- Elektronikos prietaisai nuolat atsinaujina, sukuriami nauji ir įvairioms reikmėms. Ar jūs sutiktumėte, jog žmonės savo namuose turi gerokai per daug prietaisų?

Jeigu žiūrėtume į ankstesnius laikus, prietaisų turime ženkliai daugiau nei prieš 30-40 metų, kai namuose ne visi turėjo net skalbimo mašinos ir tai atrodė prabangos reikalas. Kai technikos pramonė pradėjo klestėti, technikos įrenginių labai pradėjo daugėti kiekvienuose namuose. Tendencija buvo tokia, kad dažniausiai vienas įrenginys galėjo atlikti vieną funkciją, pvz., telefonas skambinti, skalbimo mašina – skalbti. Tačiau dabar tendencija keičiasi, vienas įrenginys gali atlikti nuo 2 iki 10 skirtingų funkcijų. Kuo daugiau vienas įrenginys gali atlikti funkcijų, tuo mažiau jų reikia namuose. Taip pat gamintojai turi tvarumo tikslus, todėl siekia įrenginius gaminti kuo aukštesnes gaminių efektyvumo klases, o pačius įrenginius lengvesnius ir mažesnius, taip sumažėja CO2 emisija transportavimui, elektros suvartojimas, perdirbimo poreikis, o vartotojų namuose – mažiau užimama vietos.

Šiai dienai įsivertinti, ar namuose turime daug ar mažai įrenginių nėra labai lengva. Sakyčiau, pirmiausiai reikia atsakyti į du dalykus, ar visi turimi prietaisai yra naudojami ir ar laiku atsisakome prietaisų, kurių nenaudojame? Nenaudojamus prietaisus visada būtų naudingiau atiduoti ar parduoti tiems, kurie ieško tokių prietaisų ir galėtų aktyviai juos eksploatuoti. Ir kitas būdas – prietaisus utilizuoti į surinkimo taškus, kur jie galėtų būti panaudoti naujų prietaisų gamyboje. Tokių vietų tikrai galima rasti prekybos centrų vietose, elektronikos prekių parduotuvėse, specializuotose elektronikos įrenginių surinkimo centruose.

- Minėjote, kad įvairūs prietaisai tranformuojasi, vienas prietaisas jau gali atlikti kelias funkcijas. Bet žmonės vis dar yra linkę įsigyti prietaisus ir juos kaupti. Čia kalta pasiūla ar didelis žmonių noris turėti kuo daugiau daiktų?

Elektronikos pasiūla skųstis negalime, jos tikrai yra gana daug ir įvairios. Techniką žmonės dažniausiai įsigyja, nes tikisi buities palengvinimo, pagreitinimo, kad technika padės atlikti vieną ar kitą veiksmą greičiau, o gal net ir pakeis žmogaus įsikišimą. Todėl negaliu pasakyti, kad žmonės perka techniką dėl noro turėti daiktų, žmonės perka daugiau technikos įrenginių, nes nori sutaupyti laiko, palengvinti savo darbą.

Kai kurie prietaisai išties yra linkę kauptis, tikriausiai pas kiekvieną namuose rasime bent vieną stalčių nenaudojamos pigios ir smulkios elektronikos, kaip ausinukai, įkrovimo prietaisai, įvairūs laidai. Pastarieji dažniausiai neypatingai trukdo gyventi, neužima daug vietos. Juos utilizuoti vis atrodo neprioritetinis reikalas ir tikrai pas dažną sukasi mintis: „gal dar kur prireiks“, pas kitus abejones: „o jeigu mano kompiuterio duomenis, kas nutekins“.

Negalėtume to paties pasakyti apie stambią techniką, kaip šaldytuvai, viryklės, skalbimo mašinos, ši technika tikrai dažniau trukdo ir atitinkamai dažniau priduodamos didelių gabaritų atliekų surinkimo centrams.

- Kokie prietaisai iš elektronikos yra paklausiausi?

Paklausiausias elektronikos įrenginys pastaruosius dešimt metų yra išmanūs telefonai. Šie įrenginiai yra dažniausiai keičiami, jų naudojimo laikas vidutiniškai trunka apie 3-3,5 metų ir šis laikotarpis turi tendenciją ilgėti. Tai sąlygoja tai, kad pirkėjai vis dažniau renkasi premium lygio prekinių ženklų telefonus, kurie technologiškai pažangesni. Pirmą šių metų ketvirtį Lietuvoje mobiliųjų telefonų buvo parduota apie 170 tūks. vnt., per praėjusius metus beveik - 800 tūks. vnt.

Antra pagal populiarumą įrenginių kategorija yra smulkioji buitinė technika, ypač ženklus šios kategorijos augimas buvo per pandemiją. Tuomet – televizoriai, skalbimo mašinos, šaldytuvai, kompiuteriai. Iš smulkių prekių – ausinės, jų kasmet parduodama per kelis šimtus tūkstančių.

- Kiek laiko vidutiniškai gali tarnauti elektroniniai įrenginiai? Kas kiek laiko juos reiktų atnaujinti?

Kaip jau minėjau, vidutinis elektroninių prietaisų tarnavimo laikas ilgėja, nes vartotojai yra linkę rinktis vis daugiau kokybiškų, premium kategorijos elektronikos įrenginių. Prietaiso naudojimo laikas tikrai priklauso nuo to, kaip intensyviai jis yra naudojamas. Apdorojami duomenų kiekiai auga kiekvienais metais, todėl priklausomai nuo prietaiso techninių parametrų, gali tekti įrenginį atnaujinti. Šiuo metu pvz., kompiuteriai atnaujinami vidutiniškai kas 4-5 metus.

