organizacija. Visas šias kompetencijas aktyvuoti gali ir pats darbdavys, įsiklausęs į mokslines rekomendacijas. Jos rodo, kad idėjos ir energija suklesti tuomet, kai atsipalaiduojame ir peržengiame savo kasdienybės rėmus. Štai kodėl darbas išvykus kitur yra kur kas produktyvesnis nei smegenų šturmas užsidarius biuro kabinete.

„Vadovų strategines sesijas daryti ne savo darbo aplinkoje buvo populiaru jau prieš dešimtmetį, vis daugiau įmonių darbines išvykas organizuoja ir komandoms. Naujoje, neįprastoje aplinkoje ar gamtos apsuptyje lengviau mąstyti kitaip, pamatyti naujus sprendimus. Galima dirbti iš kitos vietos, tačiau tuo pat metu dalyvauti bendrose veiklose. O bendros veiklos gali padėti kolegoms geriau pažinti vienas kitą, stiprinti komandinę dvasią ir užmegzti gilesnius ryšius, nei tai būtų galima padaryti ofise, kur yra daugybė kitų trikdžių. SPA procedūros ir gamtos ramuma gali prisidėti prie streso mažinimo, gerovės stiprinimo, o tai atneš teigiamą poveikį darbuotojų nuotaikai ir sveikatai. Tad populiarėjantis „workation“ yra lankstumo ir darbuotojų pasitenkinimo derinys“, – kalba Rasa Kaminskienė, „HR Hint Online“ personalo projektų vadovė ir konsultantė, HR klubo Lietuvoje kūrėja.

Idėjų derliaus – į baseiną

Gausybė tyrėjų nagrinėjo ir aptiko ypatingą aplinkos, fizinių pojūčių ir gamtos poveikį kognityviniams ir kūrybiniams gebėjimams. Kūrybiškumo prigimties ekspertas K. Sawyeris dar 2012 m. staigų kūrybinių idėjų pliūpsnį susiejo su pakeista aplinka. Nekasdienėje vietoje suaktyvėja kitos smegenų neuronų grupės, padedančios pamatyti problemas naujoje šviesoje ir rasti sprendimo būdus.

„Kai aktyviai sprendžiame užduotį, dirba vienos smegenų struktūros, jei esame poilsio fazėje – kitos, vadinamosios DMN (angl. default model network), kurios atsakingos už kūrybiškumą ir idėjas. Įdomu, kad kartu šios smegenų sritys veikti negali. Vadinasi tam, kad „perjungtume“ save į kūrėjo, idėjų generatoriaus režimą, turime pasiekti ramybės būseną ir „išjungti“ pirmąją smegenų sritį“ – įdomiais faktais dalijasi Georgijus Popovas, SPA VILNIUS verslo klientų vadybininkas.

Jau pati išvyka stimuliuoja kūrybingumą, tačiau šias galias įmanoma dar labiau sustiprinti – tereikia pasistengti, kad jus suptų kuo daugiau gamtos ir... meno. Gamtos žaluma turi specifinį ir ženklų atkuriamąjį poveikį prefrontalinei ir vykdomajai dėmesio sistemoms, kurios pernelyg intensyviai naudojamos linkę išsieikvoti. Pastebimai vidinį protą sužadina ir meno kūrinių vaizdai, netgi matomi tik ekrane! Tad intensyvų protinį darbą palengvins ir trumpas atokvėpis vaikštant miške ar stebint meno šedevrų vaizdus.

Ypač galingas minčių akceleratorius yra fizinė terapija. Mineralinės vonios, muzikos terapija, kineziterapija, mankšta lauke, plaukiojimas – ne tik maloni veikla, ji padeda sutelkti dėmesį į rūpimų problemų sprendimą. Tai susiję su ženkliai sumažėjusiu streso lygiu, nes stresas veikia reakcijų greitį, pažintinius gebėjimus ir kūrybiškumą. Kai nebelieka triukšmo, tempo, aktyvaus eismo ir kitų perteklinių dirgiklių, išsiskiria neuromediatoriai, gerinantys nuotaiką, gebėjimą susikaupti, įsisavinti naujas žinias.

„Japonų tyrėjai atskleidė, kad vandens procedūros ir pirtys, kaip bebūtų keista, ne pablogina, o pagerina edukacinių veiklų efektyvumą. Dar iškalbingesni tyrimų apie masažo poveikį rezultatai. Naudojant magnetinį rezonansą tirta švediško bei pėdų masažo įtaka smegenų veiklai ir nustatyta, kad vos vienas masažas padidina smegenų struktūrų aktyvumą, pagerina smegenų kraujotaką ir aprūpinimą deguonimi“, – dėsto G. Popovas.

