„Metso Outotec FinanceLab" laboratoriją atidariusi ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė pabrėžia, kad verslo ir finansų sektoriaus skatinimas Lietuvoje yra viena prioritetinių valstybės sričių, tad inovatyvių specialistų rengimo metodų steigimas aukštojo mokslo įstaigose ilgainiui padės kurti ir aukštos pridėtinės vertės ekonomiką.

„Tam, kad Lietuva ir toliau sparčiai vystytų finansinių technologijų sektorių, valstybei reikalingi šios srities profesionalai, kurie teorines ir praktines žinias įgyja moderniausiais mokymosi būdais. Vienas iš jų – finansų laboratorija. Tikiuosi, kad tai paskatins didesnį studentų susidomėjimą finansų inžinerija ir fintech, prisidės prie inovacijų potencialo didinimo ir ugdys jaunųjų specialistų gebėjimus. Tai būtina mūsų šalies konkurencingumui", – kalbėjo ministrė A. Armonaitė.

Pasaulinės kasybos ir agregatų pramonės lyderės „Metso Outotec" įsteigtoje finansų laboratorijoje studentams bus suteikta išskirtinė prieiga prie finansinės informacijos tiekėjos „Bloomberg" informacinės sistemos. Joje – galimybės naudotis aktualiausia finansine informacija, realiu laiku stebėti finansų rinkas, naujienas, analizuoti profesionalius tyrimus ir patiems studentams atlikti prognozes, pasitelkiant modernius tyrimo įrankius. „Bloomberg" sistema – daugelio laikoma aukso standartu finansų industrijoje, ja naudojasi daugiau nei 300 tūkst. profesionalių investuotojų ir kitų specialistų visame pasaulyje.

VILNIUS TECH rektorius prof. dr. Romualdas Kliukas pastebi, kad universitetuose atsirandančios šiuolaikinės technologijos efektyviai prisideda prie studijų kokybės gerinimo, padeda konkuruoti su užsienio universitetais dėl geriausių studentų ir leidžia paruošti konkurencingus specialistus. Visgi, ruošiant ateities profesionalus šiuolaikiniais metodais, būtinas tvarus mokslo ir verslo bendradarbiavimas.

„Džiugu, kad Lietuvos įmonės įsitraukia finansuodamos tokius projektus, kurie suteikia studentams galimybę įgyti darbo rinkai reikalingų praktinių įgūdžių. Mokslo ir verslo bendradarbiavimas yra abipusiai naudingas: studentai gauna šiuolaikines darbo rinkoje vertinamas žinias ir gebėjimus, o darbdaviai – kvalifikuotus darbuotojus. Finansų laboratorija studentams leis ugdyti finansines technologijas suprantančius ir informaciją interpretuoti gebančius absolventus, kurie sėkmingai galės spręsti ne tik verslo, bet ir šalies finansinius iššūkius", – pasakoja VILNIUS TECH rektorius R. Kliukas.

Lietuvos finansų rinka nuolat plečiasi, didėja ir specialistų poreikis. Pavyzdžiui, remiantis „Investuok Lietuvoje" atliktu finansinių technologijų sektoriaus tyrimu, Lietuvos fintech praėjusias metais pritraukė rekordinį investicijų kiekį, šio sektoriaus įmonių skaičius padidėjo 13 proc., o darbuotojų – beveik 50 proc.

„Metso Outotec" didžiuojasi būdama sparčiai augančio Lietuvos finansų sektoriaus dalimi. Nuo 2019 m. mūsų veiklą papildė daugiau nei 200 finansų profesionalų. Pasauliniu mastu skatiname naujoves ir skaitmenizaciją finansų srityje, todėl nuolat jaučiame kompetentingų specialistų poreikį. Lietuvos specialistai pripažįstami kaip gabūs, kvalifikuoti ir darbštūs darbuotojai, tačiau sėkmingai verslo ateičiai užtikrinti, būtina investuoti į dar daugiau kompetentingų ir lanksčių profesionalų. Finansų laboratorija parodo „Metso Outotec" įsipareigojimą Lietuvai, tad tikime, kad ji padės parengti informacinį pranašumą turinčius specialistus, kurie efektyviai papildys Lietuvos darbo rinką", – sako „Metso Outotec" finansų vadovė E. Sipilä.

„Metso Outotec" yra tvarių technologijų, visapusiškų sprendimų, mineralų, metalų perdirbimo ir perdirbimo pramonės lyderė visame pasaulyje. Vienas iš įmonės tikslų yra apriboti pasaulinį atšilimą 1,5 °C, taikant mokslu pagrįstus sprendimus. „Metso Outotec" būstinė yra Helsinkyje, jos padaliniuose 50-yje šalių dirba daugiau nei 15 000 žmonių. Kompanijos pardavimai 2021 m. siekė apie 4,2 mlrd. Eur, ji yra įtraukta į „Nasdaq" Helsinkio biržą. Vilniuje įmonė yra atidariusi verslo paslaugų centrą, kuriame dirba 280 finansų ir logistikos profesionalų, ir kaučiuko bei „Poly-met" susidėvinčių dalių gamyklą Šiauliuose, kurioje dirba 140 žmonių.