Buitinę techniką tokią, kaip šaldytuvai ar skalbykles žmonės atnaujina vidutiniškai kas 5-6 metus, nes per tiek laiko technologiškai prietaisai labai patobulėja. Naujos kartos stambi buitinė technika būna ženkliai efektyvesnė, naudoja kur kas mažiau elektros energijos.

Tačiau jeigu prietaisas labai retai naudojamas ir jis kokybiškai atlieka savo funkciją, jį galima naudoti ir visus 10 metų, jo nekeičiant.

- Ar suderinamas tvarumas ir elektronikos prietaisai, turint omenyje, jog tuos prietaisus reikia tvarkyti, taisyti, bet tą daro ne visi, jų kaupiasi vis daugiau. Kokius iššūkius čia matote? Kaip elgtis su pasenusia technika?

Tvarumas elektronikos kategorijose yra labai plati tema. „ACC Distribution“, technologinių įrenginių distribucija užsiimančioje bendrovėje, tvarumo tema išskiriama pagrindinėmis 3 sritimis – aplinkosauga, socialiniai ir verslo valdymo principai.

Labai svarbu, kad tvarumo principai būtų užtikrinti visomis verslo grandinėmis – technikos gamyba, prekės pakuotėmis, tiekimu, sandėliavimu, paskirstymu į prekybos vietas, vėliau atsakingu vartojimu, įrenginių surinkimu ir perdirbimu, kai prekė tampa nebetinkamos naudoti.

Kiekviena „ACME Grupės“ įmonių yra įvardijusios sritis, kuriose gali padaryti didžiausią įtaką užtikrinant tvaresnį vartojimą. Šiandien ir klientai, partneriai, ypatingai iš Skandinavijos kelia tvarumo reikalavimus gamintojams ir technikos distributoriams.

Tačiau reikia suprasti, kad tvarumas versle tema yra gana nauja. Pirmą kartą „ACC Distribution“ prieš 2-3 metus sulaukė iš Suomijos pirmojo kliento, kuris paklausė, kiek mūsų įmonė sukuria CO2. Šiandien tokių klausiančiųjų skaičius didėja ir remdamiesi šiais principais klientai ir partneriai nusprendžia su kuriais partneriais renkasi dirbti. Mes šią praktiką – skatinti partnerių tvarumą – irgi taikome. Pavyzdžiui, atsirenkant elektronikos įrenginių vežėjus, į konkurso sąlygas įsitraukiame tvarumo sąlygas, kaip ir kiek energijos sunaudoja transporto priemonės transportuodamos įrenginius.

Matom tendenciją, kad gali sparčiau daugėti atnaujintos įrangos, kuri buvo naudota kelis metus, tačiau atnaujinus pagrindinius komponentus gali efektyviai veikti dar kelis metus, paklausa.

- Galbūt yra tokių prietaisų, kurių žmonėms jau net ir nebereikia, bet jie juos naudoja arba yra tų, kuriuos jau reikėtų tinkamai išmesti?

Vėlgi labai individualu, jeigu naudoja – vadinasi prietaisas reikalingas, tačiau visada reikia vertinti, gal rinkoje yra efektyvesnių, daugiau funkcijų išpildančių prietaisų ir reikėtų juos keisti.

Vis daugiau atsiranda buitį palengvinančių prietaisų, kaip pvz., siurblys robotas, kuris visiškai išpildo namų grindų valymo funkciją, tačiau daugelis vis dar turime ir neekonomiškus, galingus laidinius siurblius. Toks pats pavyzdys su žoliapjove robotu, naujausių technologijų dėka tokiuose įrenginiuose galima nustatyti veikimo grafiką, jeigu namuose yra įrengta saulės elektrinė, įrenginys įkraunamas su atsinaujinančia elektros energija ir čia akivaizdžiai tvaresnis sprendimas, nei naudojant senusiuosius žoliapjovės įrenginius.

Turint mažiau naudojamus įrenginius ir svarstant apie jų atsisakymą, reikėtų įsivertinti, kiek per paskutinį pusmetį jais naudojotės? Kiek jie sukuria jums vertės, sutaupo laiko?

- Kokiu periodiškumu būtų patartina peržiūrėti savo namus ir atlikti tų prietaisų inventorizaciją?

Rekomenduočiau kritiškai ir iš esmės įvertinti namų elektroninius prietaisus kas 2-3 metus. Svarbu kiekvienam namuose turėti energijos matavimo prietaisą, kuris gali padėti įvertinti ar turima namų įranga atitinka energijos suvartojimo reikalavimus ir šalia apsižiūrėti, ar rinkoje yra ženkliai efektyvesnių prietaisų ir tada įsivertinti, ar keisti juos ar dar ne.

Taip pat rekomenduoju išbandyti išmanių namų įrenginių asortimentą (kaip išmanūs jungikliai, šviesos jutikliai, elektros lizdai, šilumos/šalčio jutikliai, šilumos termostatai). Jie ne tik padeda sutaupyti lėšų, elektros energijos, išsijungiant ir įsijungiant reikiamu laiku, bet ir suteikia patogų nuotolinį valdymą, komfortą.