Tad veiksmingiausias efektas bus juntamas dirbant ten, kur gamtos nereikia ieškoti ekrane, o kūrybiškumą sužadinti galima tiesiog per trumpą turiningo poilsio pertrauką. Šiuos raktus nuo produktyvumo savo klientams pasirengę suteikti viešbučiai SPA VILNIUS bei naujausias šios SPA šeimos narys – „Monist“ Palangoje.

Anykščiai, Druskininkai ar Palanga?

Ieva Čereškienė, SPA VILNIUS verslo klientų projektų vadovė, pasakoja, kad į SPA VILNIUS įmonių komandos atvažiuoja ne tik proginiams vakarėliams. Čia vyksta strateginės sesijos, departamentų susirinkimai, komandos formavimo veiklos, konferencijos, mokymai. Lietuva jau tampa tarptautinių bendrovių susitikimo vieta, dažnai prisijungia ir kolegos iš padalinių kitose šalyse. Noriau atvažiuojama darbo dienomis, gerbiant asmeninį darbuotojų laiką savaitgaliais.

„Organizuojantys konferencijas, mokymus ar strategines sesijas, kur reikia daug susikaupimo, renkasi Druskininkus su didžiausiu viešbučiu, salių, pramogų ir paslaugų pasirinkimu. Anykščiuose ne tik švęsti, bet ir mokytis ar posėdžiauti kolektyvai dažnai susiburia ne tik konferencijų salėje, bet ir jaukioje restorano erdvėje. O praėjusią vasarą Palangoje atidarytas „Monist“ siūlo išskirtinę boutique darbo ir poilsio koncepciją: galimybę turėti visą viešbutį tik sau. Jau turėjome tokių užsakymų ir iš klientų išgirdome, kad tai buvo neeilinė patirtis įmonės komandai“, – atskleidžia I. Čereškienė.

Jei anksčiau riba tarp darbinės ir pramoginės išvykos būdavo gan aiški, dabar tai keičiasi. Į dienotvarkę įmonės įtraukia SPA procedūras, terapijas, mėgaujasi nuostabia gamta, laukiančia vos peržengus viešbučio slenkstį. Ir netgi viduje: SPA VILNIUS konferencijų salės jaukios, su vaizdu į pušynus, Druskininkuose įrengtas ir žiemos sodas. „Monist“ svečiai mielai susėda prie vestibiulyje centriniu traukos objektu tapusio židinio, kuriančio jaukią ir stilingą bendrystės atmosferą. Jei reikia formalesnės aplinkos ar didesnių salių, viešbučio specialistai pasiūlys aplinkines Palangos renginių erdves – pavyzdžiui, legendiniame Kurhauze vos už kelių žingsnių. Arba kiek toliau, kad pati kelionė iki renginio vietos taptų bangų ošimo ir jūros oro terapija.

Kone pusė SPA VILNIUS verslo klientų tokias išvykas organizuoja reguliariai, neretai kas pusmetį ar dar dažniau. Dažnai įmonės visus organizacinius reikalus patiki viešbučio personalui, kuris pasirūpina visa programa. I. Čereškienė džiaugiasi, kad per metus šimtus išvykų suorganizuojantys SPA VILNIUS specialistai kone į kiekvieną kliento pageidavimą, nesvarbu, ar išankstinį, ar išsakytą jau atvykus, dažniausiai atsako – taip, žinoma, galime! Visgi ji pataria neatidėti išvykos planavimo paskutinei minutei: „Viešbučiai dabar tikrai užsipildo sparčiau nei praėjusiais metais“, – sako I. Čereškienė.

Taigi jei norite pasiekti daugiau, keiskite aplinką, nerkite į gamtą, suplanuokite terapines ar pramogines pertraukas. O jeigu neurofiziologų teiginiai neįtikina, galbūt bus įdomu išgirsti „Forbes“ išvadą, padarytą septynerius metus analizavus įmonių, kurių akcijų vertės pokyčio ir jų darbuotojų savijautos ryšį. Pasirodo, raktas į įmonės sėkmę rinkoje yra darbuotojų laimė: laimingi darbuotojai yra 20 proc. produktyvesni, o laimingi pardavėjai padidina įmonės pardavimus net iki 37 proc. Taigi bent retkarčiais išvykti padirbėti ten, kur gera ir protui, ir kūnui, apsimoka – ir darbuotojų, ir paties verslo labui.

Rezervuoti datą įmonės renginiui galima el. paštu sales@spavilnius.lt arba telefonu +370 313 53811. Daugiau informacijos www.spavilnius.lt