Kaip išsirinkti tinkamą buitinę techniką namams – apie tai kalbamės su Aušrine Juozelske, „ACC Distribution“ prekių ženklų vadove.

„Tvarumo ir energinio efektyvumo kriterijai buitinių prietaisų rinkoje dominuoja pastaruosius 3 - 5 metus. Gamintojai šių poreikių neignoruoja ir sparčiai tobulina prietaisus, siūlydami vis taupesnius produktus. Galiu drąsiai teigti, kad šiandieniniai buities prietaisai sunaudoja mažiau elektros energijos nei prieš dešimtmetį. Pavyzdžiui, dabar šaldytuvai per metus suvartoja 10 - 20 proc. mažiau elektros energijos, skalbimo mašinos – net iki 40 proc., indaplovės – iki 10 -20 proc.“, – apžvelgė naujas rinkos tendencijas A. Juozelskė.

2021 metais Europos Komisija pakeitė skalbyklių, indaplovių ir šaldytuvų energijos skaičiavimo metodą, nes pagal energijos sąnaudas daugelis produktų jau buvo aukščiausios A+++ energinės klasės ir gamintojai neturėjo tikslo tobulinti ir efektyvinti produktų. Todėl šiandien energijos matavimo ribos yra pakeistos tam, kad gamintojai siektų aukščiausios A energinės klasės. Kasmet kompanijos pristato vis daugiau A energinės klasės modelių, kad kuo daugiau vartotojų galėtų įpirkti aukščiausios energinės klasės prietaisų. Nuo 2024 metų kovo 1 d. dar bus pokyčių šaldytuvų kategorijoje: nebeliks G ir F energinių klasių, todėl rinkoje bus dar daugiau taupesnių šaldytuvų ir šaldiklių.

Per metus gali sunaudoti dvigubai mažiau elektros energijos

Energinės kortelės matomos ir fizinėse, ir elektroninėse elektronikos prekių parduotuvėse, tad galima labai paprastai paskaičiuoti, kiek sutaupysime pinigų už elektrą, rinkdamiesi A arba E energijos klasės skalbyklę. Žinoma, aukščiausios A energinės klasės skalbyklė yra brangesnė, bet ji sunaudos mažiau elektros energijos, tad ir mokėti už ją reikės mažiau.

Paskaičiuokime. A energinės klasės 7 kg skalbyklė šimtui ciklų sunaudos 45 kWh (11,25 eurų, jeigu elektros kaina yra 0,25 ct /kWh). Analogiška E energinės klasės skalbyklė tam sunaudos 78 kWh (19,5 eurų). Matome, kad E energijos klasės modelis sunaudoja beveik 70 proc. daugiau elektros energijos, tiek pat bus didesnės ir išlaidos už ją.

Pasižiūrėkime, kaip atrodo situacija su indaplovėmis. Aukščiausios energinės A klasės indaplovė šimtui plovimų sunaudos maždaug 54 kWh, taigi šimtas plovimų kainuos maždaug 13,5 eurų. Pasirinkus ne aukščiausios, o F energinės klasės indaplovę, šimtui plovimų ji sunaudos apie 104 kWh, ir tai atsieis dvigubai daugiau – 26 eurus.

Skalbykle naudojamės ne kiekvieną dieną, o štai šaldytuvas dirba be poilsio valandų, tad paskaičiuokime, kiek galima sutaupyti pasirinkę aukštesnės energinės klasės šaldytuvą. Dviejų metrų aukščio B energinės klasės šaldytuvas per metus sunaudos maždaug 120 kW, tai kainuos apie 30 eurų. Panašus F energinės klasės šaldytuvas pareikalaus beveik trigubai daugiau energijos – apie 330 kW , o tai – 82,5 eurai per metus.

Gamintojai ir toliau tobulina savo produktus. Šiais metais Lietuvos rinkoje pasirodė pats taupiausias šaldytuvas, kurio metinės energijos sąnaudos – tik 97 kW, išlaidos už energiją siekia iki 25 eurų.

Mitai apie trumpas skalbimo programas

„Kalbant apie skalbykles ir indaploves, galime taupyti ne tik elektros energiją, bet ir vandenį“, – priminė „ACC Distribution“ prekių ženklų vadovė.

Vidutiniškai standartinio 6-8 kg talpos dydžio skalbyklė vienam skalbimui sunaudoja apie 41-48 litrus vandens, didesnės talpos – 50 litrų ir daugiau. Taupiausios indaplovės vienam indų plovimui sunaudojama tik apie 6 litrus vandens, ne tokios taupios – apie 13 litrų.

„Dar viena naujiena – skalbykles galima pajungti ne prie šalto, o tiesiai prie karšto vandens čiaupo. Jeigu jūsų namuose yra įrengtos saulės panelės arba jeigu kitu būdu nemokamai ar itin pigiai šildote vandenį, toks sprendimas sutaupys energiją vandens šildymui“, – pasakojo apie gamintojų siūlomas naujoves A. Juozelskė.

Pašnekovė atkreipia dėmesį ir į vartotojų mėgstamas trumpas programas, kurias vartotojai labai mėgsta, taupydami savo laiką ir tikėdamiesi sutaupyti vandens bei elektros sąnaudas.

„Ne visos trumpos programos yra taupesnės už ilgąsias. Vartotojai galvoja, kad kuo ilgiau skalbyklė skalbia, tuo daugiau elektros ir vandens sunaudoja, tačiau ilgo skalbimo metu skalbyklė mirko skalbinius, tai leidžia užtikrinti švarą visiškai nenaudojant elektros energijos. Greitosios programos mirkymo etapo neturi, skalbyklė dirba nuolat“, – sklaido klaidingus įsitikinimus „ACC Distribution“ prekių ženklų vadovė.

Vienoje orkaitėje – keli skirtingi patiekalai

Orkaitės, viryklės, džiovyklės, garų surinktuvai – visi šie namų prietaisai taip pat turi energines korteles, kuriose lengva pasitikrinti skirtingų modelių energijos sąnaudas.

Pavyzdžiui, garų surinktuvų metinės energijos sąnaudos siekia nuo 40 iki 100 kWh. Nors atrodytų, jog energijos sąnaudos priklauso nuo garų surinktuvo galingumo, tačiau gamintojai turi sprendimų, kaip itin galingus garų surinktuvus paversti itin taupiais. Pavyzdžiui, yra tokių, kurie per metus sunaudoja tik 20 kWh, o jų galingumas siekia 600 m3/h. Garų surinktuvuose energija naudojame ne tik produkto darbui, tačiau ir apšvietimui. Šiuo metu visi garų surinktuvai siūlomi tik su LED apšvietimu.

Taupiausios pagal seną reglamentą yra A+, A++ arba A+++ energinės klasės džiovyklės. Metinės jų elektros energijos sąnaudos svyruoja nuo 180 iki 280 kWh. Norėdami sutaupyti elektros energijos, skalbyklėje nustatykite aukštesnes gręžimo sąnaudas (jeigu drabužių gamintojai leidžia, rekomenduojama gręžti 1400-1600 aps./min.) – taip skalbiniai bus sausesni, vadinasi, džiovyklė džiovins trumpiau.

Elektrinės orkaitės ir viryklės energijos sąnaudos skaičiuojamos 1 ciklui ir siekia iki 1 kWh, žinoma, šis skaičius priklaus nuo orkaitės dydžio ir pasirinktos funkcijos. Norėdami sutaupyti elektros energijos, orkaičių gamintojai pristato funkcijas, kai vienu metu galima kepti kelis skirtingus patiekalus, nesibaiminant, kad susimaišys kvapai.

Beje, dabar rinkoje yra nemažai buitinių prietaisų, kuriuos belaidžiu ryšiu galima susieti su mobiliuoju telefonu ir jame matyti energijos sąnaudas. Taip galima dar labiau taupyti elektros energiją.

„Visuomenės požiūris į tvarų vartojimą sparčiai keičiasi. Vis daugiau vartotojų kreipia dėmesį, iš kokių medžiagų pagaminta buitinė technika, o tvarumo tendencijos paskatino elektronikos įrenginių gamintojus kurti draugiškas aplinkai pakuotes, mažinti kartono ir atsisakyti putplasčio“, – komentavo naujus vartotojų įpročius A. Juozelskė.